Image
parkeren in een blauwe zone

Parkeren in een blauwe zone kan een kopbreker zijn. Met ons handig overzicht van de regels hoef je je niet langer zorgen te maken.

Hoe weet ik dat ik me in een blauwe zone bevind?

Parkeren in een blauwe zone is toegelaten voor een bepaalde duur. Het begin en einde van de blauwe zone is als volgt aangeduid:

Image
zone parking
Image
zone parking end

Het eerste bord geeft het begin aan van de blauwe zone, het tweede het einde. Van zodra het eerste bord zichtbaar is, geldt de regelgeving voor de blauwe zones.

Let op: in sommige grote zones kan het voorvallen dat de weggebruiker het eerste bord niet meteen opmerkt. De wetgeving vermeldt nergens dat de gemeenten herhalingsborden moeten plaatsen. Touring kaart dit probleem al jaren aan. Wees dus extra opmerkzaam!

Een blauwe zone-reglementering kan ook ingevoerd worden door verkeersborden E9 aangevuld door een onderbord met de afbeelding van een parkeerschijf. In dat geval geldt de blauwe zonereglementering tot aan de plaats waar een andere parkeerreglementering begint ofwel tot aan het volgend kruispunt, behalve indien het einde wordt ingesteld door ander bord aangevuld met een onderbord met neerwaartse pijl of behalve indien de blauwe zonereglementering over korte afstand (max. 30 m) geldt.

Image
E9  blauwe zone

Welke regels moet ik toepassen in een blauwe zone?

In een blauwe zone mag je niet langer dan twee uur parkeren. Deze tijdsduur geldt op elke werkdag, zaterdag inbegrepen, van 9u tot 18u. Je parkeerschijf moet duidelijk zichtbaar zijn en op je dashboard liggen. De aankomsttijd moet op het eerstvolgende streepje van je parkeerschijf aangeduid zijn. Dus als je bijvoorbeeld om 10u05 aankomt, dan moet je parkeerschijf 10u30 aangeven. Je kunt dan tot 12u30 parkeren.

Zijn deze regels overal van toepassing?

In principe wel. Toch kan het voorvallen dat de plaatselijke autoriteiten een andere toegelaten tijdsduur voorzien en de regels ook op zon- en feestdagen toepassen. In dat geval moeten de borden dit duidelijk aangeven. Voorzichtigheid is dus het motto.

Wat zijn de uitzonderingen op deze regels?

Om je echt gerust te voelen, moet je weten dat de basisregels onderhevig zijn aan uitzonderingen. Bovendien zijn er ook een aantal niet direct voor de hand liggende maar hoogst interessante weetjes:

  • De blauwe zone-regelgeving is van toepassing op een auto, een vierwielige bromfiets, een driewieler met motor of een vierwieler met motor.
  • De beperkte parkeertijd is alleen van toepassing op het parkeren zelf en geldt dus niet als je stilstaat, bijvoorbeeld om een bestelwagen te laden als je verhuist.
  • De blauwe zone geldt niet voor personen met een handicap: als hun gehandicaptenkaart duidelijk op het dashboard ligt, kunnen ze onbeperkt parkeren.
  • Je gemeente kan je toelaten om met je gemeentelijke parkeerkaart (met inbegrip van de bewonerskaart) onbeperkt te parkeren in een blauwe zone.
  • Als jouw garage of inrij zich in een blauwe zone bevindt, dan kan je probleemloos en onbeperkt zonder parkeerschijf parkeren. Op voorwaarde dat je nummerplaat duidelijk zichtbaar is op je garagedeur of inrij.
  • Als de dichtstbijzijnde parkeerautomaat in een betalende zone defect is, dan moet je je parkeerschijf gebruiken.

Wat betekenen de ‘P-borden’ in een blauwe zone?

In de blauwe zone tref je soms een of meerdere P-borden. Als ze zich voor een parkeerplaats bevinden, dan is het toegelaten om daar onbeperkt en zonder parkeerschijf te parkeren (behalve als er een parkeerschijf op het bord staat).

P-Borden

Image
zone 1
Image
zone 2
Image
zone 3
Image
zone 4
Image
zone 5
Image
zone 6
Image
zone 7
E9aE9bE9cE9dE9eE9fE9g


Nee : de oude parkeerschijf werd in 2003 afgeschaft.

Is mijn oude parkeerschijf nog geldig?

Officieel model
Image
disque de stationnement
Afgeschaft model in 2003
Image
vieux disque de stationnement

Wat gebeurt er als ik de regels niet toepas?

De verkeersovertredingen op de reglementering in de blauwe zones werden in 2004 afgeschaft. Je zult geen boete meer ontvangen maar wel een parkeerheffing. Het bedrag van de parkeerheffing, de betalingstermijn, de procedure voor het aanvechten enz. zijn vastgelegd in het gemeentelijke reglement. De situatie kan dus afhangen van de gemeente.

Kan ik terug naar mijn auto gaan en mijn parkeerschijf aanpassen zodat ik langer kan blijven staan?

Terug naar je voertuig gaan en je parkeerschijf aanpassen staat gelijk aan parkeerschijffraude. Dit geldt ook als je een valse aankomsttijd aangeeft (later dan dat je effectief bent aangekomen). Parkeerschijffraude werd niet afgeschaft en staat gelijk aan een overtreding van de eerste graad. Er staat een boete van 58 euro op die onmiddellijk wordt geïnd. De blauwe zone-regelgeving is minder complex dan je denkt. Uitzonderingen die door de autoriteiten worden voorzien, zijn altijd aangegeven. Als je die aanduidingen niet ziet, pas dan de basisregels toe. En probeer niet vals te spelen door je parkeerschijf aan te passen of een valse aankomsttijd aan te geven. Je loopt het risico hiervoor beboet te worden.

Heb je hieromtrent nog vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …