Image
Eerste keer skiën met de kids? Vind dé ultieme bestemming!

Proficiat, je hebt er na lang twijfelen voor gekozen toch maar te leren skiën of snowboarden. Met deze vijf tips kies je de perfecte beginnersbestemming.

De eerste keer skiën of snowboarden, het roept een hoop vragen op. Voor je hals-over-kop een weekje all-in boekt, neem je best deze 10 tips door. En mocht je toch al overtuigd zijn en een trip naar het buitenland ambiëren, neem dan de onderstaande aanbevelingen ter harte.

 

1. Bestemming maakt niet uit

Een beetje kort door de bocht, maar het is effectief een feit dat je als beginner meer opties hebt dan ervaren skiërs/snowboarders. Beginners kunnen namelijk zowel in de kleine als in de grote skigebieden terecht omdat ze allemaal over beginnersfaciliteiten beschikken. Maar opgelet: grote skigebieden kunnen beginners intimideren én de drukte kan overweldigend zijn.

 

2. Accommodatie en alternatieve winterpret

Wie met de kinderen gaat skiën, moet goed nadenken over de accommodatie. Denk aan een kindvriendelijk hotel of een appartement met voldoende slaapkamers. Let er ook op dat er alternatief winterplezier voorhanden is: een zwembad in het hotel, een schaatspiste in het dorp of alternatieve sporten in de bergen zoals sleeën. Dit voor het geval de verveling toeslaat of – in het ergste geval – de eerste stappen in de sneeuw een tegenvaller blijken.

 

3. Familievriendelijke bestemmingen

Op zoek naar bestemmingen die zich specifiek richten op gezinnen met kinderen? Check in Frankrijk de dorpen met het ‘Famille Plus’ label of kijk in Zwitserland naar de ‘Family Destinations’. Oostenrijk werkt aan een opvolger voor het ‘Welcome Beginners Zertifikat’, maar intussen biedt de officiële website van Oostenrijk soelaas. Laat je echter niet enkel tot deze labels verleiden, maar informeer ook in andere skilanden en skiregio’s waaronder Duitsland, Italië, Slovenië, Tsjechië, Slowakije en Bulgarije.

 

4. Moeilijkheidsgraden van de pistes detecteren

Los van de labels hierboven kan je vooraf naar de verhouding tussen makkelijke en moeilijke pistes kijken op de bestemming van jouw keuze. De moeilijkheidsgraad wordt aangegeven met een kleurcode (doorgaans middels ronde bordjes aan het begin en langs de pistes).

  • Geen kleur/wit: babypistes
  • Groen: de makkelijkste pistes, nagenoeg vlak
  • Blauw: de ‘gewone’ piste, perfect voor beginners
  • Rood: moeilijke piste, voor gevorderden, niet geschikt voor beginners
  • Zwart: zeer moeilijke of zware piste, absoluut af te raden voor beginners

Concreet: beginners zijn beter af als er voornamelijk groene en blauwe pistes aanwezig zijn. Hou er evenwel rekening mee dat wie een eerste keer gaat skiën geen nood heeft aan pakweg 10 groene en/of blauwe pistes. Een handvol pistes volstaat om gedurende een korte week voldoende te kunnen variëren.

 

5. Onze aanbevelingen

Toch liever een concreet lijstje waaruit je kunt kiezen? Google de volgende skigebieden in de volgende landen. Opgelet, dit is slechts een kleine greep uit het immense aanbod.

Duitsland: Belchen, Feldberg, Fichtelberg, Kampenwand, Oberammergau, Ostalgäu, Postwiese, Spitzingsee, Willingen, Winterberg en Wurmberg.

Frankrijk: Combloux, Gerardmer, La Bresse Hohneck, Le Grand-Bornand, Les Carroz, Meribel les 3 Vallées, Montchavin La Plagne, Orcières Merlette, Saint Lary Soulan, Val Thorens, Valmorel, Vaujany en Megève.

Italië: Alta Badia, Aprica, Arabba, Bardonecchia, Breuil-Cervinia, Carezza, Cortina d’Ampezzo, Drei Zinnen Dolomiten, Folgaria Fiorentini, Kronplatz, Meran 2000, Mondolè, Valchiavenna en Via Lattea.

Oostenrijk: Bad Kleinkirchheim, Bregenzerwald, Dachstein West, Fageralm, Feuerkogel, Hochkar, Kappl, Karwendel, Mauterndorf, Montafon, Nassfeld, Obertaueren, Saalfelden, Schetteregg, See, Serfaus-Fiss-Ladis, Stubaital, Weissensee en Zell am See.

Zwitserland: Arosa, Blatten, Bellwald, Engelberg, Grächen, Klosters, Laax, Lenzerheide, Nendaz, Pontresina, Saas-Fee, Savognin, Zermatt en Zuoz.

 

Tot slot: vergeet niet dat een ongelukje snel gebeurd is waardoor je compleet onverwacht kunt te maken krijgen met hospitalisatie, repatriëring, medische kosten enzovoorts. Denk er dus aan, vooraf. Touring kan hierbij helpen.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …