Image
Kids ID

Vermijd vervelende situaties als je met je kind(eren) naar het buitenland reist: check vooraf of hun Kids-ID want je krijgt geen herinnering als de vervaldatum in zicht komt. We zetten alle feiten nog eens op een rij.

Daar sta je dan op de luchthaven met een kind dat niet meemag omdat de vervaldatum van zijn/haar Kids-ID is overschreden. Het gebeurt helaas vaker dan je denkt. Hoofdreden: de Kids-ID is maar 3 jaar geldig en de gemeente stuurt geen uitnodiging voor een eventuele verlenging. Kortom, je moet zelf de vervaldatum in de gaten houden en tijdig een nieuwe aanvragen.

 

Waar geldig en waar verplicht?

De Kids-ID is niet verplicht in eigen land maar wel voor reizen naar het buitenland. De pas is geldig in de meeste Europese landen maar ook in andere landen op voorwaarde dat een ouder het kind vergezelt en zelf met een geldige identiteitskaart reist.

De Kids-ID is verplicht in alle alle landen waar geen reispas verplicht is, concreet: alle landen waar je als volwassene heen kunt met een identiteitskaart. Lees ook dit artikel .

 

Wat staat erop?

De Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens vaGa met een gerust hart op vakantien het kind en zijn/haar foto. Ook de namen van de ouders staan mee op de ID.

 

Voorwaarden

Je kunt een Kids-ID aanvragen voor elk kind (onder de 12 jaar) waarover je ouderlijk gezag hebt. Let wel: je moet samen met het kind de ID aanvragen. Vergeet bij jouw aanvraag geen pasfoto (kleur) mee te brengen die niet ouder is dan 6 maanden. Voor de pasfoto gelden overigens dezelfde regels als voor de identiteitskaart: recht in de lens kijken, neutrale gelaatsuitdrukking (geen glimlach), etc. Lees er alle normen hier nog eens op na en vergeet ook je eigen eID niet mee te brengen!

 

Slechts 3 jaar geldig

Zoals gezegd, is de Kids-ID slechts 3 jaar geldig en krijg je geen uitnodiging of verwittiging als de vervaldatum nadert. Het kind krijgt enkel een uitnodiging voor een eID en dat gebeurt automatisch in de aanloop naar zijn/haar 12de verjaardag. Let wel: als je op dat ogenblik nog een geldige Kids-ID hebt, dan zal je pas later een uitnodiging krijgen (ten laatste als het kind 14 jaar en 9 maanden oud wordt).

 

Ga met een gerust hart op vakantie

Als je met je kinderen op reis gaat, kun je maar beter goed voorbereid zijn. Pech onderweg, ziekenhuisopname op je vakantiebestemming ... Met de reisbijstandformules van Touring kun je met een gerust hart op vakantie vertrekken. Sluit tijdig de juiste reisbijstand af.