Image

Deze vijftien tips leren je hoe je de winterse valkuilen voor je auto kan vermijden. Simpele en doeltreffende manieren om een noodstop te voorkomen!

Een bevroren voorruit, deuren die niet open gaan, een platte batterij, … Je auto is niet immuun voor de koude temperaturen die de winter met zich meebrengt. Touring staat klaar om je te helpen in geval van pech, maar met deze tips kan je al veel onheil voorkomen.

Winter
Leuk, maar niet als je de auto moet nemen!


1. Karton op je voorruit

In gespecialiseerde winkels vind je tal van oplossingen om je voorruit te beschermen. Maar als je die niet hebt, kan je ook kiezen voor een stuk stevig karton tussen de voorruit en de ruitenwissers. Bijzonder efficiënt.

Wat je zeker niet mag doen, is warm water over je ruiten gieten als die bedekt zijn met sneeuw of ijs! De temperatuurshock kan de ruiten doen barsten. Bedek je voorruit ook nooit met krantenpapier. Dit wordt vochtig, plakt tegen de ruit en is moeilijk te verwijderen.

2. Zeep aan de binnenkant van je ruiten

Om het aanwasemen aan de binnenkant van het voertuig te vertragen, breng je met een doek een beetje huishoudproduct of shampoo aan op de ruiten. Heb je het aanwasemen niet kunnen voorkomen? Bekijk dan onze tutorial om je beslagen voorruit te ontwasemen.

3. Sokken op je dashboard

Leg oude sokken gevuld met vochtabsorberende korrels op je dashboard. Zo zullen je ruiten sneller ontwasemen.

4. Grafietpoeder in je sloten

Grafietpoeder voorkomt dat je sloten vastvriezen. Verspreid het preventief in het mechanisme door de sleutel meerdere keren in het slot te steken. Je kan de sloten ook afplakken met een stukje tape.

Is je slot al vastgevroren? Hou dan een zakje met warm water tegen het slot.

5. Talkpoeder voor je deuren

Strijk het rubber van je deurstijlen in met talkpoeder. Zo vermijd je dat ze aanvriezen in de winter.

6. Beter in versnelling dan de handrem

Wanneer je je auto parkeert bij erg koud weer, trek dan de handrem niet aan. Parkeer je auto liever in versnelling en plaats één of twee wielblokken als je op een helling staat.

7. Een zak voor je zijspiegels

Bedek je zijspiegels ‘s avonds met een plastic zak, die je bevestigt met elastiekjes. De volgende ochtend maak je die gewoon los, en zo hoef je je zijspiegels niet meer sneeuwvrij te maken.

8. Een sok over je ruitenwissers

Zet je ruitenwissers naar boven en trek er een sok of een zak over. Zo blijven ze niet aan je voorruit kleven.

9. Warm je motor niet op

Laat tijdens het krabben van de ruiten de motor niet warmlopen. Het is slecht voor de motor, hij warmt nauwelijks op en je ademt de ongezonde gassen in. En dan hebben we het nog niet over de onnodige vervuiling, die in de winter nog groter is.

10. Zet je koplampen aan

Voordat je de auto start, zet je je koplampen 30 of 40 seconden aan om de batterij op te warmen. Zet ze vervolgens weer uit vooraleer de motor te starten.

11. Ontkoppel bij het starten

Start je auto met het koppelingspedaal ingedrukt. Dat belast de batterij minder omdat de motor minder weerstand ondervindt.

12. Zet bij het starten alles uit

Zorg ervoor dat alle lichten en energieverbruikers - ventilatie, achterruitverwarming, radio, zetelverwarming … - voor het starten uitgeschakeld zijn om te vermijden dat je je batterij te veel ontlaadt. Dit zijn maar enkele van de vele onderhoudstips voor de batterij van je wagen.

13. Antivries en water

Gebruik een 50/50-mengsel van antivries en water. Dit zorgt ervoor dat de motor van je auto beschermd is tot -30 °C.

14. Winterdiesel

Rijdt je auto op diesel, gebruik dan vanaf november 'winterdiesel'. Deze brandstof bevat additieven die actief blijven tot -25 à -30°C. Onthoud dat alle tankstations in België en in Noord-Europa vanaf de maand november automatisch overschakelen op winterdiesel.

15. Kies voor winterbanden

Winterbanden bieden meer grip en verminderen de remafstand met 6% bij -5° C en zelfs met 20% bij -10° C . We geven je advies bij je keuze tussen winterbanden en vierseizoensbanden.

16. Zet je auto 's nachts binnen

Heb je een garage? Gebruik die dan om je auto in de winter ‘s nachts binnen te zetten; hij zal jou er dankbaar voor zijn.


Ga met een gerust hart de weg op

Pech, een ongeval, problemen met je batterij … Met de Touring Go België pechverhelping komen onze 200 wegenwachters je 24 uur per dag overal in België te hulp, zelfs voor je voordeur!

Heb je al een pechverhelpingspakket? Als je onderweg in de problemen komt, ongeacht waar of wanneer, vraag dan online hulp aan, en je geniet van prioritaire bijstand.