winterbanden

Winterbanden 2018, TCS onthult zijn top drie

Elk jaar tijdens dezelfde periode kondigen onze collega’s bij TCS – Touring Club Zwitserland – de resultaten aan van hun test van winterbanden. Daarom delen we graag met jou de voordelen, maar ook de beperkingen die winterbanden met zich meebrengen.

Als een vaste traditie voert TCS elk jaar in dezelfde periode uitgebreide testen uit met verschillende winterbanden. Dankzij de bergachtige regio’s in Zwitserland zijn ze experts in moeilijke wegsituaties. Kort samengevat zijn de resultaten van 2018 gelijkaardig aan die van vorig jaar. De marktleiders nemen nog steeds de podiumplaatsen in en blinken uit in alle domeinen:

  • Sneeuw/ijzel
  • Regen
  • Remafstand/versnelling

 

Dit is geen marketing of reclame, want TCS is een onafhankelijke organisatie die de testen uitvoert in nauwe samenwerking met het Duitse ADAC, een andere organisatie die deel uitmaakt van de FIA (Internationale Automobielvereniging), waar ook Touring onder valt.

 

Ondanks de opwarming van de aarde hebben winterbanden bij ons wel degelijk hun nut, en dat om verschillende redenen. Je kunt het nalezen in het artikel over de vijf meest voorkomende misverstanden over winterbanden. Daar lees je onder andere waarom onze winters wel degelijk invloed hebben op zomerbanden, ook al worden ze ‘zacht’ genoemd. Uiteraard zijn winterbanden bij ons niet verplicht, zoals wel het geval is in Duitsland en in Oostenrijk. Maar eenmaal je zelf het verschil hebt gevoeld tussen winter- en zomerbanden, besef je pas wat de invloed van aangepaste banden is op je rijgedrag.

 

Test Touring Club Zwitserland 2018

Voor de 2018-versie van de test heeft onze Zwitserse ‘confrater’ niet minder dan 28 verschillende winterbanden blind getest binnen de twee meest voorkomende afmetingen: 175/65 R14 en 205/55 R16 banden. Ook al hebben je banden andere afmetingen, de selectiecriteria en resultaten gelden ook voor jouw wagen.

 

Een van de belangrijkste criteria was natuurlijk de veiligheid op de weg. Die telde dan ook voor de meeste punten, gevolgd door spaarzaamheid (aankoop/slijtage) en milieuvriendelijkheid, waarbij geluid, fijn stof en recycleerbaarheid centraal stonden. Wat betreft 175/65/14 banden zijn de koplopers Continental Wintercontact TS860, Dunlop SP Winter Response2 en Firestone Winterhawk3. Ook in de categorie 205/55/16 staat Continental Wintercontact TS860 bovenaan, gevolgd door Goodyear UltraGrip9 en Dunlop WinterSport5.

 

Wat met ‘vierseizoenenbanden’?

De test van TCS slaat enkel en alleen op winterbanden. Als je je dus afvraagt wat de voordelen zijn van vierseizoenenbanden, kun je ons artikel van vorig jaar nalezen. Alle opmerkingen hierover gelden nog steeds. Het belangrijkste dat je moet weten is dat vierseizoenenbanden toch minder efficiënt blijken dan winter- en zomerbanden tijdens het overeenkomstige seizoen. Toch hoef je die veelzijdige banden niet meteen af te danken wanneer je als automobilist voldoet aan het volgende profiel:

 

  • Je woont in een regio met een gematigd klimaat.
  • Er valt weinig of geen sneeuw en er zijn ‘s zomers geen extreme temperaturen.
  • Je rijdt minder dan 20.000 km per jaar, aangezien vierseizoenenbanden sneller verslijten dan
  • zomerbanden.

 

Je hebt een beperkt budget en wil de aankoop van twee bandensets en de seizoenswissels vermijden

Reactie toevoegen

Blog