Image
New York City, de stad die nooit verveelt
Staat New York op het lijstje met jouw volgende reisbestemmingen? Dan vind je hier de must sees waar je niet omheen kan én alle praktische info die je nodig hebt.

Ongeacht je eigen interesses, kom je in New York City (NYC) terecht in een unieke metropool die de klok rond boeit, het hele jaar door. Cijfers en statistieken spreken boekdelen: NYC krijgt elk jaar zo’n 60 miljoen bezoekers over de vloer, er zijn meer dan 107.000 hotelkamers, je kunt gaan eten in ca. 20.000 restaurants, er rijden ruim 13.000 ‘yellow cabs’ (gele taxi’s) en je kunt er 200 musea en 500 galerijen bezoeken.

Makkelijk bereikbaar

Vanuit Brussel vliegen verschillende maatschappijen rechtstreeks naar NYC en dankzij die concurrentie zijn de tickets heus niet duur. Voor deze trip boekten we een retourtje met Brussels Airlines. Dat heeft zo zijn voordelen: het boordpersoneel spreekt minstens Nederlands en Frans, er zijn kranten en magazines uit eigen land (op papier en op tablet) en het zogeheten in flight entertainment is duidelijk voor de Belgische luchtpassagier bedoeld. Kortom, een aanrader voor wie voor het eerst de grote oversteek maakt en aan boord nog tal van vragen heeft. Over het invullen van bepaalde paperassen bijvoorbeeld en of je nu beter een taxi dan wel het openbaar vervoer neemt tot aan de drempel van je hotel.

Image
NYC

Wij nemen na de verplichte doortocht aan de douane, de immigratiediensten en het oppikken van de bagage steevast een yellow cab. De gele taxi’s rekenen namelijk een forfaitaire prijs aan voor de transfer naar Manhattan, een van de vijf stadsdelen van waaruit de meeste toeristen NYC ontdekken. Reken op dik 2 uren tussen landing en aankomst in je hotel. Kortom: wie tijdens de voormiddag uit Zaventem vertrekt, loopt in de namiddag (plaatselijke tijd) al op Broadway, 5th Avenue of megatrekpleister Times Square.

Overweldigend gedruis

Wie voor het eerst in hartje Manhattan neerstrijkt, zal meteen geconfronteerd worden met het overweldigende gedruis zowel op het voetpad als in het verkeer. Het goede nieuws: het geraas went snel én het maakt onlosmakelijk deel uit van de energieke vibe die deze stad typeert.

Niet onbelangrijk: de grootste drukte situeert zich voornamelijk tussen 4th en 7th Avenue in Midtown Manhattan, maar daarbuiten zijn er vele plekjes waar je niet onder de voet wordt gelopen. Relatieve rust vind je onder meer in Central Park en de aangrenzende Museum Mile (parallel aan Central Park op 5th Avenue) waar onder meer het gerenommeerde Guggenheim is gevestigd. Schuin tegenover het Guggenheim, weliswaar aan de andere kant van Central Park, ligt het befaamde Museum of Natural History. Beide zijn een must voor wie graag in musea toeft.

Shop till you drop

De dollar mag dan - helaas - nog steeds een voor ons ongunstige koers varen, toch is en blijft New York het walhalla van de shopping addict. Absolute musts - ook voor windowshoppers - zijn de kilometerslange etalages op 5th Avenue en Madison Avenue waar alle grote Italiaanse en Franse topmerken zij aan zij met hun Amerikaanse tegenhangers gewillige kopers lokken. Wie in de buurt van 5th en Madison liever onder één dak gaat winkelen, kan in het wereldberoemde Bloomingdales (Lexington Avenue) terecht. New Yorkers winkelen daar al sinds 1886 en dat kun je aan het interieur en exterieur zien: schitterende art deco.

Image
NYC

Elders in de stad, tussen de 34ste en 35ste straat op Broadway, bevindt zich dat andere must do winkelparadijs: Macy’s. Naar eigen zeggen is dit de grootste department store ter wereld. Twijfelachtig, maar laat dat jou er niet van weerhouden om er minstens een halve dag in door te brengen. Tip: haal je gratis visitors card op bij de klantendienst want die geeft recht op aantrekkelijke kortingen.

Nog verder weg van Bloomingdales bevindt zich Century 21, een department store die zijn gelijke niet kent: hier is het altijd solden, hier kun je altijd iets scoren. Mooi meegenomen is dat Century 21 vlakbij Wall Street ligt alsook het gloednieuwe One WTC, de 9/11 Memorial én het megalomane WTC-metrostation dat ontworpen werd door de befaamde Spaanse architect Santiago Calatrava, bij ons bekend van het treinstation in Luik.

Zicht op wolkenkrabbers

Voor de mooiste zichten op de skyline van Manhattan moet je naar de oevers van de Hudson in New Jersey, meer bepaald het Liberty State Park. Handiger wellicht is om een bezoek te brengen aan het 93 meter hoge Vrijheidsbeeld (sokkel meegerekend) want vanaf Liberty Island heb je een prachtig zicht op het vernieuwde stadssilhouet.

