Image

Dit jaar wordt in Brussel een 'Auto Show' gehouden in plaats van het traditionele Autosalon. Verwacht je aan een evenement dat vooral spectaculair wil zijn.

De autowereld is voortdurend in beweging, net als onze samenleving. Het Autosalon van Brussel is geen uitzondering op die regel. Er komt dit jaar wel een editie, maar niets zal zijn ‘zoals vroeger’. Een woordje uitleg …


In mei 2023 maakte Febiac (de vertegenwoordiger van de autosector in België) bekend dat het traditionele Autosalon van Brussel in januari 2024 niet doorgaat. Een zware klap voor een evenement dat sinds 1902 al 100 keer in Brussel georganiseerd werd!

Autoconstructeurs (en importeurs in ons land) plaatsen wel al enkele jaren vraagtekens bij de rentabiliteit en levensvatbaarheid van dergelijke evenementen. Een paar grote merken, zoals Volvo, bleven er weg, zelfs in het buitenland. Legendarische autosalons zoals Genève, Frankfurt en Parijs kregen allemaal met soortgelijke tegenslagen te maken.


Het einde voor het Autosalon van Brussel?

Niet echt. Een paar weken na de mededeling van Febiac kondigde het Nederlandse bedrijf 402 Automotive namelijk aan van 17 tot 24 januari een ‘Autoshow’ te willen organiseren in plaats van het traditionele Salon ... 402 Automotive werpt zich op als leider op het gebied van auto-evenementen in Nederland en daarbuiten.

Vergeet dus maar de grote en kleine salons in de stijl van Febiac. Dit is een evenement dat vooral spektakel wil bieden en ongetwijfeld veel minder gericht is op nieuwe auto's die op traditionele salons getoond worden.


Wat mogen we verwachten?

De organisator belooft een ‘catwalk’ in hal 5, met een podium van meer dan 100 meter lang waar je de nieuwste creaties kan bewonderen ... Hij vermeldt echter niet welke merken aanwezig zullen zijn. Wat wel zeker is, is dat bezoekers supercars als Pagani, Bugatti en Koenigsegg van heel dichtbij kunnen zien, maar ook ... influencers als de Engelse ‘Shmee150’, de Nederlander Enzo Knol en onze landgenoot POG.

Dit evenement, de ‘Brussels Auto Show’, is ook een gelegenheid om over mobiliteit in het algemeen te praten. Zo is er op donderdag het Congres Laadinfra en op de openingsdag de Automobility Summit. Meer informatie vind je op de website van de organisator.

Tickets voor volwassenen: € 17,50 online (€ 25 aan de ingang)


Een minisalon van Febiac?

De officiële vertegenwoordiger van de autosector staat niet te springen om commentaar te geven op het door 402 Automotive aangekondigde evenement. Woordvoerder Christophe Dubon wijst er eenvoudigweg op dat het wegvallen van het Autosalon dit jaar niets zegt over de toekomst. “Als onze leden in 2025 een salon willen organiseren, zijn we uiteraard bereid om de uitdaging aan te gaan.

Voorlopig heeft Febiac wel al aangekondigd een groot auto-evenement te organiseren: de Automotive eMotion Summit. Maar dit evenement, dat plaatsvindt van 20 tot 22 februari in de Skyhall van de luchthaven van Zaventem, focust vooral op de automobielsector in zijn geheel. Officiële instellingen, Belgische en Europese overheden, zullen er zich samen met de wereld van fleet en B2B buigen over tal van onderwerpen die verband houden met deze belangrijke sector. En laten we niet vergeten dat 2024 een verkiezingsjaar is, dus iedereen wil zijn stem laten horen!

De Automotive eMotion Summit gaat door in Zaventem en richt zich vooral op de B2B-sector.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.