Image
aéroport/luchthaven

Lange vliegreis gepland met een transfer in het buitenland? Zie je er tegenop om ‘verloren tijd’ door te brengen op de luchthaven? 10 tips om de tijd te doden en iets te doen dat je al veel te lang voor je uitschuift.

Vrees niet, de lange overstaptijd tussen twee vluchten kun je wel degelijk nuttig invullen. Doe iets zinnigs waardoor de tijd voorbijvliegt, maar let op voor de valkuilen die luchthavenuitbaters voor jou hebben gegraven.

1. De overstaptijd correct inschatten

Voor je plannen maakt om te gaan shoppen of iets te gaan eten, moet je correct inschatten of daar wel genoeg tijd voor is. Vaak lijkt een uur om over te stappen ruim voldoende, maar die tijd wordt een pak korter al naargelang de situatie op de luchthaven. Vertrekt je vlucht in dezelfde terminal of moet je naar een ander deel van de luchthaven? Is het ver en lang stappen? Moet je eerst door de paspoortcontrole?
Dat laatste is onder meer bij aankomst in de Verenigde Staten het geval. Daar kun je pas na de paspoortcontrole naar de terminal waar jouw volgende vlucht vertrekt. Hou hier dus rekening mee.

Tip: shop en/of eet in de terminal van waaruit je volgende vlucht vertrekt. Op die manier ben je altijd in de buurt van jouw gate en kun je de aankondigingen – zoals gatewijzigingen, eventuele vertragingen en oproepen om in te checken – volgen via de informatieschermen en luidsprekers.

2. Taxfree shopping niet altijd goedkoper

Het is aanlokkelijk: taxfree shopping. Maar is het ook voordelig? Neen, het is in de meeste gevallen niet goedkoper en vaak zelfs een pak duurder. Het goede nieuws: bij twijfel kun je altijd een beroep doen op je smartphone. Check dus voor je afrekent of die fles whisky of parfum effectief goedkoper is dan in België.
Surf daarvoor naar de website van een grootwarenhuis of parfumwinkel, want vaak is het gewoon goedkoper bij jou om de hoek. En als je dan toch een goedkoper item vindt, ben je alvast zeker dat je bij terugkeer niet misnoegd zult zijn dat je te veel hebt betaald.

3. Trap niet in de val

Het is aanlokkelijk om sowieso te shoppen, want je hebt nu eenmaal niks om handen. Stel jezelf echter de vraag of je thuis ook een horloge of een reiskoffer van een duur merk zou kopen. Veel passagiers laten zich verleiden door de idee dat je een unieke kans krijgt om iets te kopen dat elders meer kost, maar vergeten dat ze het item in kwestie buiten de luchthaven nooit zouden kopen.
Denk daaraan als je de volgende keer naar de dure handtassen en horloges kijkt en de onweerstaanbare drang voelt om met je tijd iets ‘nuttigs’ te doen. Weet ook dat de winkeluitbaters hoge huurprijzen betalen op luchthavens en dat die kost uiteraard wordt doorgerekend aan de klant.

4. Hapje eten altijd een goed idee

Maar besef dat eten en drinken op luchthavens niet goedkoop is. Waar het dan wel goed voor is? Omdat je nog niet gegeten hebt (op je vorige vlucht) of om de maaltijd op je volgende vlucht bewust over te slaan. Dat kan verschillende redenen hebben: je vindt het eten aan boord niet lekker of je hebt een nachtvlucht voor de boeg en je wil liefst meteen onder je dekentje kruipen.

5. Batterijen opladen

Letterlijk dan. Zoek een plek met een stopcontact en laad je computer, tablet en/of smartphone op. Zo heb je tijdens je volgende vlucht weer wat batterijtijd die je aan boord nuttig kunt besteden, want je kunt je toestellen lang niet in alle vliegtuigen opladen.

6. Bewegen is gezond

Het lijkt de evidentie zelf: rondwandelen. Het is simpelweg goed voor je spieren en gewrichten om na je vlucht niet meteen weer te gaan zitten, om vervolgens tijdens je volgende vlucht alweer geruime tijd stil te zitten.

7. Bel vrienden en familie

Ben jij van het type ‘ik heb nooit tijd’? Welnu, op de luchthaven heb je eindelijk wél de tijd om de mensen te bellen die je al lang niet meer hebt gesproken. Of om hen een berichtje te sturen.

8. Film of serie kijken/downloaden

Ben je een Netflixer? Ga online op de luchthaven – waar doorgaans gratis wifi is – en zorg ervoor dat je voldoende materiaal hebt om de tijd door te komen tijdens je volgende vlucht.

9. Ruim op!

Ruim je handtas op of ga eens door alle foto’s en bestanden op je smartphone, tablet en/of computer. Je hebt eindelijk de tijd om daar eens grote kuis in te houden.

10. 100 ongelezen mails?

Een hoop ongelezen mails die je maar blijft uitstellen? Je zult ervan versteld staan hoeveel mails je kunt beantwoorden in de wetenschap dat je vlucht binnen een uur vertrekt.
Tip: doe aan boord verder, want je kunt je mails ook offline beantwoorden en ze daarna allemaal in één keer versturen als je weer ergens online bent.