Image

Trek je eropuit buiten de Schengenzone? Dan is het niet altijd voldoende om je paspoort bij te hebben. In sommige landen heb je een visum nodig om het land binnen te komen.

Een Belgisch paspoort is een van de voordeligste ter wereld, wist je dat? Je kan er heel wat landen mee bezoeken zonder op voorhand een visum aan te vragen. Toch kan je er niet alle landsgrenzen mee oversteken. Voor je vertrekt, moet je dus goed weten waar, wanneer en hoe je een visum aanvraagt.


Wat is dat nu precies, zo’n visum?

Een visum is een document waarmee je het recht krijgt om een bepaald land binnen te gaan. Wanneer je visum werd goedgekeurd, brengen de bevoegde instanties een stempel of sticker in je paspoort aan. Zo’n toelating om het grondgebied te betreden, is van bepaalde duur.


Heb je een visum nodig?

Van zodra je weet welk land je wil bezoeken, moet je zo snel mogelijk controleren of je al dan niet een visum nodig hebt:

  • In veel landen zijn Belgische staatsburgers vrijgesteld van een visum.
  • In andere landen mag je een bepaald aantal dagen in het land verblijven zonder visum, maar ben je verplicht om een verlenging aan te vragen als je van plan bent om langer te blijven. Zo mag je als Belgische toerist in Mexico tot 180 dagen zonder visum in het land verblijven.
  • In sommige landen krijg je een visum toegewezen op het moment dat je voet zet op het grondgebied.
  • In sommige landen ben je verplicht om voor je vertrek een visum aan te vragen bij de ambassade of het consulaat.

In heel wat landen gelden dan ook nog eens uitzonderingen voor wie tijdelijk in het land wil gaan studeren of werken.

Je vindt alle nodige informatie op de site van de Belgische dienst voor Buitenlandse zaken. Daarna moet je deze informatie alleen nog controleren bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.


Je paspoort: noodzakelijk om je visum aan te vragen

Een visum is een soort klever of stempel in je paspoort. Anders gezegd: je kan geen visum krijgen als je geen geldig paspoort hebt. Om je paspoort aan te vragen, moet je langsgaan bij je gemeente. Al wat je moet meenemen, is een geldige pasfoto en geld. Het bedrag verschilt wel van gemeente tot gemeente: de prijs bedraagt 90 euro in steden als Brussel.

Opgepast: je moet gemiddeld een week – vijf werkdagen – wachten op je paspoort. Vergeet dus niet om je aanvraag op tijd in te dienen. Dringende of superdringende aanvragen bestaan wel degelijk, maar kosten een pak meer. Voor een superdringende aanvraag kunnen de bedragen oplopen tot meer dan 300 euro!


Doe je aanvragen op tijd

In sommige landen kan het lang duren voor je visumaanvraag goedgekeurd wordt. We raden je daarom aan om er minstens 20 dagen op voorhand mee te beginnen. Als je te laat bent, bestaan er ook hier spoedaanvragen om je visum te bemachtigen. Natuurlijk zal je ook daarvoor, net als bij je paspoort, wat extra centen moeten neertellen.


Opgepast met de geldigheidsduur van je paspoort en visum

Je paspoort en je visum zijn maar beperkt geldig. Let dus op:

  • In sommige landen mag je pas binnen als je paspoort nog een bepaalde tijd geldig is ná je verblijf. Check dus ruim voor je vertrekt; je vindt alle nodige informatie op de site van de Belgische dienst voor Buitenlandse zaken.
  • Ook een visum is maar beperkte tijd geldig. Let op, want je riskeert een boete – of grotere problemen – als je langer in het land blijft dan je visum toelaat.
  • In een aantal landen moet ook je visum langer geldig zijn – tot wel meerdere weken – dan de geplande duur van je verblijf.


Let op je budget!

De kost van je visum verschilt van land tot land, van enkele euro’s tot tientallen euro’s per persoon. Voor een familiereis met vier kan dat al gauw oplopen tot een paar honderd euro.

Je hebt intussen wel begrepen dat je alles goed moet nakijken voor je vertrekt. Meer nog: voor bepaalde bestemmingen is het zelfs aangewezen om eerst informatie te verzamelen, nog voor je vliegtickets of logies reserveert.


Vertrek zonder zorgen

Heb je je paspoort, visum en vliegtickets allemaal geregeld? Anticipeer dan ook op onverwachte omstandigheden als je reist. Vluchtannulering, ziekte, overlijden van een familielid, een plots ontslag ... Bekijk de verschillende reisbijstandproducten van Touring en onze annuleringsverzekering.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.