Image
Reisbijstand: de ultieme checklist
Tips om te controleren wat je reisverzekering wel of niet moet dekken als je naar het buitenland gaat.

1. Controleer de geldigheidsduur

Heb je een reisbijstands genomen bij een reisbureau? Dan moet je weten dat die beperkt is in de tijd en vaak enkel geldig is tijdens de periode van je verblijf. Als je meerdere keren per jaar op vakantie vertrekt, kies je misschien beter voor een jaarlijkse bijstandsformule.

2. Waarvoor dient de Europese ziekteverzekeringskaart?

Als je tijdens een verblijf in de EU (of in Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein) medische hulp moet krijgen, dan kunnen jouw medische kosten vergoed worden op vertoon van de zogeheten Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK).

Afhankelijk van de tarieven in het land waar je verblijft, worden de medische kosten op eenvoudig vertoon van jouw kaart volledig of gedeeltelijk terugbetaald. Anders gezegd: je wordt gelijkgesteld met een patiënt van dat land. Maar opgelet: in sommige landen wordt standaard een hoger privétarief aangerekend als je de kaart niet voorlegt of kan voorleggen; dat tarief wordt niet terugbetaald in België. Je kan de EZVK gratis afhalen bij jouw ziekenfonds en in de meeste gevallen ook online bestellen. Hou sowieso alle bewijzen van kosten in het buitenland bij, zodat je bij terugkeer nog eens rustig kan nagaan wat voor terugbetaling in aanmerking komt.

3. Repatriëring van personen ... en van je voertuig

Een reisbijstand, bovenop een ziekte- of hospitalisatieverzekering, kan bij een ongeval of ziekte de repatriëringskosten dan wel de reiskosten of het verblijf van een naast familielid volledig of gedeeltelijk dekken. Denk ook voor je wagen aan reisbijstand: als er iets fout gaat, wordt jouw voertuig ter plaatse hersteld of teruggebracht. Ook een vervangwagen behoort tot de mogelijkheden, of de verzekerden krijgen een retourticket. Check de modaliteiten van jouw polis(sen) of bekijk het aanbod van Touring.

4. Risicosporten

Ben je een actief bergklimmer of spring je al eens uit een vliegtuig of van een brug? Welnu, voor sommige sporten kan je beter jouw polis nog eens goed nalezen, voornamelijk de kleine lettertjes waarin bepaalde risicosporten uitgesloten worden. Er bestaan ook verzekeringen voor specifieke risico’s en of sporten.

5. Diefstal van persoonlijke bezittingen

Verschillende polissen dekken het verlies of de diefstal van persoonlijke bezittingen. Als je met derden reist (autocar, schip, vliegtuig, …), weet dan dat de verzekering van de vervoerder zich beperkt tot de terugbetaling van forfaitaire bedragen. Doorgaans zijn die bedragen lager dan de reële waarde van jouw bezittingen.

Check ook voor welke landen jouw bezittingen verzekerd zijn. Je zou niet de eerste zijn die een aangifte doet van diefstal in de VS terwijl jouw polis enkel over de EU rept. En kijk ook na of de polis een onderscheid maakt tussen bagage en handbagage. Een goede verzekering dekt ze allebei.

Hoe dan ook, zorg ervoor dat je alle contactgegevens en polisgegevens meehebt. Draal niet: bel meteen naar jouw verzekeringsagent/makelaar en laat de diefstal meteen opnemen in een officiële aangifte.

6. Een annulatieverzekering nemen?

Als je een annulatieverzekering hebt, dan kan je die inroepen bij plotse en onvoorzienbare persoonlijke omstandigheden. Die kunnen medisch van aard zijn, maar ook professioneel, zoals een plots ontslag bijvoorbeeld. Ook om de volgende redenen kan je een beroep doen op jouw annulatieverzekering: ziekte, ongeval, overlijden, materiële schade (huis, auto, …), diefstal van jouw auto binnen een bepaalde periode voor vertrek, familiale omstandigheden (huwelijksproblemen, scheiding enzovoort), reisonderbreking en reisvertraging. Bij problemen met de reisbemiddelaar en/of reisorganisator kan je een beroep doen op de Geschillencommissie Reizen. Check de modaliteiten van jouw polis(sen) of bekijk het aanbod van Touring.