Image
belgië nationale dag 21 juli

21 juli valt dit jaar op een zondag wat concreet betekent dat velen deze vakantiedag op maandag 22 juli mogen of moeten recupereren. Kortom, je hoeft op zondagavond niet noodzakelijk vroeg in bed. 10 tips voor een feestje.

  1. Dagje Brussel

De nationale feestdag in Brussel vieren, is een aparte belevenis want er is op elk moment van de dag wel iets te doen. Je kunt starten met de traditionele mis aan de Sint-Michiel-en-Sint-Goedelekerk of na de middag naar het klassieke defilé van leger, politie en burgerlijke hulpdiensten. Ook niet te versmaden is Resto National dat vanaf 16.00 uur op het Vossenplein mosselen met friet serveert. Uiteraard wordt de dag afgesloten met vuurwerk. Plaats van afspraak: 23 uur op het Paleizenplein (toegang enkel via het Koningsplein en de Koningsstraat).

  1. Feestje tijdens een feestje

De hoofdstad met een bezoek vereren, is evident maar waarom zou je niet naar een plek trekken waar sowieso al gefeest wordt? Ambiance gegarandeerd tijdens de Gentse Feesten dat op 21 juli uiteraard met vuurwerk uitpakt. Plaats van afspraak: 23 uur in de Portus Ganda. Muziekliefhebber? Check de affiche van Francofolies in Spa (18-21 juli).

  1. Vuurwerk kijken aan de kust

Op 21 juli worden op diverse plaatsen vuurpijlen afgeschoten; voornamelijk aan de kust knalt het stevig. Check het ‘zomerlicht-vuurwerkspektakel’ in Blankenberge, het ‘vuurwerkfestival’ in Oostende of de spetterende spektakels in Koksijde-Bad en Middelkerke.

  1. Gratis Jazz

Jazz in het Park in Dendermonde valt dit jaar samen met onze nationale feestdag. Vanaf 14 uur is iedereen welkom. Op het programma: The Honky Tonk New Orleans Band, Sébi Lee, Lester Blues en The Renegades met gastartiest Sofie. Het festival is gratis maar kom op tijd als je nog een stoeltje wil. Ook op vele andere plekken is er gratis muziek zoals tijdens ‘Welcome in the Park’ in Huy of de ‘Garden Party’ in Doornik. Voor de kleinsten: op 21 juli strijkt de Ketnet Zomertour in Wenduine neer.

  1. Rommelmarkten en avondmarkten

Zondag is zo’n typische dag voor een bezoek aan een rommelmarkt. Op de volgende websites vind je de weg naar een leuke brocante dichtbij of verder weg: rommelmarkten.be, wattedoen.be, brocantes.be en out.be.

Ook avondmarkten of braderijen zijn een leuk tijdverdrijf op onze nationale feestdag. Een paar ideetjes: de zeedijk in Mariakerke, de Gavers in de Vlaamse Ardennen of de nocturne in Hannuit.

  1. De beste frietjes van België

Op en top Belgisch: frietjes. Maar wie bakt de lekkerste? We zouden het niet weten want het aantal officieuze lijstjes loopt in de vele tientallen en Michelin en Gault&Millau houden zich wat onze nationale trots betreft op de vlakte. Leuk evenwel is Friet From Desire, een website waarop je quoteringen vindt die heel hard op de scores van Gault&Millau lijken. Opgelet evenwel: de lijst beperkt zich tot frituren in Vlaanderen en Brussel. Op fritmap vind je een overzicht van meer dan 1800 frituren verspreid over het ganse land, maar in hoeverre de rangschikkingen betrouwbaar zijn, weten we niet. Er zit dus maar één ding op: zelf een kleintje met mayonaise bestellen!

  1. Leren over België

Je kinderen iets bijbrengen over ons land (en stiekem zelf een en ander opsteken)? Het BELvue museum in Brussel is the place to be. Mimi en Momo nemen de 3- tot 5-jarigen mee op een voelparcours, terwijl de 6- tot 8-jarigen hun ministersvest aantrekken en op belangrijke missie vertrekken. De 9-tot 12-jarigen gaan dan weer met Zeno de ontdekkingsreiziger op stap en bestuderen België door een periscoop.

  1. Typisch van bij ons

Iets typisch Belgisch proeven, bekijken of doen? De mogelijkheden zijn legio. Een brouwerijbezoek is wellicht niet bijster origineel maar wat dacht je van het volgende lijstje: een bezoek aan Kuifje in het Hergémuseum of het stripmuseum in Brussel, ravotten met onze Belgische striphelden in Comic Station (de Smurfen, Lucky Luke, Suske & Wiske, etc.), chocolade degusteren in het grootste chocolademuseum van ons land, in de voetsporen treden van George – inspecteur Maigret – Simenon in Luik, op zoek gaan de roots van de saxofoon in Dinant, etc.

  1. Belgische kost

Zelf koken of op restaurant? Probeer het eens met louter Belgische kost en drink daarbij gerstennat uit eigen land of Belgische wijn. Een paar willekeurige klassiekers ter inspiratie: mosselen met friet, stoofvlees, garnaalkroketten met noordzeegarnalen, paling in ’t groen, stoemp, vol-au-vent en afsluiten met een Brusselse of Luikse wafel.

  1. Check deze agenda’s

Nog steeds niets naar je gading gevonden? Op wattedoen.be en out.be vind je gegarandeerd inspiratie voor een geslaagde nationale feestdag.