Image
Vakantiebarometer 2018: we vliegen steeds vaker
De Touring Vakantiebarometer peilt elk jaar naar het reisgedrag van de gemiddelde Belg. Wat zijn onze favoriete bestemmingen? Vertrekken we goed voorbereid? Zijn we goed beschermd? Dit zijn de resultaten van onze enquête.

Touring peilde voor het derde jaar op rij naar het reisgedrag van de gemiddelde Belg. Via een online-enquête lieten 3.198 respondenten in hun vakantieplannen kijken. Dit zijn de belangrijkste en meest opmerkelijke cijfers en feiten.

Europa populairder dan ooit

96% gaat minstens 1 keer per jaar op vakantie naar een van de EU-lidstaten. Binnen Europa bekleedt Frankrijk met 57% de toppositie, gevolgd door Spanje (29%), Nederland (26%), Italië (19%) en Duitsland (18%). Opvallende stijgers zijn Portugal, Griekenland en Kroatië, die in 2017 ten opzichte van de peiling van vorig jaar bijna twee keer zoveel Belgische toeristen over de vloer kregen.

Steeds vaker het vliegtuig en de trein

63% van de ondervraagden geeft aan in 2017 het vliegtuig te hebben genomen, terwijl dat in 2016 nog maar voor 58% van de vakantiegangers het geval was. Ook opvallend: we nemen vaker de trein. 16% spoorde vorig jaar naar zijn/haar bestemming, tegenover 13% in 2016. De eigen auto blijft met 75% het favoriete vervoersmiddel, van en naar onze eindbestemming én ter plaatse.

Waarom reizen?

51% voelt zich aangetrokken tot de bezienswaardigheden, terwijl 49% vooral op zoek is naar zon en warmte. Bijgevolg zijn zon- en strandvakanties nog altijd het populairst (23% in 2017 versus 25% in 2016) voor wat de hoofdvakantie betreft.

60% boekt online

Wat het boeken betreft, wendt gemiddeld 60% zich tot de digitale reisagent (web of app). Populaire websites zijn Booking.com, Trivago en Airbnb, terwijl ook apps steeds meer terrein winnen. Opvallend is dat slechts 17,8% van de 65-plussers zich tot het internet richt. Diezelfde groep informeert zich in bijna de helft van de gevallen bij een touroperator of reiskantoor en boekt ter plaatse. De neveneffecten van gratis roaming Sinds de roamingkosten binnen de EU vorig jaar weggevallen zijn, neemt het aantal ‘smartphone- en tabletverslaafden’ gestaag toe. Cijfers van het mobiele dataverkeer tonen aan dat het datavolume van Belgische gebruikers in het buitenland nu al verdrievoudigd is. Volgens onze peiling vergreep gemiddeld 41% van de reizigers zich vorig jaar aan sociale media. Bij de groep 18- tot 34-jarigen loopt dat cijfer zelfs op tot 71,3%.

Zijn we goed beschermd?

Bemoedigend nieuws: steeds meer reizigers sluiten een annulatieverzekering af, al doet 48,8% dat nog steeds niet (tegenover 56% in 2016). Minder goed nieuws: ongeveer 39% geeft aan niet geïnteresseerd te zijn in medische bijstand of pechbijstand in het buitenland. Zoals vaak het geval is, worden de risico’s op calamiteiten in het buitenland laag ingeschat. Maar feit is dat kleine ongemakken verstrekkende gevolgen kunnen hebben, die bovendien zwaar kunnen wegen op het vakantiebudget. De cijfers: 37% werd al eens ziek op vakantie en 39% had al eens problemen met een vlucht. Touring raadt vakantiegangers aan om zich altijd goed te beschermen; met de juiste bijstandsproducten vertrek je zonder zorgen op vakantie.

Image
touring_vakantiebarometer_infographics_0

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.