Image
handbagage

Hoeveel reiskoffers mag je meenemen in het vliegtuig en wat mogen ze wegen? En hoe zit dat met de handbagage en het zogeheten ‘personal item’? Vermijd onaangename verrassingen op de luchthaven met deze 5 tips.

handbagage


1. Afmetingen handbagage

Volgens de IATA (International Air Transport Association) moet je handbagage sinds de zomer van 2015 aan deze maximale afmetingen voldoen: 55 cm breed/hoog X 35 cm hoog/breed X 20 cm diep. De richtlijnen van de IATA zijn helaas niet bindend, waardoor sommige maatschappijen jouw handbagage toch in het bagageruim plaatsen. Kortom, raadpleeg je ticket of check bij je luchtvaartmaatschappij of reisbureau hoeveel je mee kan nemen. Wat en hoeveel (kg) je mag meenemen, wordt ook bepaald door de aard van je ticket of de reisklasse (economy, businessclass, first, …) waarin je reist.


2. Gewicht van de bagage

Koffers die in het ruim meereizen, mogen op basis van een economy ticket doorgaans 20 tot 30 kg wegen, maar nooit meer dan 32 kg. Voor handbagage lopen de toegestane gewichten ver uiteen. Met 7 kg neem je weinig risico maar voor lange vluchten mag je dikwijls tot 12 kg meenemen. Ga voor de zekerheid altijd even kijken op de website van de vliegmaatschappij om niet voor verrassingen te staan.


3. Persoonlijk item

Naast de handbagage is het ook toegestaan om één persoonlijk item mee te nemen: een cameratas, een handtas, aktetas of laptopkoffer. Winkelzakjes worden vaak gewoon toegelaten. Toch berg je ze beter op in je handbagage of je persoonlijke item. Maar opgelet: bij lagekostmaatschappijen mag er nagenoeg niets meer gratis mee in de cabine. Informeer je vooraf en lees aandachtig de kleine lettertjes om onaangename verrassingen op de luchthaven te vermijden.


4. Afmetingen of gewicht overschreden?

Check je thuis in en reis je enkel met handbagage? Dan moet je niet langs de check-in. Hou er in dit geval welrekening mee dat je ook aan de gate nog gecontroleerd kunt worden. Te zware en/of te grote handbagage kan daar naar het ruim worden verwezen. In bepaalde gevallen kunnen er  extra kosten aangerekend worden die je ter plekke én onmiddellijk moet betalen.


5. Wat mag mee en wat niet?

Je mag niet zomaar alles meenemen in je reiskoffers en handbagage. Op de website van Brussels Airport vind je de volledige lijst van items die je niet in je (hand)bagage mag stoppen.

Ook tijdens het online boeken van je ticket zal je zo’n lijst te zien krijgen die je moet afvinken. Neem de lijst aandachtig door zodat je op de luchthaven niet wordt ‘betrapt’ met ‘verboden producten’.  Op de site van Brussels Airport vind je ook nuttige informatie over niet-standaard bagage zoals fietsen, ski’s, golftassen, buggy’s, enzovoort.


Reis met een gerust hart

Is je bagage tijdens het vervoer gestolen of verloren gegaan door de luchtvaartmaatschappij? De annuleringsverzekering van Touring omvat ook een bagageverzekering.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …