Image
Luxemburg

Voor je naar Luxemburg vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: van maandag tot vrijdag tussen 8.30-12u en 13.30-16.30u. Sommige banken zijn doorlopend open en/of zijn open op zaterdag tussen 9-12u.
  • Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 8-12u en 13.30-16.30u. De zaterdag sluiten ze om 17u.
  • Tankstations hanteren ongeveer dezelfde openingsuren als in België. Als knooppunt van Europa beschikt Luxemburg over heel wat moderne tankstations, zoals die van Berchem, de grootste in de hele wereld! Vergelijk van tevoren de prijzen om niet te veel te betalen.
  • Winkels: open van maandag tot zaterdag tussen 8.30/9-12u en 14-18/18.30 , boetieks openen op maandag pas om 1u. Sommige winkels zijn doorlopend open, slagerijen en kruideniers sluiten op zaterdag al om 15u.

Geld

  • Munteenheid: Luxemburg is deel van de eurozone, je hoeft dus geen andere munten af te halen in een wisselkantoor.
  • Kredietkaart gebruiken: de meeste kredietkaarten worden geaccepteerd in accommodaties en tankstations. De Maestrokaart wordt ook geaccepteerd in de meeste zaken.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen met je kredietkaart in een geldautomaat of in de banken zelf.

Elektriciteit

Je hebt geen aangepaste stekker nodig. Je vindt er dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz).

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 352

Accommodatie

In Luxemburg zijn er heel wat hotels, campings, huurhuisjes of slaapplaatsen bij lokale bewoners te vinden.

Hotels en restaurants

In Luxemburg kun je lekker tafelen. Restaurants krijgen op basis van verschillende kwaliteitscriteria 1 tot 5 sterren toegewezen door het Luxemburgse ministerie van Economie. Het ministerie riep ook ‘kwaliteitslabels’ in het leven, om zo het beste aanbod naar gelang je wensen te vinden: het label ‘EureWelcome’ betekent bijvoorbeeld dat een accommodatie geschikt is voor personen met een handicap. In Luxemburg vind je heel wat multiculturele restaurants en lokale delicatessen, die het wereldse imago van het land alleen maar versterken. Je kunt er zonder meer alle mogelijke smaken ontdekken. Restaurants met het labelWëllkomm-Bienvenue’ behoren tot de beste bistro’s van het land.

Campings

Kamperen is erg populair in Luxemburg, maar wildkamperen is wel verboden. Het klimaat en de natuur in Luxemburg zijn perfect aangepast voor kampeerders. De meeste campings liggen dicht bij diverse wandelpaden en te midden van beschermde natuurgebieden. Meestal verblijf je op moderne campings met heel wat faciliteiten (kruidenierswinkel, zwembad, familieactiviteiten). De Luxemburgse campings kunnen het ‘ecolabel’ hebben, wat betekent dat de site natuurvriendelijk is en zo veel mogelijk respect toont voor fauna en flora op en rond de camping.

Wie met de mobilhome of caravan rondtrekt, blijft ook niet op zijn honger. Er zijn heel wat plekken waar je kunt verblijven, zowel op campings als op gereserveerde plaatsen dicht bij diverse natuurbieden.

Hostels

Het Groothertogdom beschikt over een netwerk van negen perfect uitgeruste hostels, modern of gerenoveerd. De hostels zijn perfect voor een verblijf met grote groepen. Je kunt een slaapplek reserveren via de site van de Luxemburgse Vereniging voor Hostels.

B&B’s en verhuur

Je vindt tal van gîtes of huurhuizen in de Moezelstreek, in het Land van de Rode Aarde (Les Terres Rouges), in de Mullerthalstreek en in de Ardennen. Je kunt vaak kiezen tussen landelijk of stedelijk om zo de rijke cultuur en het land(schap) te ontdekken. Op de site van Toerisme Luxemburg ontdek je op een veilige manier vakantiehuizen, kamers en andere accommodatie.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Luxemburg je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.