Image
Middellandse Zee
Eilandhoppen in de Middellandse Zee: van veerdienst tot cruiseschip.

Wie de landen en eilanden in en rond de Middellandse Zee wil ontdekken, is heus niet alleen op een cruise aangewezen. Er zijn namelijk voldoende andere alternatieven om de mediterrane pracht te ontdekken.

1. Klassieke cruises

Het ganse jaar door kun je op de Middellandse Zee met een cruiseschip van eiland naar eiland en van land naar land varen. Er zijn meer dan 20 zeehavens aan de Europese kant van de Middellandse Zee waar je aan boord kunt gaan.

Bij klassieke cruises is het concept eenvoudig: je vaart elke dag naar een andere bestemming, je meert aan in de (vroege) ochtend en in de late namiddag of avond zet het schip koers naar de volgende bestemming. Meer weten? Lees zeker deze 8 tips & weetjes.

2. De (cruise)ferry

Vanuit een aantal havens rond de Middellandse Zee kun je met een ferry makkelijk van het vaste land naar een eiland. Ideaal voor wie niet (graag) vliegt. Vanuit Marseille kun je bijvoorbeeld met de nieuwe ferrymaatschappij Corsica Linea naar Corsica en Sardinië maar ook naar Tunesië, Marokko en Algerije. Uitermate handig voor wie de auto en/of fiets wil meenemen.

Er zijn uiteraard nog veel meer rederijen maar ook andere havens van waaruit je kunt vertrekken. Met Minoan Lines kun je vanuit de Italiaanse plaatsjes Ancona of Venetië zelfs helemaal naar Griekenland. Vanuit Nice kun je dan weer relatief snel naar Corsica (3 uurtjes). Check ook deze vertrekhavens en bestemmingen.

Tip: De snelle en comfortabele schepen van Anek Lines Superfast brengen jou van Italië naar Griekenland en van Griekenland naar Kreta.

3. Met de trein naar de Griekse Eilanden

Het klinkt wellicht vreemd maar je kunt met één enkel treinticket van België naar Rhodos, Kreta of Santorini. Het aanbod vind je bij Interrail dat voor reizen naar Griekenland ook een aantal trajecten tussen Griekenland en Italië per veerboot combineert in één treinpas. Met de Griekse Eilanden Pass kan je maar liefst 31 Griekse eilanden bezoeken.

4. High speed ferry, catamaran of draagvleugelboot

Als er één land is aan de Middellandse Zee waar het uitstekend eilandhoppen is, dan is het Griekenland wel. Je kunt de reizen kant-en-klaar boeken bij je reisagent, maar wie buiten het hoogseizoen reist – lees: buiten de zomervakantie – kan gerust zelf van eiland naar eiland hoppen en gewoon de dag zelf de bestemming bepalen.

Vlieg naar Athene of een Grieks eiland, ga vervolgens naar een zeehaven en neem een schip naar keuze. Vanuit Pireaus (nabij Athene) kun je tot zo’n 30 minuten voor vertrek een overtocht boeken en op sommige bestemmingen zijn er meerdere afvaarten per dag.

Trage schepen zoals de klassieke ferry zijn het goedkoopst (vanaf iets meer dan 10 euro per traject) maar er zijn ook zogeheten high speed ferries, high speed catamarans en draagvleugelboten die tegen 70 km/uur over het water ‘vliegen’.

De avontuurlijke reiziger kan zich inspireren op de volgende websites: www.greekferries.gr, www.ferries-booking.com, www.ferries-greece.com, ferries.greeka.com en ferryconnection.com

5. Huur een jacht of zeilboot

Het is wellicht niet iedereen gegeven om een jacht te huren maar het huren van een zeilschip/-boot wint wel degelijk aan populariteit. Het kan nagenoeg overal aan de Middellandse Zee maar we richten onze pijlen bij deze op Kroatië want het land met zijn meer dan 1000 Dalmatische Eilanden wordt vaak over het hoofd gezien als bestemming aan de Middellandse Zee.

Wie het zeilen niet machtig is, kan hier met regionale bootjes of kleine cruiseschepen (minder dan 50 personen) meevaren of zelf een bescheiden motorboot huren (met familie en/of vrienden) waarvoor je geen brevet nodig hebt.

6. Per vliegtuig?

Toegegeven, per vliegtuig kun je ook van eiland naar eiland hoppen. Snel, efficiënt maar onvergelijkbaar met de unieke ervaring om met de haren in de wind de zee te trotseren en onderweg locals en andere kleurrijke figuren aan te spreken op een zonovergoten deck. Drankje erbij, zonnebril op het hoofd, zie je het voor je? Prettige vakantie.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.