Image

Voor veel reizigers zijn bagage, luchthavens en vliegtuigen bronnen van stress. Hoeveel koffers mag je meenemen, hoeveel mogen ze wegen en hoe groot mogen ze zijn? Met deze tips vlieg je straks helemaal zen naar je bestemming.

Met het vliegtuig op vakantie? Alvast dit: kom ruim op tijd naar de luchthaven en voorzie tijd voor een koffietje, shoppen of het lezen van je krant of boek. Met die tijdsbuffer vang je ter plaatse onvoorziene files op aan de parking, bij de check-in, de paspoort- en bagagecontrole enzovoort.


op vakantie met het vliegtuig: kom ruim op tijd
Kom ruim op tijd naar de luchthaven om stress te vermijden. Foto: Pexels


Parkeerproblemen vermijden

Vraag je gratis Touring Pcard+ aan en geniet van minimaal 10% korting in de Interparkings aan de luchthaven in Zaventem (Brussels Airport).

Er is ook goed nieuws voor de Touring-leden die vanuit Charleroi vertrekken, namelijk:

  • 10% korting op elke reservering van een officiële parkeerplaats naar keuze op Brussels South Charleroi Airport.
  • Snelle en gratis toegang tot de veiligheidscontrole via een voorrangsstrook (Fast Track).

Anderzijds is parkeren op de luchthaven nergens echt goedkoop, waardoor het voor lange reizen vaak verstandiger is om een taxi te nemen of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

op vakantie met het vliegtuig: vraag je Touring Pcard+ aan
Vraag je gratis Touring Pcard+ aan en geniet van minimaal 10% korting in de Interparkings op Zaventem.


Zelf inchecken

Wie handig is met smartphone, computer en internet, kan thuis inchecken en zelf zijn boarding pass afdrukken of in digitale vorm op zijn smartphone downloaden. Op de luchthaven volstaat het dan om in een aparte rij aan te schuiven (bij de drop off bagage). Het kan jou een aanzienlijke tijdswinst opleveren. Wie enkel met handbagage reist, kan meteen door naar de bagage- en eventuele grenscontrole.


Vlotjes door de bagagecontrole

Ook de bagagecontrole is vaak een struikelblok. Help jezelf met makkelijke schoenen (die je wellicht moet uitdoen), stop je horloge en telefoon op tijd in je handbagage, zorg ervoor dat je geen broeksriem draagt (of stop ‘m op voorhand in je tas) en stop ook je geldmunten, huis- en autosleutels in je handbagage.

Stop je computer niet al te ver weg en voorzie een apart zakje voor je vloeistoffen. Foto: Unsplash


Wie een computer of tablet meezeult, stopt die best niet al te ver weg. Voorzie ook een apart zakje voor eventuele vloeistoffen en/of gels. Maar opgelet, de verpakking van je vloeistoffen (drank, medicatie, zalfjes, lotions enzovoort) mag maximaal 100 ml groot zijn en ook het aantal verpakkingen is beperkt tot 10.


Wat mag mee en wat niet?

Om veiligheidsredenen mag je niet zomaar alles meenemen aan boord of in de bagage die je incheckt. Surf naar de website van Brussels Airport voor een gedetailleerde lijst met items die je al dan niet mag meenemen op het vliegtuig.


Tips voor je reis- en identiteitsdocumenten

Het spreekt voor zich dat wie het vliegtuig neemt, reis- en identiteitsdocumenten meebrengt naar de luchthaven. Wat doe je met je reis- en identiteitsdocumenten op je bestemming? Wat als je ze verliest? Waar moet je op letten als je met kinderen op vakantie gaat? Met deze tips blijf je zen onder alle omstandigheden.


Vlucht afgeschaft of vliegtuig overboekt?

Maak je geen illusies: het komt vaker voor dan je denkt. Dankzij onze annulatieverzekeringen bespaar je jezelf in elk geval een hoop kopzorgen en kan je je vakantiebudget veiligstellen.


Wat met medicatie en voeding?

De IATA (International Air Transport Association) laat je toe om voeding en geneesmiddelen mee te nemen in je bagage. We raden je toch aan om eerst de wetgeving van het land van bestemming te raadplegen. Sommige landen verbieden de import van voedingswaren op hun territorium (de VS bijvoorbeeld). Andere landen verbieden sommige geneesmiddelen. Vraag indien nodig een attest aan je behandelende arts dat aangeeft dat je die geneesmiddelen nodig hebt. Zo voorkom je spullen te moeten achterlaten op het vliegveld. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.


Maximale afmetingen handbagage

De IATA (International Air Transport Association) propageert sinds de zomer van 2015 deze maximale afmetingen: 55 cm breed/hoog x 35 cm hoog/breed x 20 cm diep. Maar opgelet, die richtlijn is helaas niet bindend, waardoor sommige maatschappijen alsnog jouw handbagage naar het bagageruim kunnen verplaatsen. Check de reglementen dus vooraf bij jouw luchtvaartmaatschappij om onaangename verrassingen bij het inchecken te vermijden.

Handbagage moet voldoen aan bepaalde afmetingen, zodat het opbergen aan boord vlotjes verloopt.


Wat met de ruimbagage?

De keuze qua formaten van reiskoffers die in het ruim meereizen, is aanzienlijk. Een supergrote koffer mag dan misschien aanlokkelijk lijken, er zijn wel degelijk nadelen aan verbonden. Grote koffers nodigen namelijk uit om veel meer in te pakken dan je werkelijk nodig hebt. Dat laatste heeft op zijn beurt een impact op het gewicht. Kortom, blijf weg van de hele grote koffers.

op vakantie met het vliegtuig: koop je koffers niet te groot
Koop je koffers niet té groot, want er zijn altijd plekken waar je zelf zal moeten tillen. Foto: IATA


Overigens geldt bij de meeste maatschappijen de 158 cm-regel. Koffers moeten binnen dat maximum blijven als je breedte, hoogte en diepte bij elkaar optelt. En vergeet ook niet dat er altijd plekken zijn waar je je koffer zelf zal moeten tillen.


De beste zitplaatsen op een vliegtuig

De ervaring aan boord van een vliegtuig hangt niet enkel af van de maatschappij waarmee je vliegt maar ook van waar je gaat zitten. In veel gevallen kun je zelf bepalen waar je plaatsneemt. Maar wat zijn nu de beste plekken? En ook: welke plekken kun je beter vermijden? Check deze 5 tips.


Blijf waakzaam voor Covid-19

Covid-19 mag dan in vele hoofden iets van het verleden zijn, er zijn nog steeds bestemmingen waar coronamaatregelen van kracht zijn. Kortom, het is verstandig om vooraf na te gaan welke maatregelen er van toepassing zijn op jouw vakantiebestemming. Daarnaast kan het nooit kwaad om voorzichtig te zijn. Het is namelijk niet verboden om op het vliegtuig een mondmasker te dragen en sowieso kijkt niemand er nog van op.


Touring staat overal voor je klaar!

Binnenkort met het vliegtuig op vakantie binnen Europa of ver daarbuiten? Informeer je over onze producten voor reisbijstand en denk tijdig aan een annulatieverzekering.