Image
vélo / fietsen

Een nieuw schooljaar gaat gepaard met een flinke dosis stress. En dat geldt nog meer voor ouders wier kinderen met de fiets naar school gaan. We laten de geldende regels de revue passeren en geven je meteen ook een aantal essentiële tips mee.

Vanaf de eerste dag van het nieuwe schooljaar wordt het weer extra druk op weg naar de schoolpoort. Automobilisten en fietsers, maar ook voetgangers, moeten daarom extra waakzaam zijn, want een ongelukje is snel gebeurd. Daarom herhalen we nog eens de regeltjes die ertoe doen.
Bovendien kan je maar beter 100% scoren in onze korte quiz iets verderop. Succes!

Fietst jouw kind alleen naar school? Een paar cruciale tips

  1. Vergewis je ervan dat het dit al kan. Kan het achterom kijken en zijn arm uitsteken zonder uit te wijken? Schat het de afstand en de snelheid van voertuigen correct in? Is het zich bewust van de gevaren?
     
  2. Kies een veilige route. Opgelet, want de veiligste weg is niet noodzakelijk de kortste.
     
  3. Leer je kind communiceren met de chauffeurs: de arm uitsteken als het van richting wil veranderen, hun blik zoeken om zeker te zijn dat ze hem gezien hebben en dat ze hem zullen laten voorgaan voorlaten, …
     
  4. Oefen de weg naar school samen met je kind, bij voorkeur mét zijn schooltas. Doe het ook als je kind niet van school veranderde, want het is best mogelijk dat de verkeerssituatie intussen niet meer dezelfde is.
    Op die manier kan je samen de moeilijke passages lokaliseren, zoals garage-uitgangen, gevaarlijke kruispunten enzovoort.
    Het kan beslist geen kwaad om ook de eerste schooldag mee te fietsen, want tijdens de ochtendspits kan het verkeer totaal anders zijn.
     
  5. Ga op tijd naar de fietsenmaker en laat de fietsen nog eens grondig checken: remmen, lichten, banden enzovoort. Niet onbelangrijk: investeer in een degelijke fiets.
     
  6. Het mag dan nog wel zomeren, de herfst en het mindere weer komen er sowieso snel aan. Zorg dat je kind in alle weersomstandigheden goed zichtbaar is.
    Een fluorescerend hesje is een kleine maar nuttige investering.
     
  7. Als je investeert in een fietshelm, koop dan een degelijk exemplaar en zorg dat de helm goed vastzit. Een opvallende kleur zorgt er bovendien voor dat andere weggebruikers je kind sneller in de gaten krijgen.
     
  8. Een gsm of smartphone kan handig zijn, net als voldoende belkrediet. Voor als er onderweg iets gebeurt, of gewoon om bij aankomst op school een berichtje te kunnen sturen naar het thuisfront.
     
  9. Zoek tijdig naar alternatieven wanneer fietsen niet langer mogelijk of gewenst is. Het openbaar vervoer kan in veel gevallen soelaas bieden.
     
  10. Zorg ervoor dat naast de fiets(t)er ook de fiets zelf goed zichtbaar én hoorbaar is: voorzie in een werkende fietsbel en minimaal een witte reflector vooraan en een rode achteraan.
    Wat ook kan helpen: reflecterende stroken op de wielen.

4 pertinente quizvragen

  1. Is de fietshelm verplicht voor kinderen? 
    Neen. Maar een deugdelijke fietshelm vermindert wel degelijk de kans op hoofdletsels met maar liefst 70%. Het label moet de Europese norm CE EN 1078 vermelden.
     
  2. Is een fluohesje een te mijden modeverschijnsel? 
    Neen. Een fluorescerend hesje mag dan net als de helm geen verplichting zijn, het is sowieso aan te raden om gezien te worden in het drukke verkeer.
     
  3. Mag mijn kind op weg naar school op het trottoir fietsen? 
    Kinderen van minder dan 10 jaar (tot 31 mei 2019 was dit 9 jaar) mogen altijd met hun fiets op het trottoir rijden. Lees de volledige reglementering hier nog eens na.
    Maar opgelet met toestellen die sneller gaan dan 25 km/uur, want die worden gelijkgesteld met bromfietsen!
     
  4. Mijn kind gaat naar school met een hoverboard of een elektrische eenwieler. Mag het op de openbare weg rijden? 
    Neen. Maar opgelet, het antwoord is niet altijd neen. In dit artikel gaan we dieper in op de wegcode met betrekking tot de genoemde ‘voortbewegingstoestellen’.

Te voet of met de auto?

Gaan de kinderen te voet naar school, nemen ze het openbaar vervoer of worden ze gebracht met de auto? Lees er dan onze veiligheidstips nog eens aandachtig op na. Aan alle ouders en grootouders: wees extra voorzichtig en opmerkzaam op weg naar school!