Image
Mag ik naar het zuiden met fietsen op een fietsrek?
Mag ik naar het zuiden met fietsen op een fietsrek?

Om in orde te zijn met de Belgische reglementering moet het fietsrek dat je achteraan (al dan niet op een trekhaak) monteert, aan vier vereisten voldoen:
 

  1. je moet een reproductie van het retro-reflecterende type van je nummerplaat op het fietsrek aanbrengen.
  2. het fietsrek mag, lading inbegrepen, niet meer dan 1 meter achter het voertuig uitsteken.
  3. je mag het fietsrek enkel gebruiken voor het vervoer van fietsen en rolstoelen.
  4. indien de lichten of reflectoren van je voertuig niet meer voldoende zichtbaar zijn, dan moet het fietsrek uitgerust zijn met een verlichtingssysteem dat elektrisch op het voertuig aangesloten is en de werking van de lichten van het voertuig ontdubbelt.

Ben je in orde met de Belgische regels, dan mag je het fietsrek ook in Frankrijk gebruiken. Maar dat is niet noodzakelijk zo voor andere landen.

Op een fietsrek achteraan op de auto moet in Italië en Spanje een vierkant bordje bevestigd worden met schuine afwisselend witte en rode reflecterende strepen.

Image
panneau Espagne rouge et blanc

Een fietsrek dat achteraan is gemonteerd overeenkomstig de Belgische regels, mag ook in Portugal gebruikt worden, op voorwaarde dat het zijdelings niet meer dan 30 cm voorbij de breedte van het voertuig uitsteekt.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.