Image
NYC

Overweeg ook om de skyline vanaf een wolkenkrabber te aanschouwen. Vanaf de befaamde Empire State Building bijvoorbeeld. Wereldberoemd geworden door de King Kongfilms maar zelfs zonder die sluikreclame een indrukwekkende verschijning. Wie wil neerkijken op The Big Apple neemt de lift tot de 102de verdieping. Opgelet: de wachtrijen kunnen bijzonder lang worden doch voor mensen zonder geduld is er de peperdure Express Pass. Tip: met de New York City Pass en/of New York Pass betaal je minder. Weet ook dat je dit gebouw tot 2 uur ’s nachts kunt bezoeken; na middernacht zijn de wachtrijen kort of onbestaande en het panorama over de lichtstad adembenemend.

Alternatief voor de Empire State Building is de ‘Top of the Rock’ op Rockefeller Plaza. Je kent de fotogenieke plaza op de begane grond ongetwijfeld van de schaatspiste (enkel tijdens de winter) die in honderden televisieseries en films te zien is. De ‘Top of the Rock’ bevindt zich op de 70ste verdieping van een schitterende art-decowolkenkrabber. Ondanks het feit dat je ‘maar’ 70 hoog zit, is het uitzicht spectaculair.

Uiteraard mag de gloednieuwe One WTC niet in dit lijstje ontbreken. Deze toren werd gebouwd nadat de Twin Towers in 2001 in de as werden gelegd. De toren is - inclusief antenne - exact 1776 voet hoog, een getal dat niet toevallig verwijst naar het jaar waarin de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend. Raar maar waar: de toren telt slechts 94 verdiepingen (de 5 ondergrondse meegeteld) maar is met zijn 541 meter fors hoger dan de Empire State Building (381 meter).

Toch een waarschuwing: het panorama vanaf de One WTC is minder spectaculair dan vanaf de Empire State Building of The Rock. De reden is dat One WTC vooral over (relatieve) laagbouw uitkijkt terwijl de Empire State Building en The Rock tussen een hoop fotogenieke wolkenkrabbers staan (geen telelens nodig dus).

Ver weg van de drukte

Manhattan telt verschillende wijken en ze verschillen danig qua fysionomie. In Greenwich Village, kortweg The Village, is het zelfs zo rustig dat je je niet in NYC waant. Bakstenen huizen met voortuintjes, gezellige koffieshops, doodlopende kasseien straatjes, mensen op de fiets, drie stoelen en een tafel vermomd als terrasje, enz.

Image
NYC

Mooi heropgebouwd is de historische South Street Seaport nabij Pier 15. (Hier werd in 1625 al aan handel gedaan maar vandaag is het er heerlijk tafelen en winkelen ver weg van de grote merken en stereotype restaurantketens.

Maar verlaat ook het eiland (Manhattan) en ga via de Williamsburgbrug op stap door de straatjes in het gelijknamige Williamsburg en ontdek iets verder weg - per metro - de kust van Brooklyn. Loop vervolgens over het strand in Coney Island en observeer het gewemel op de dijk vanuit het reuzenrad.

Nog een idee: steek ten noorden van Manhattan de Harlem River over naar The Bronx, leer er alles over hip hop en betreedt er de tempel der sporttempels: The Yankee Stadium (tevens een museum).

Image
NYC

Eerste keer NYC? Voeg dan zeker deze klassiekers toe aan je todo-lijstje: Brooklyn Bridge, Grand Central Terminal (link: ), MoMA (Museum of Modern Arts), The High Line, Ellis Island en Times Square (by night).

Kortom: NYC is een bijzonder veelzijdige stad en wat hierboven staat is slechts een microscopische greep uit het aanbod. Wie wil plannen, kan aan de slag op nycgo.com de enige officiële toeristische website van de stad. Op deze site zal je er al heel snel achter komen dat een weekendje véél te kort is voor een eerste kennismaking. Onze aanbeveling? Maak er meteen een week(je) of langer van en blijf niet alleen in Manhattan maar ontdek ook de andere boroughs. Have a nice stay!

PRAKTISCH

Rechtstreekse Vlucht

Wij kozen voor Brussels Airlines omdat de vluchturen gunstig zijn om optimaal van de bestemming te kunnen genieten. Er is elke dag een rechtstreekse vlucht om 10.30 uur met aankomst net voor 13 uur plaatselijke tijd. De terugvluchten vertrekken om 18.15 uur waardoor je op de dag van vertrek uit de VS nog behoorlijk wat tijd in de stad kan doorbrengen.

Bekijk zeker de speciale aanbieding die we samen met New York specialist Connections hebben uitgewerkt: je bent al 6 dagen weg voor 999 euro (prijs per persoon op basis van tweepersoonskamer, inclusief: non-stop vlucht, hotel (****), reisbegeleiding, etc.). Check dit programma!

Reisdocumenten

Een geldig paspoort dat minstens geldig is tot de dag van terugkomst. Voor niet-zakelijke verblijven heb je geen visum nodig maar dien je over een ESTA te beschikken. Vraag je elektronische reistoestemming (ESTA) enkel op deze site aan. Kostprijs 14 dollar, te betalen met een kredietkaart of PayPal. Voor de meest recente informatie over reisdocumenten kun je altijd terecht op diplomatie.belgium.be.