Image
internet

Vakantiegangers boeken hun reizen steeds vaker via het internet; de mogelijkheden zijn legio. Maar onderschat de troeven van het klassieke reiskantoor niet!

Een reis boeken is geen sinecure want het aantal middelen dat ons ter beschikking staat, is enorm. Het staat buiten kijf dat het traditionele reiskantoor er het internet als geduchte concurrent heeft bijgekregen. Daarnaast is er nog de niet te stuiten wildgroei aan reisapps. Kortom, toerisme is een lucratieve markt. Doch voor de gemiddelde consument wordt het steeds moeilijker om het ‘juiste’ kanaal te kiezen.

Om het een beetje overzichtelijk te houden, belichten we hieronder enkel de methodes om hotels en vliegtuigtickets te boeken. Tussen de regels door kun je de tips ook toepassen op andere types reizen, zoals bijvoorbeeld all-in-reizen, cruises, autoreizen, enzovoorts.


De 4 troeven van het internet


1. Snel vergelijken.
Zowel voor hotels als vliegtuigtickets zijn er talloze gespecialiseerde websites waar je prijzen kunt consulteren en vergelijken. Voor hotels zijn trivago, momondo en lastminute erg in trek. Voor vliegtuigtickets kan je eens een kijkje nemen op skyscanner of, dichter bij huis, connections.be (dat ook zogeheten reiswinkels heeft, red.). Minder bekend maar interessant is de ‘flight’ functie in Google.

2. Evalueren. Op het internet vind je ook een hoop beoordelingen van hotels, maar hou er rekening mee dat heel positieve of heel negatieve reacties niet altijd waarheidsgetrouw zijn. Lees tussen de regels en gebruik ze enkel als indicatie. Populair in deze categorie is tripadvisor.be.

3. Rechtstreeks boeken. Het juiste vliegtuigticket en/of hotel gevonden aan de juiste prijs? Met een paar muiskliks is alles betaald én bevestigd. De nodige reisdocumenten kun je doorgaans meteen afdrukken zodat je fysiek iets in handen hebt. Of je bewaart alles digitaal op je smartphone of tablet.

4. Vanuit je luie stoel. De grootste troef wellicht: je hoeft er de deur niet voor uit.


De 4 troeven van een reisbureau


1. Advies
. Reisagenten zijn fervente reizigers en kennen de bestemmingen en de meeste hotels vrij goed, doorgaans uit persoonlijke ervaring. Zij hebben veel kennis in huis dat je niet makkelijk op het internet vindt. Zij weten bijvoorbeeld perfect of er nu al dan niet een drukke weg tussen het hotel en het strand ligt en waar openluchtdiscotheken al dan niet de nachtrust verstoren. Zij kunnen dus al jouw vragen beantwoorden en jou ook geruststellen bij twijfel.

Zo kunnen reiskantoren ook inschatten of de droomreis wel degelijk zal uitdraaien op de verhoopte droomreis. Dat kan gaan van misvattingen over bestemmingen tot het afreizen in de minder gunstige periodes en gedoe met reisdocumenten, enzovoorts.

2. Maatwerk. Vaak volstaat het louter boeken van een hotel en een vliegtuigticket niet. En misschien heb je wel heel speciale behoeftes. Wat met binnenlands transport op je bestemming bijvoorbeeld? Of gidsen? Excursies? Vaak is het handig om daarover van gedachten te wisselen met een ervaringsdeskundige. Op de bestemming kunnen ad hoc uitstapjes soms (te) duur uitvallen.

3. Lagere combiprijzen. Het is een misvatting dat je op het internet zonder uitzondering de laagste prijzen vindt. Spring eens binnen in een reiskantoor en laat je aangenaam verrassen.

4. Dienstverlening. Als het fout gaat bij vertrek, onderweg of op de bestemming, sta je steviger in je schoenen. Zij hebben alle mogelijke situaties al eens meegemaakt en weten bijgevolg perfect welke instanties ze moeten inschakelen om snel tot oplossingen te komen. Voor veel reizigers is louter het in het bezit zijn van het telefoonnummer van het reiskantoor op zich al een ganse geruststelling.

internet vs reiskantoor
Connections.be is niet enkel op het internet actief, het bedrijf baat ook reiswinkels uit. © Connections


Belangrijke kanttekeningen

Zoals in elke sector is het ook in de reissector niet altijd zwart/wit. Zo zijn er ook touroperators waar je ook gewoon terecht kunt voor het boeken van vliegtuigtickets. En de online-aanbieder Connections beschikt dan weer over reiswinkels verspreid over het land. Anders gezegd: ook daar kun je voor advies maar ook voor autohuur, hotels, enzovoorts terecht.

Niet onbelangrijk: ga voor vliegtuigtickets ook zeker eens kijken naar het aanbod van de luchtvaartmaatschappijen zelf. Je zult zien dat ze vaak zélf ‘de laagste tarieven’ garanderen. Idem dito voor de hotels. Wie rechtstreeks boekt, betaalt niet altijd meer, wel integendeel. Hotels en luchtvaartmaatschappijen kunnen namelijk ‘spelen’ met de commissies die zij doorgaans aan boekingssites moeten betalen en dossierkosten blijven veelal achterwege.


Samengevat

Het is niet makkelijk kiezen en voor elk profiel van reiziger is er wel een reden om rechtstreeks dan wel onrechtstreeks de partijen te benaderen of al dan niet via een reisbureau te werken. Bovendien hebben we ons in dit artikel beperkt tot hotels en vliegtuigtickets. Voor busreizen, treintickets, autovakanties of cruises spelen alweer andere factoren een rol. Bottom line: als je de tijd hebt, vergelijk en kies verstandig. En besef dat de goedkoopste optie niet altijd de verstandigste is. Prettige vakantie.


Vertrek zonder zorgen

Heb je je paspoort, visum en vliegtickets allemaal geregeld? Anticipeer dan ook op onverwachte omstandigheden als je reist. Vluchtannulering, ziekte, overlijden van een familielid, een plots ontslag ... Bekijk de verschillende reisbijstandproducten van Touring en onze annuleringsverzekering.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …