Image
Tweedehands auto

Wil je een tweedehands auto verkopen of kopen? Om een goede zaak te doen en om je gemoedsrust te garanderen in een transactie die best gevaarlijk lijkt … hierlangs!

Een tweedehands auto kopen of verkopen … het is een stap die heel wat Belgen elk jaar zetten. Uit cijfers van 2018 blijkt zelfs dat er meer tweedehands voertuigen verkocht worden dan nieuwe (919.494 tegenover 683.285). Laten we die twee aspecten van tweedehands auto’s – de aankoop en de verkoop – eens van nabij bekijken.

 

Tweedehands auto kopen, of niet?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: kies ik voor een nieuwe of een tweedehands auto? We gaan er hier van uit dat je opteert voor een occasiewagen. Begin met een lastenboek op te stellen, meer bepaald over:

  • Je profiel: afhankelijk van je behoeften, de grootte van je gezin, hoe je je verplaatst enzovoort.
  • Het soort route: korte of lange afstanden, stedelijk, landelijk of snelweg?
  • De gewenste brandstof: benzine, diesel, CNG/LPG, hybride, elektrisch?
  • De gebruiksduur van het voertuig
  • Je budget: een compromis tussen je wensen, je behoeften en de beschikbare financiële middelen

 

Je weet wat je nodig hebt? Tijd voor actie!

Bij de aankoop van een tweedehands auto moet je op heel wat dingen letten, meer nog dan bij een nieuwe auto. Vooral als je je wendt tot een particulier. In dat geval bestaan er tal van websites waar je je auto kan kopen, van klassieke zoekertjesportalen als 2dehands.be tot gespecialiseerde autosites als AutoScout24.be, Gocar.be of Autogids.be. Het aanbod is enorm, met kans op een goede deal … of net niet. Je loopt wel degelijk het risico om beduveld te worden.

Hier vind je alle tips om een te koop aangeboden voertuig te controleren. Ze gelden net zo goed voor een particuliere aankoop als wanneer je naar een dealer/garage gaat. Al is het risico om bedot te worden bij deze laatste wel een pak kleiner. Met name de garantie op je toekomstige wagen is bij een professional een onmiskenbaar pluspunt. Keerzijde van de medaille: de aankoopprijs zal iets hoger liggen.

 

Papierwerk en administratie: niet te verwaarlozen

Als je je auto bij een professional koopt, dan wordt het administratieve gedeelte (4) tot een minimum herleid en zou de vakman de zaken aanzienlijk moeten vergemakkelijken. Aankoopfactuur, verzekering, inschrijving, … hij licht het allemaal in detail toe. Koop je je auto bij een particulier, dan zijn er meer formaliteiten en zal je moeten letten op bepaalde aspecten, zoals:

  • Het verkoopcontract
  • Het kentekenbewijs (in een of meer delen)
  • Het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”, afgeleverd en afgestempeld door de technische controle
  • Het keuringsbewijs, afgeleverd door de autokeuring
  • Het gelijkvormigheidsattest

 

Nieuw bestelformulier en Verzoeningscommissie

De wetgever verplicht verkopers al geruime tijd om een verkoopcontract op te stellen bij de verkoop van een nieuw voertuig aan een particulier.

Maar sinds 1 november 2019 moet elke professional die een tweedehands voertuig verkoopt aan een particulier ook een verkoopcontract of bestelformulier opstellen met daarin een reeks algemene inlichtingen en een 113 punten tellende checklist  waarin de staat van het voertuig, de reserveonderdelen en de accessoires vermeld wordt.

Deze informatie vormt een aanvulling op de gegevens die sinds 1 maart 2019, naast de voertuighistorie, op het Car-Pass-document vermeld moeten worden.

Tot slot kan je in geval van een geschil met je (professionele!) verkoper een beroep doen op de Verzoeningscommissie, waar Touring deel van uitmaakt. Een bemiddeling die je veel tijd en geld kan besparen, dankzij een procedure die een pak minder ingewikkeld is dan een rechtszaak!

 

Je auto verkopen

Er bestaan tal van manieren om je auto te verkopen. De ene brengt al wat meer op dan de andere, maar ook de rompslomp en de tijd die je er moet insteken kunnen fors verschillen. Het simpelste is, andermaal, om naar een professional te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over de papieren en je bent zeker dat je je geld ziet. Uiteraard zal je er iets minder voor krijgen, maar door onze tips te volgen kan je toch een goede zaak doen!

Als je je auto wil doorverkopen aan een particulier zal je een aantal stappen moeten volgen die niet altijd voor de hand liggen. Dit moet je in elk geval weten:

  • De vereiste documenten zijn dezelfde als die waarover we het hadden bij de aankoop.
  • Op een paar zeldzame uitzonderingen na moet je voor de verkoop met je auto naar de technische controle.
  • Je moet je verzekeringscontract opzeggen en/of in elk geval je verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen.
  • Je moet de btw vereffenen als je daaraan onderworpen bent en als het voertuig gebruikt werd in het kader van je beroepsactiviteit.

Hier vind je al onze tips met betrekking tot de verkoop van je voertuig.