Image

Vertrek jij voor het eerst samen met je baby of je kind op vakantie? Bereid je reis dan goed voor en check deze 10 tips. Zo ben je zeker van een zorgeloze, ontspannende vakantie.


1. Hou je ogen open tijdens het reserveren

Hou je aandacht erbij wanneer je je accommodatie of reistickets reserveert. In sommige hotels zijn kinderen jonger dan 16 niet toegelaten. Voor je vliegtickets: bij sommige maatschappijen is het niet gegarandeerd dat je naast elkaar zit. Dat is het geval bij de meeste lowcostmaatschappijen. Als je bij een van deze maatschappijen hebt geboekt, moet je bijbetalen om je stoel te kunnen kiezen en er zeker van te zijn dat je kids naast jou zitten.

vakantie met een klein rugzakje
Met een klein rugzakje krijgt ook je kind meteen een vakantiegevoel. Foto: Pexels.


2. Voorbereiding en planning

Voor je je koffer begint te pakken voor je verdiende vakantie, maak je best een lijstje met wat je zeker niet mag vergeten: belangrijke documenten zoals het Kids-ID, de knuffel van je kind, eventuele geneesmiddelen en extra kledij. Vervolgens plan je de details van je reis in functie van wat je oogappel nodig heeft:

  • Wanneer moet hij/zij eten?
  • Om de hoeveel tijd moet je de luier verversen?
  • Geeft je baby makkelijk over?
  • Enzovoort ...


3. Hou het nodige binnen handbereik

Net zoals wanneer je alleen zou reizen, stop je alles wat je tijdens de reis nodig zou kunnen hebben in je handbagage. Voorzie extra kleren voor je kind, want een ongelukje is snel gebeurd! En vergeet zeker geen spelletjes mee te nemen of een boekje om uit voor te lezen. Voor de kleintjes duurt de reis lang en helaas slapen ze niet altijd ...


4. Reizen met de wagen: kinderspel!

Met de auto op vakantie gaan met een piepjong kind heeft zijn voordelen: je vermijdt de stress van het boeken van de vliegtickets en het gedoe met de stoelen naast elkaar. Je traject zal echter veel langer duren dan met de trein of het vliegtuig. Naast het verschil in snelheid schat Touring dat een autovakantie met een kind telkens met een kwartier wordt verlengd per pauze die je tijdens de rit neemt.

Gelukkig bestaan er talloze soorten tijdverdrijf voor kinderen. En vergeet niet dat kleine kinderen in een kinderzitje moeten zitten als je met de wagen reist. Voor een zo ontspannen mogelijke autorit, doe je best het volgende:

  • voor je vertrekt je reisweg tot in de puntjes voorbereiden: neem om het anderhalf uur of om de twee uur een pauze;
  • stopplaatsen langs de snelwegen kiezen met een speelpleintje voor kinderen;
  • voldoende eten en drinken voorzien: fruit, koekjes, flesjes water enzovoort;
  • je auto van tevoren voltanken en je koffers ten laatste de avond voor je vertrekt pakken;
  • ‘s avonds of bij het krieken van de dag vertrekken: je kinderen zullen een deel van de rit slapen;
  • je kinderen bezighouden: wanneer één van beide ouders rijdt, kan de andere op de achterbank plaatsnemen en spelen, zingen of je peuter een verhaaltje voorlezen;
  • voor baby’s mag je zeker een mobile boven het zitje plaatsen. Dit zal je kleintje afleiden en rustig maken.

Neem tot slot dezelfde voorzorgsmaatregelen voor de terugreis: het is net dan dat de meeste ongevallen gebeuren op vakantiewegen. Neem je tijd en sla geen pauzes over. Plan ten minste één stop van een uur tijdens de trip, zodat de kinderen zich eens grondig kunnen uitleven.


5. Met de trein

Met de trein reizen met kinderen is een praktische en snelle oplossing. Er is minder gedoe dan wanneer je vliegt en een treinreis gaat sneller dan een autorit. Maar, je kan geen tonnen bagage meenemen. Treinen en hst’s hebben immers geen aparte bagagewagons en vaak zijn er beperkte bagagerekken. Let op, want als je een grote koffer wil meenemen, betaal je vaak een toeslag en dat kan wegen op het prijskaartje van je vakantie.


6. Bereid je voor op het boarden

Reizen met het vliegtuig is vaak de snelste oplossing. Met een beetje geluk slaapt je kind de hele reis en hoef je hem of haar niet bezig te houden. Let wel op: sommige details mag je zeker niet uit het oog verliezen:

  • geef al bij de reservering door dat je met een kind reist. Bij sommige maatschappijen mag je een goedgekeurde autostoel voor kinderen meenemen;
  • vraag bij de reservering meteen een “plaats voor baby’s”. Daar hangen namelijk bedjes waar baby’s in kunnen slapen;
  • check of je baby recht heeft op eigen handbagage. Dat is handig om luiers, zuigflesjes en speelgoed mee te nemen;
  • vergeet niet dat de beperkingen voor het meenemen van vloeistoffen ook voor je baby gelden: neem kleine potjes en flesjes mee van maximaal 100 ml en stop ze in een hermetisch afgesloten plastic zakje van maximaal 1 liter;
  • neem een fopspeen of flesje water mee om je baby te sussen tijdens het opstijgen en het landen. Door te zuigen, heeft je baby minder pijn aan de trommelvliezen;
  • hou je baby warm. Zuigelingen zijn gevoeliger voor de airco die in het vliegtuig permanent aanstaat;
  • maak voor je vertrek een afspraak bij je huisarts om de oortjes van je kind te checken.
Geef bij het boeken van je reis door dat je met een baby reist. Veel luchtvaartmaatschappijen houden daar rekening mee.


7. Met de bus

Met de bus reizen is soms goedkoper dan met de auto op vakantie gaan. De rit zal even lang duren, maar je vermijdt de vermoeidheid achter het stuur en je kan je tijdens de reis met de kleintjes bezighouden. Neem gerust je kinderzitje mee. Dit is niet verplicht, maar ten zeerste aanbevolen.


8. Logeren in een hotel

Hotels waar jonge kinderen toegelaten zijn, voorzien meestal kinderbedjes. Laat het hotel weten dat je met een kind reist en dat je een kinderbedje nodig hebt. Normaal gezien staat dit bij aankomst al in de kamer.


9. Een tweede thuis

Heb je een huis of een appartement gehuurd? Neem dan zeker een reisbedje mee voor baby’s. Zo’n vouwbedje zit doorgaans in een handige speciaal daarvoor voorziene tas. Vouwbedjes bestaan in alle maten en kleuren en voor elk budget.

vakantie - zorg voor een vouwbedje
Vouwbedjes bestaan in alle maten en budgetten. Foto: Nuna.


10. En wat in geval van tegenslag?

Een incident onderweg of problemen op je vakantiebestemming? Dek je goed in met de reisbijstand die bij jouw gezin past zodat je bij de minste pech je je nog louter om je kroost hoeft te bekommeren.

En vergeet zeker dit niet:

  • onthoud het nummer 112, het noodnummer in heel Europa;
  • als je buiten Europa reist, leer dan het noodnummer van het land in kwestie uit je hoofd;
  • sla het nummer van de plaatselijke Belgische ambassade op of noteer het op een papiertje dat je in je portefeuille bewaart.


Straks met de auto op vakantie?

Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring pechbijstand. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …