Image
Topbestemmingen bedreigd met ‘overtoerisme’
De reismarkt groeit dit jaar met 4,1% maar er zijn bestemmingen die het aantal toeristen niet meer kunnen slikken.

Het globale toerisme neemt dit jaar toe met 4,1% en dat is niet alleen meer dan verwacht maar ook meer dan sommige bestemmingen aankunnen. Een en ander staat te lezen in een rapport van Canadean, een Brits onderzoeksbureau.

Canadean stelt dat toerisme een positieve impact heeft op de levens van miljoenen mensen omwille van toegenomen werkgelegenheid.  Op sommige plaatsen wordt de capaciteit echter  zowel op het vlak van infrastructuur als van milieu overschreden.

IJsland

Gillian Kennedy, analist bij Canadean, licht toe: “In verschillende steden wereldwijd, zoals Reykjavik, Amsterdam, Venetië, Barcelona en Zanzibar City, zijn de negatieve consequenties reeds voelbaar. Regeringen proberen de problemen in te perken maar moeten tegelijk ook de rentabiliteit handhaven.”

Volgens Canadean is het probleem acuut in IJsland: het aantal inkomende toeristen steeg er tussen 2010 en 2015 met ruim 163%. Dergelijke cijfers zijn goed voor de economie maar de overbevolking en de vervuiling van de grote, toeristische trekpleisters zijn problemen die de IJslandse regering maar moeilijk onder controle krijgt.

Toegangsgeld

Het gebrek aan hotels is een aspect dat zichzelf lijkt op te lossen door de enorme toename van Airbnb accommodaties, voornamelijk in de hoofdstad Reykjavik. Keerzijde van de medaille is dat de prijzen van huizen daardoor uit de pan zijn beginnen swingen.

Volgens de IJslandse toeristische dienst was Airbnb vorig jaar alleen al goed voor een groei van 124% ten opzichte van het jaar voordien. Gillian Kennedy vervolgt: “De IJslandse autoriteiten hebben recent laten doorschemeren dat ze overwegen om toegangsgeld te vragen; dat geld zou dan gebruikt worden om de hotelcapaciteit op te krikken.”

Barcelona en Venetië

Het fenomeen dat zich momenteel voordoet in IJsland, voltrekt zich ook elders, aldus Canadean. In Barcelona willen de lokale overheden Airbnb en Homeaway elk een boete van 600.000 euro opleggen voor het aanbieden van accommodatie die niet in regel is. Deze actie is duidelijk bedoeld om ‘overtoerisme’ in te perken.

In Venetië is het ‘overtoerisme’ overduidelijk een ongewenst neveneffect van de cruisesector. In het piekseizoen krijgt Venetië elke dag 30.000 cruisepassagiers over de vloer en daar komen telkens nog eens 30.000 landtoeristen bij. De stad kan die massa letterlijk niet dragen, waarschuwt UNESCO. De inwoners, die nog maar met amper 55.000 zijn, trekken intussen langzaam de stad uit. In 1951 en 1980 woonden er respectievelijk nog zo’n 175.000 en 120.000 mensen.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.