Image
Week van de hoffelijkheid in het verkeer: het proberen waard!
17 tot 25 maart is de week van de hoffelijkheid in het verkeer. Hoffelijkheid werkt aanstekelijk en is alleszins het proberen waard! Een goede gelegenheid om relax te rijden, dankzij onze tips.

Hoffelijkheid is niet opgenomen in de wegcode, maar is wel essentieel voor ieders welzijn en veiligheid. Agressie in het verkeer is immers een belangrijke risicofactor. Uit een studie van het VIAS Institute blijkt namelijk dat agressieve bestuurders dubbel zo vaak betrokken zijn bij verkeersongevallen. En 57% van de Belgen verklaart het afgelopen jaar het slachtoffer te zijn geweest van agressie in het verkeer. Iedereen heeft daarbij zijn rol te spelen: zowel automobilisten, fietsers, motorrijders als voetgangers.

Het Waalse Gewest heeft trouwens een sensibiliseringscampagne rond hoffelijkheid gelanceerd. Volgens het Gewest zou het aantal gewonden met 27% kunnen dalen en het aantal dodelijke ongevallen zelfs met 48%, als iedereen zich aan de hoffelijkheidsregels hield. Een goede reden om er werk van te maken!

 

Hoffelijk zijn is kinderspel

Hoffelijkheid begint uiteraard met het naleven van de wegcode, al mag het gerust wat meer zijn. Zoiets vergt heus niet al te veel moeite:

  • Vergeet niet dat je het middelste rijvak en het linkerrijvak van de snelweg alleen mag gebruiken om in te halen. Na het inhalen op een van die vakken blijven rijden, is niet alleen weinig hoffelijk: je riskeert bovendien een boete, want het gaat om een zware overtreding. Volgens VIAS is het ook de belangrijkste oorzaak van ergernis bij Belgische bestuurders.
     
  • Bewaar voldoende afstand met je voorligger. Sommigen krijgen het danig op de heupen van een bumperklever. 14% van de Belgen vindt dat zelfs een van de ergerlijkste misdragingen in het verkeer. Bovendien kun je een ongeval vermijden als je een veiligheidsafstand houdt en bruusk moet remmen. Om de ideale veiligheidsafstand te berekenen, deel je gewoon je snelheid door twee. Je rijdt 70 km per uur? Hou dan 35 m afstand met je voorligger. 
     
  • Signaleer je manoeuvres lang genoeg op voorhand: neem de tijd om je ervan te vergewissen dat iedereen goed begrepen heeft wat je van plan bent. Je richtingaanwijzers niet gebruiken, is niet alleen gevaarlijk, maar ook ergerlijk, vindt 25% van de Belgen.
     
  • Vermijd nutteloos gebruik van je koplampen en je claxon. Knipper bijvoorbeeld alleen met je koplampen om iemand duidelijk te maken dat je hem doorlaat. 
     
  • Je komt op een druk kruispunt? Let dan op dat je de andere weggebruikers niet blokkeert. Dit gedrag staat volgens de Belgen in de top drie van grootste ergernissen in het verkeer. 
     
  • Laat je gsm in je tas zitten. Bellen achter het stuur is niet alleen ten strengste verboden, maar voor veel weggebruikers ook een bron van frustratie. Zo vindt 21% van de Belgen dat gedrag bijzonder irritant. 
     
  • Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor om iemand door te laten, ook al heb je zelf voorrang. Een glimlach, een hoffelijk gebaar: het breekt het ijs én het is goed voor het humeur. Vergeet ook niet om de weggebruiker te bedanken met een handgebaar of een hoofdknik als hij je doorlaat, of je nu fietser, motard of voetganger bent. 
     
  • Je bent voetganger? Kijk dan uit waar je loopt. Loop nooit op het fietspad en steek altijd over op het zebrapad. Je bent trouwens verplicht om het zebrapad te gebruiken als het op minder dan 30 meter afstand ligt! Voetgangers die zomaar de weg oversteken, zijn een grote bron van ergernis voor de andere weggebruikers. Die moeten immers soms gevaarlijk bruusk remmen. Loop vooral niet als een zombie naar je smartphone te staren bij het oversteken. Vergewis je er goed van dat alle weggebruikers je hebben opgemerkt!
     
  • Laat voldoende ruimte voor alle weggebruikers: herontdek onze tips over het delen van de openbare weg

 

Hoffelijkheid werkt aanstekelijk!

Het ene positieve gebaar lokt het andere uit. Als een auto je doorlaat, zul je sneller geneigd zijn om op jouw beurt hoffelijker te zijn in het verkeer.

Vergeet niet dat ook onhoffelijk gedrag navolging opwekt! Laat je dus niet negatief beïnvloeden door de alomtegenwoordige nervositeit in het verkeer. Adem diep in en uit, luister naar de radio en erger je niet aan het slechte humeur van de andere bestuurders. Geef het goede voorbeeld!

Files komen frequent voor, waardoor je reistijd meteen een stuk langer wordt. Maak je rit aangenamer en wees altijd hoffelijk, om nog meer frustraties achter het stuur te vermijden. Je hebt een vraag over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met onze infolijn.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …