Image
skiën met de kinderen

Wintersport met de kinderen, het is aanlokkelijk en het kan uitdraaien op een verslaving. Maar hoe begin je eraan? Gebruik deze 10 tips als leidraad!

De eerste keer skiën of snowboarden, het klinkt aanlokkelijk. Maar het roept een hoop vragen op. Voor je hals-over-kop een weekje all-in boekt, neem je best de volgende 10 tips door. Ze zullen ervoor zorgen dat jullie eerste keer op de latten meteen ook een prettige ervaring wordt.

1. Blijf thuis

Dat bedoelen we heus niet letterlijk, maar waarom 800 km rijden (enkel) om er op de bestemming achter te komen dat skiën helemaal niet is wat de kroost ervan verwacht had? Het komt vaker voor dan je denkt. Om die kost te vermijden, kun je het vooraf proberen in eigen land in een van onze overdekte skipistes. Daar kun je terecht voor het huren van materiaal en belangrijker nog: het nemen van lessen (zie tip 2). Steek je licht eens op in Ice Mountain (Komen), Snow Valley (Peer) of het recent geopende Aspen (Antwerpen). Op die plekken kun je het namelijk leren op echte sneeuw.

2. Skilessen zijn een must

Of je het nu eerst in België uitprobeert of meteen naar de bergen trekt in het buitenland, zorg ervoor dat de kinderen les krijgen van een ervaren ski- of snowboardleraar. Wend je tot de officiële skischolen en zoek vooraf uit wat het gaat kosten. Waarom les nemen zo belangrijk is? Omdat je dan meteen de juiste technieken krijgt aangeleerd. Bovendien zal je veel sneller vooruitgang boeken dan wanneer je eigenhandig probeert om rechtop te blijven.

3. Skimateriaal huren of kopen?

Net zoals ‘eerst thuis proberen’ is ook ‘materiaal huren’ de betere optie dan alles aankopen met het risico dat het dure materiaal uiteindelijk op eBay of op zolder eindigt. Ski’s of een snowboard kopen is voor beginners sowieso uitgesloten; huren is de regel. Dat kan bij ons maar ook ter plaatse. Ter plaatse heeft als voordeel dat je er niet mee moet sleuren vanuit België. Bovendien heb je ter plaatse meer keuze en kan je ook tijdens je verblijf beslissen om – bijvoorbeeld – een ander type skischoen aan te meten omdat je niet tevreden bent over je eerste keuze. Idem dito voor het omwisselen van de ski’s of het snowboard.

Beginnende skiërs hoeven overigens ook niet meteen een volledige uitrusting aan te schaffen maar kunnen overwegen om in eerste instantie bij vrienden en kennissen te leen te gaan. Kleine accessoires vind je online, in sportwinkelketens en speciaalzaken. Als je in iets wenst te investeren, koop dan degelijke skihandschoenen en een helm.

Een absolute ‘no go’ is het lenen van ski’s bij vrienden. Ski’s worden namelijk specifiek afgesteld voor hun gebruikers (gewicht, lengte, type skiër, etc.). Het is zelfs gevaarlijk om ski’s te gebruiken die niet goed zijn afgesteld!

4. Skiles in de moedertaal

Skiles krijgen in een taal die je niet machtig bent, is geen pretje en simpelweg contraproductief. Zorg er dus voor dat je ter plaatse onderricht kunt krijgen in de moedertaal van je kroost. Ga er echter niet standaard van uit dat je in Frankrijk voornamelijk in het Frans zult aangesproken worden. De realiteit is dat in de klassieke piekperiodes anderstalige leerkrachten worden aangetrokken om kind(eren) ter plaatse in hun moedertaal op te vangen. Dat geldt ook voor Oostenrijk waar het absoluut geen uitzondering is om Franstalige skileraars te boeken.

5. De beste bestemming

Wie naar het buitenland trekt, moet met een aantal zaken rekening houden. Met accommodatie bijvoorbeeld (waar slapen de kinderen?) maar ook met de bestemming zelf. Wat dat laatste betreft: kies een gebied voor beginners en check ook vooraf of er alternatieve activiteiten mogelijk zijn voor het geval de verveling toeslaat of – erger nog – het ski-avontuur vroegtijdig ophoudt (opgave, ziekte, een kneuzing of erger, etc.). Dat kan gaan van een zwembad in het hotel tot een schaatspiste in het dorp. Maar ook kindvriendelijke restaurants, animatie op en naast de piste, alternatieve wintersporten (sleeën, rodelen, enzovoorts) kunnen het verblijf bijzonder memorabel maken.

Een goede barometer – in Frankrijk – zijn de dorpen met het ‘Famille Plus’ label, een keurmerk dat overigens niet lichtzinnig wordt toegekend. Het Zwitserse alternatief heet ‘Family Destinations’. Oostenrijk heeft een tijdje het ‘Welcome Beginners Zertifikat’ gehanteerd, maar dat label werd een paar jaar geleden afgevoerd. Tot er een nieuw kwaliteitskeurmerk komt, kun je voor meer informatie terecht op de officiële website van Oostenrijk. Laat je echter niet enkel tot deze labels verleiden, maar informeer ook in andere skilanden en skiregio’s die jou om andere redenen kunnen overtuigen. Steek je licht eens op in Slovenië, Tsjechië, Slowakije en Bulgarije als budget een belangrijke factor is.

6. Vermijd foute kledij

We zien het zo vaak op de piste. Om te besparen wordt er gewoon in jeans of een katoenen broek geskied. Toegegeven, het kan warm worden in de zon maar eens je valt, is je broek onherroepelijk nat. Geloof ons: er is niks zo onprettig als met natte kleding en bijgevolg ijskoude ledematen te wintersporten.

7. Luister niet naar ervaren skiërs

Het slechtste advies is het advies van medereizigers die wél kunnen skiën en beginners aanzetten om een keer samen een afdaling te doen. Laat het over aan de skileraars ter plaatse om aan te wijzen waar de beginner op eigen houtje veilig kan gaan skiën. Wat ‘eenvoudig’ is voor iemand die al geskied heeft, kan traumatisch zijn voor iemand die nooit eerder op de latten stond.

8. Het juiste seizoen

Ervaren skiërs vinden het niet erg als het tientallen graden vriest, maar het kan minder ervaren skiërs of beginners afschrikken. Ga indien mogelijk niet putje winter skiën, maar als het weer wat warmer wordt. Maar ga ook niet té laat in het skiseizoen, wanneer het risico op sneeuw weer minder wordt. Laat je informeren door kenners.

9. Niet opgeven

Velen geven op voor ze het écht geprobeerd hebben. Bovendien heeft niet iedereen dezelfde aanleg. Geef dus geen krimp als de kinderen er al na 15 minuten de brui willen aan geven. Even doorbijten en de eerste schrik overwinnen kan ervoor zorgen dat de kinderen de smaak definitief te pakken krijgen.

10. Goed verzekerd?

Ben je zeker dat er voldoende sneeuw ligt? Door omstandigheden op je bestemming plots minder of niet meer mobiel? Hospitalisatie, repatriëring, medische kosten… Denk eraan, vooraf. Touring kan hierbij helpen.