Image
Voorkom slippen in de regen

Regen maakt deel uit van ons leven als chauffeur, maar zorgt dikwijls voor chaos op onze wegen. Gelukkig kunnen een paar simpele handelingen je helpen om tussen de druppels door te rijden ...

We weten allemaal dat de wegligging bij regen een pak slechter is, aangezien je maar half zoveel grip hebt als op een droog wegdek! Let voor je eigen veiligheid op de volgende punten.

 

De banden, uiteraard

Je banden zijn de enige fysieke verbinding tussen je auto en het wegdek! Omdat ze elke afgelegde kilometer honderden liters water te verwerken krijgen, verdienen ze je volle aandacht. Meer bepaald:

  • De profieldiepte (ruim voor de wettelijke grens van 1,6 mm en de slijtage-indicator bereikt worden).
  • Zorg dat er geen voorwerpen (kiezels, spijkers, stukjes glas, …) vastzitten in de groeven en de zijkanten.
  • Controleer de bandenspanning, altijd met “koude” banden (waar je minder dan 2 km mee hebt gereden).
  • Een oude band kan (meestal na 6 of 7 jaar) barsten beginnen vertonen. Dan is het tijd om hem te vervangen, zelfs als het loopvlak nog in goede staat is.
  •  

Ruitenwissers en ruitensproeier

Als je in de regen rijdt, moeten je ruitenwissers in perfecte staat zijn en heb je voldoende ruitensproeiervloeistof nodig om kleverige resten op je voorruit weg te spoelen. Wat moet je allemaal doen?

  • Controleer of de ruitenwisserbladen niet beschadigd zijn, vooral aan de uiteinden. Schenk ook aandacht aan het rubber: hier kan zich vuil aan vasthechten dat voor strepen op je voorruit kan zorgen.
  • Vervang beschadigde ruitenwissers: in onze tutorial leggen we in een paar stappen uit hoe je dit doet.
  • Controleer het niveau van de ruitensproeiervloeistof. Je herkent het reservoir aan het icoontje (een voorruit en een waterstraal). Raadpleeg de instructies op de verpakking van de ruitensproeiervloeistof, aangezien sommige producten met water verdund moeten worden. Vul de vloeistof bij tot aan de “Max”-markering op de vultank. Sluit de dop en doe de motorkap voorzichtig dicht.
  •  

Je ogen en de afstand

Hevige regen kan het zicht fors verminderen. Zo moet je reageren:

  • Pas je snelheid aan en vergroot de gebruikelijke veilige afstand (2 seconden of 50 meter op de snelweg) tot het voorliggende voertuig. Of meer zelfs, als het echt hevig regent.
  • Zet je koplampen aan. Gebruik het mistlicht als het zicht minder is dan 100 meter en vergeet niet om het zo snel mogelijk weer uit te schakelen!

 

Aquaplaning

Hevige regen kan leiden tot aquaplaning. De banden verliezen letterlijk het contact met de grond: een (dun) laagje water scheidt de band gedurende enkele seconden van het wegdek. Dit zelden voorkomende verschijnsel kan bijzonder gevaarlijk zijn.

Hoe reageren?

  • Niet bruusk remmen.
  • Ontkoppel en houd het stuurwiel stevig op zijn as totdat het voertuig weer correct op de weg staat.
  • Schakel met een automatische versnellingsbak naar de neutrale stand (N). Dit is echter geen “natuurlijk” manoeuvre, en daarom moet je het uitgebreid testen voor je daadwerkelijk met aquaplaning geconfronteerd wordt.
  • Besef dat een hoge snelheid en versleten banden het risico op slippen aanzienlijk vergroten.
  • Uiteraard is het het beste om grote plassen en met water gevulde sporen te spotten lang voordat je er doorheen rijdt!

 

Ga met een gerust hart de weg op

Pech, een ongeval, problemen met je batterij, … Met de Touring Go België pechverhelping komen onze 200 wegenwachters je 24 uur per dag overal in België te hulp, zelfs voor je voordeur!

Heb je al een pechverhelpingspakket? Als je onderweg in de problemen komt, ongeacht waar of wanneer, vraag dan online hulp aan via onze Touring Assist service, en je krijgt prioritaire bijstand

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.