Image
luchthaven
Vakantiebarometer 2017: trends, bezorgdheden en de invloed van terrorisme op de keuze van onze bestemming.

Tot voor een aantal jaar was het ondenkbaar dat terrorisme een rol zou spelen bij het bepalen van een vakantiebestemming. Reizigers hielden hooguit rekening met de klassieke oorlogsgebieden of instabiele regio’s, maar vandaag geeft ruim 17% aan dat terrorisme een nieuwe factor is geworden. Wellicht om die reden – maar ook omwille van het huidige politieke klimaat – scoort vakantiebestemming Turkije bijzonder slecht in de jaarlijkse vakantiebarometer van Touring.  Slechts 3% is dit jaar van plan de zon op te zoeken in Turkije.

Maar er is ook goed nieuws. Ten opzichte van 2016 gaan weer meer Belgen op reis naar het buitenland. De aanslagen van vorig jaar hebben duidelijk een remmend effect gehad maar in 2017 gaat 27% minstens een keer op reis. In 2016 was dat cijfer gezakt tot 21%.

Europa boven

Het meest populair blijven de citytrips (38%) nipt gevolgd door de klassieke strandvakantie (37%). 22% van de ondervraagden kiest voor rust in de natuur, terwijl 21% een rondreis met de auto prefereert. 20% blijft ver weg van de kuststrook om het binnenland te ontdekken. Slechts 16% waagt zich aan een culturele vakantie.

Qua vakantiebestemmingen blijft de Belg voornamelijk in Europa (91%). 3% trekt naar Noord-Amerika en nog eens 3% naar Azië. Binnen Europa bekleedt Frankrijk met 57% de toppositie, gevolgd door Spanje (28%), Nederland (27%), Duitsland (21%) en Italië (18%). Zoals gezegd strandt Turkije op 3%. Ook Griekenland blijkt met 4% veel van zijn populariteit te hebben verloren.

Wie boekt online?

56% van de ondervraagden wendt zich voor het boeken van hotels en trein/vliegtuigtickets tot het internet. Amper 28% gaat naar een klassiek reiskantoor of touroperator. Opvallend: 65-plussers boeken quasi fifty-fifty online of bij een reisagent. De meest actieve online boekers (66%) zijn de 18 tot 34-jarigen.

Onze bezorgdheden

43% geeft aan bezorgd te zijn om ziek te worden in het buitenland, 40% is bang voor een ongeval en 39% vreest voor slecht weer. Opvallend: oudere vakantiegangers liggen minder wakker van een spatje regen of wolken. Ruim 33% is ook bang om bestolen te worden en – zoals eerder gezegd – ruim 17% staat stil bij terrorisme.

Nauwelijks verzekerd!

19% van de ondervraagde 65-plussers geeft aan al eens gebruik te hebben gemaakt van een bijstandsverlener en 17% zegt de reis al eens geannuleerd of vroegtijdig afgebroken te hebben. Niet toevallig is 85% van de 65-plussers in het bezit van een reisbijstandsverzekering tegenover slechts 51% van de 18 tot 34-jarigen. Opvallend is ook dat jongeren vaker voor een individuele formule kiezen.

De studie bracht ook aan het licht dat ruim 62% geen interesse heeft in een bagageverzekering. Gemiddeld 2 op 5 blijkt ook niet geïnteresseerd in een annulatieverzekering, pechbijstand in het buitenland alsook medische bijstand in het buitenland. Kortom: veel Belgen zijn geneigd te geloven dat de kans op calamiteiten in het buitenland klein is. Echter, uit dit onderzoek blijkt dat problemen op vakantie relatief vaak voorkomen.

Image
barometre-nl