Arc de Triomphe Parijs

Met de auto naar Parijs: bestel je Crit’ Air vignet online

Net als vele Europese landen, heeft ook Frankrijk het principe van de Lage Emissiezones (LEZ) of ‘Zones à circulation restreinte’ (ZCR) ingevoerd.

 

 

 

zone restreinte

 

Er wordt gewerkt met  zes verschillende Crit’Air Ecovignetten (CQA) die aangeven hoe milieuvriendelijk een voertuig is.

 

6 vignetten

 

Elke gemeente is vrij om zelf milieuzones in te stellen. Net zo goed bepaalt ook elke gemeente zelf wanneer en welke Crit’Air categorieën in deze zones toegang krijgen.

Elke overtreding kan een boete van € 68 tot € 135 opleveren.

Je vraagt dus maar beter je Crit’Air vignet aan, als je van plan bent met de auto naar Parijs te rijden. Een Crit’Air vignet kost € 4,80. Het kan enkel online besteld worden (enkel in het Frans of het Engels) en moet met een kredietkaart betaald worden. Hou er rekening mee dat het enkele weken duurt alvorens het Crit’Air vignet in jouw brievenbus belandt.

 

Bestel jouw Crit’Air vignet online in 9 makkelijke stappen

Enkele klikken en het invoeren van je gegevens volstaan om je Crit’Air vignet aan te vragen bij het Ministerie van Milieu van Frankrijk. Hou alvast het inschrijvingsbewijs van je voertuig binnen handbereik en scan het alvorens van start te gaan.

1. Ik vraag mijn Crit’Air vignet aan. Klik bovenaan op ‘Demander son certificat’.

 

critair

 

2. Klik nu op de tekst onder het beeld met de talrijke vlaggen aan de rechterkant van de pagina. Hiermee geef je aan dat je auto niet ingeschreven is in Frankrijk maar in een ander land, in ons geval België, dus een land van de Europese Unie.

 

critair

 

3. Op de volgende pagina vink je onderaan 2 vakjes aan.

Hiermee geef je aan dat:

  • Je akkoord gaat met de algemene gebruiks- en leveringsvoorwaarden.
  • Je inschrijvingsbewijs up-to-date is en dat de bijlage die je doorstuurt, overeenkomt met een inschrijvingsbewijs.

 

critair

 

Klik nu helemaal onderaan op het vakje ‘Suivant’ om naar de volgende pagina te gaan.

4. Klik op deze pagina op het vakje links ‘+ Ajouter un véhicule’ om de aanvraag voor jouw auto op te starten.

 

critair

 

5. Er verschijnt nu een formulier ‘Informations du véhicule’ waarop je (aan de hand van je inschrijvingsbewijs) de gegevens van je voertuig kan invullen:

  • nummerplaat, datum van de 1ste inschrijving, categorie van het voertuig (M1 voor een gewoon voertuig), type brandstof (diesel, benzine etc.), land van inschrijving (België), serienummer van het voertuig (17 tekens), merk van het voertuig, model van het voertuig, Euronorm van het voertuig (bv Euro 6), CO2 emissie van het voertuig. (Alle vakjes met een sterretje moeten verplicht ingevuld worden.)
  • Wanneer je alle gegevens van je auto ingevuld hebt, moet je ook nog de scan van je inschrijvingsbewijs downloaden (Max 400 kb in png, jpg of pdf).
  • Tenslotte druk je op ‘Enregistrer’ om je aanvraag vast te leggen.

 

critair

 

6. Zodra je de gegevens van jouw voertuig vastgelegd hebt, krijg je een overzichtje met al deze gegevens te zien.

Als alles correct ingegeven is, vink je rechts het vakje ‘Je ne suis pas un robot’ aan.

Je moet nu een kleine test uitvoeren, dit is noodzakelijk voor de gegevensbescherming van de doorgestuurde info. Je krijgt b.v. een beeld te zien waarop je de vakjes met een verkeersbord of met bomen moet aanklikken en vervolgens klik je op het vakje ‘Valider’. Heb je dit correct uitgevoerd, dan kan je op het vakje ‘Suivant’ klikken.

 

critair

 

critair

 

7. Op de volgende pagina vul je jouw persoonlijke gegevens in : naam en voornaam, mailadres en bevestiging van dit mailadres, straatnaam en nummer (onder ‘Numéro et libellé de la voie’), postcode, gemeente en land. (Onderaan kan je eventueel nog een vakje aanvinken, indien je vignet naar een ander adres dient gestuurd te worden.)

Klik daarna op het vakje ‘Suivant’. Je krijgt nu een overzicht met je ingevulde gegevens te zien.

Mocht je nog iets willen veranderen of verbeteren, klik dan op het linker vakje ‘Précédent’. Is alles correct, dan klik je op het vakje ‘Suivant’.

 

critair

 

critair

 

8. Er verschijnt nu een pagina met info over de betaalwijze. Je kan enkel met een kredietkaart betalen. Klik op het vakje ‘Suivant’.

Voer de betaling uit met je kredietkaart (Mastercard of Visa kaart). De gegevens die je moet invullen: je kaartnummer, de vervaldatum van je kaart en het CVV nummer van 3 cijfers.

Klik daarna op ‘Valider’.

 

critair

 

Er verschijnt een pagina met een overzicht van de betaling voor een bedrag van € 4,80 die je eventueel kan afdrukken (Imprimer le reçu du paiement). Klik daarna op het rechtervakje ‘Continuer’.

 

critair

 

9. Op de laatste pagina vind je een bevestiging van je bestelling met een referentienummer. Dit nummer kan bij eventuele navraag nuttig zijn. Je krijgt ook nog een mail betreffende je bestelling en je ontvangt je Crit’Air vignet ongeveer dertig dagen later per post.

 

critair

 

Veel plezier in Parijs!