Image
Polen

Inhoud

1. Tol in Polen

2. Wetgeving winteruitrusting in Polen

1. Tol in Polen

Voor een aantal wegen moet in Polen tol worden betaald. De toltarieven zijn afhankelijk van de tolklasse van je voertuig en van het afgelegde traject op de tolweg. Een aantal snelwegen zijn beheerd door de staat en een aantal door privémaatschappijen.

Staatswegen

Op staatswegen worden de voertuigen ingedeeld in 2 klassen volgens hun maximaal toegelaten gewicht.

  • Klasse 1: voertuigen of wagenstellen met een maximaal toegelaten gewicht van 3500 kg.
  • Klasse 2: voertuigen of wagenstellen met een maximaal toegelaten gewicht van meer dan 3500kg (ook mobilhomes of wagens met zware caravans)

De staatssnelwegen zijn:

De staatssnelwegen en een aantal andere staatswegen zijn enkel betalend voor de voertuigen van klasse 2. Ze kunnen enkel elektronisch betalen. De volledige lijst van de toltrajecten voor zware voertuigen vind je hier.

Voor lichte voertuigen (klasse 1 ) zijn deze snelwegen gratis.  

Wegen beheerd door privé-maatschappijen

De snelwegen beheerd door privé-maatschappijen zijn A1 Gdańsk - Toruń, A2 Świecko - Konin en A4 Katowice - Kraków. De voertuigen zijn in 5 tolklassen ingedeeld. Voor inlichtingen over de tolklassen klik je hier.

De tol kan op verschillende manieren betaald worden:

  • cash in zloty's of euro's
  • met krediet- en debetkaarten
  • elektronisch  

Voor de toltarieven op de snelwegen klik je op onderstaande linken:

Heb je nog vragen? Als lid van Touring staan onze experten altijd voor u klaar. Ontdek onze toeristische infolijn.

 

2. Wetgeving winteruitrusting in Polen

Op wintervakantie in Polen? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

Winterbanden

Winterbanden zijn niet verplicht maar wel sterk aangeraden in de winter. Schaf je je winterbanden aan dan kies je best voor banden van het type 3PMSF met het sneeuwvloksymbool. 

Image
3PMSF

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen kunnen enkel gebruikt worden indien de weg besneeuwd is. Hun gebruik kan verplicht worden met verkeersborden. Sneeuwsokken zijn als alternatief voor sneeuwkettingen aanvaard.

Image
sneeuwsokken
Sneeuwsokken

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn verboden.

Image
Pneus à clou
Spijkerbanden

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.