Image
Oostenrijk

Voor je naar Oostenrijk vertrekt, is het verstandig om deze nuttige informatie na te lezen.

Openingsuren

  • Banken: tussen 8 en 12.30u en 13.30 en 15u van maandag tot vrijdag, op donderdag tot 17.30u.
  • Postkantoren: tijdens de week tussen 8 en 12u en 14 en 18u.
  • Winkels: meestal tussen 8 en 18u van maandag tot vrijdag, op zaterdag tussen 8 en 17u. In grote steden en op toeristische plaatsen kunnen de winkels iets langer open zijn.

Geld

  • Munteenheid: Oostenrijk is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
  • Creditkaart gebruiken: de meeste creditkaarten worden geaccepteerd in logies, winkels, restaurants en tankstations; bankkaarten (Maestro) worden geaccepteerd in de meeste handelszaken.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen in een geldautomaat met je Maestro of Visa.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 43

Accommodatie

Om te slapen kun je kiezen uit heel wat hotels, campings, huurwoningen tot zelfs slaapplaatsen bij lokale inwoners.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Oostenrijk je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …