Image
bankkaart
De vraag over betalen op vakantie steekt altijd de kop op: welke kaart gebruik je best in het buitenland?

Zo steekt de vraag over betalen op vakantie altijd de kop op: welke kaart gebruik je best in het buitenland? Om deze vraag te beantwoorden, onthult kredietkaart vergelijker TopCompare.be alle geheimen over betalingen in het buitenland.

Wat zijn de kosten waar je rekening mee moet houden?

Of je nu moet betalen voor je hotelovernachting, je diner in een restaurant, of een kleinigheidje in de souvenirwinkel: je zult je kaart genoeg gebruiken op vakantie. De twee elementen die de kosten het sterkst beïnvloeden zijn de bestemming (Europe vs. buiten Europa) en het type kaart. Zo kunnen de kosten voor het gebruiken van je debetkaart sterk verschillen van de kosten die worden verrekend voor kredietkaarttransacties.

Zowel voor transacties met bankkaart als kredietkaart kunnen in het buitenland transactiekosten worden berekend (welke dus afhangen van je bestemming). Zo kan je een vast bedrag per transactie moeten betalen, of misschien een percentage van het bedrag dat je opneemt of betaalt. Tenslotte is er de wisselkoersmarge: een percentage van de wisselkoers dat wordt berekend door de bank.

Betalingen met kaart

Als je in Europa op vakantie gaat, heb je over het algemeen niet veel te klagen: veel barrières met betrekking tot betalingen gelden niet voor het eurogebied. Zo zijn kaartbetalingen gratis binnen het eurogebied en zijn er uiteraard geen wisselkoerskosten. Dus of je nu een bankkaart of een kredietkaart gebruikt, je gaat geen verschil zien in je bankafschrift. 

Buiten Europa is de situatie enigszins anders. Als je in een Amerikaans restaurant twijfelt tussen een bankkaart en een kredietkaart, kies dan de tweede optie: de kosten zijn lager en kredietkaarten worden door meer handelaren geaccepteerd. Toch is het verstandig de voorwaarden van je bankkaart na te lezen. Sommige banken bieden namelijk debetkaarten met lagere tarieven aan.

Geldopname aan een automaat

Heb je geld nodig om de taxichauffeur te betalen? Of wil je afrekenen in een restaurant dat geen kaartbetalingen accepteert? Let op welke kaart je gebruikt voor geldopnames aan een automaat.

Binnen de eurozone betaal je in principe geen kosten voor geldopname met je betaalkaart (met uitzondering van lokale bankautomaten die je kosten kunnen aanrekenen). 

Haal je geld af met je kredietkaart, dan kan je wel kosten verwachten: ofwel een vast bedrag, ofwel een percentage van het opgenomen bedrag (of beide). 

Buiten Europa wordt het wat ingewikkelder. In deze situatie rekent de bank namelijk kosten aan voor het wisselen van de ene valuta naar de andere. Haal je geld af met een Visa of Mastercard, dan betaal je normaliter een vast bedrag, plus de wisselkoers marge. 

En in bepaalde gevallen rekent de buitenlandse bank ook nog kosten aan. Afhankelijk van welke tarieven je bank hanteert en hoe hoog de wisselkoersmarge is, kan je kredietkaart rekening dus akelig hoog uitvallen. 

Tenslotte: lees natuurlijk altijd goed de voorwaarden van je bank na om de precieze kosten te achterhalen en na te gaan wat de precieze verschillen zijn tussen transacties binnen of buiten Europa. 

Maar in het algemeen geldt dat je het beste je bankkaart kan gebruiken voor alle handelingen binnen de eurozone en voor opnames buiten de eurozone. Je kredietkaart gebruik je dan weer het beste bij betalingen buiten de eurozone. 

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.