Image
Kies de juiste vouwfiets
Vouwfietsen hebben steeds meer succes. Wat is het voordeel van een vouwfiets? Welke verschillende modellen zijn er? Op welke punten moet je zeker letten bij aankoop van een vouwfiets?

Vouwfietsen zijn er vandaag in alle vormen en varianten. Je hebt handige pendelfietsen die je in een mum van tijd omtovert tot een pakje dat in de ruimte tussen twee treinzetels past. En er zijn zelfs opvouwbare mountainbikes waarmee je probleemloos off-road kunt gaan. Ook het aanbod aan opties en accessoires moet niet onderdoen voor dat bij een gewone fiets.

Waarom een vouwfiets?

Bij vouwfietsen denken we meteen aan pendelaars die de laatste kilometers van het treinstation naar huis of kantoor willen overbruggen. Maar je kan ook om heel andere redenen een vouwfiets willen. Misschien is er op je studentenkot of studio geen plaats om een gewone fiets veilig te stallen, of wil je een fiets die mee op vakantie kan zonder dat je een fietsdrager op je auto moet installeren.

Wat je ermee wil doen, bepaalt voor een groot deel al welk soort vouwfiets je best zoekt. Dient je vouwfiets om elke dag een kort stuk te pendelen, dan is het vooral belangrijk dat je hem snel kan in- en uitvouwen. Ook moet hij compact genoeg zijn om mee op de trein, tram of bus te kunnen zonder dat je andere reizigers hindert. Ben je van plan er lange afstanden mee te doen, dan worden wegligging en rijcomfort belangrijker.

Uiteraard moet je een vouwfiets vlot kunnen in- en uitplooien. De procedure verschilt van model tot model. Vraag je fietshandelaar om dat te demonstreren, en oefen zelf tot je het vlot in de vingers hebt. Hoe meer je oefent, hoe sneller het zal gaan.

Wielen

De wielen van een vouwfiets zijn kleiner dan die van een normale fiets. Daardoor is het rijcomfort iets minder, omdat je elke oneffenheid in de weg sterker voelt. Er bestaan vouwfietsen met een grotere wieldiameter, maar die zijn minder compact als je ze opvouwt.

Net als bij een normale fiets heb je vaak de keuze tussen gewone banden en dikkere, mountainbike-achtige banden. Je fietsenmaker kan je adviseren welk type band het best geschikt is.

Versnellingen

Versnellingen zijn handig om hellingen te overwinnen. Het meest compact en onderhoudsvriendelijk zijn naafversnellingen, waarbij het versnellingsapparaat in de wielnaaf ingebouwd is. Systemen met derailleurs bieden meer variatie in de gekozen versnelling, maar vergen meer onderhoud en maken de vouwfiets minder compact.

Zadel

Probeer bij het kiezen van een vouwfiets altijd of het zadel wel hoog genoeg kan. Als je op het zadel zit en je voet op de trapper in de onderste positie plaatst, moet je been volledig gestrekt zijn. Zit je te laag om je been te kunnen strekken, dan zal je bij het fietsen energie verspillen en sneller vermoeid raken.

Vouwmechanisme

Bij de meeste vouwfietsen zit er een scharnier in het frame. Daardoor kunnen ze compact opgeplooid worden, ten koste van de stijfheid van het frame. Wil je vaak lange afstanden doen, dan rijdt een stijf frame comfortabeler en kan een ander plooimechanisme dus een betere keuze zijn.

Stuur

Net als het zadel is het stuur van een vouwfiets in de hoogte verstelbaar. Let erop dat de voor jou optimale hoogte kan bereikt worden. Sommigen hebben graag een hoger stuur, wat comfortabeler rijdt. Anderen verkiezen een wat lager stuur omdat de luchtweerstand dan lager is.

Wettelijke uitrusting

Als de diameter van de wielen (zonder banden) niet groter is dan 50 centimeter, hoeft een vouwfiets volgens de Belgische wegcode niet uitgerust te zijn met reflectoren voor- en achteraan, noch met reflectoren op de pedalen en zijdelingse signalisatie die voor een gewone fiets verplicht zijn. Voorwaarde is wel dat je de vouwfiets niet gebruikt "tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer het niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van ongeveer 200 meter". Gebruik je hem wel in die omstandigheden, dan zijn ook nog een wit licht vooraan en een rood licht achteraan verplicht. Een fietsbel is altijd verplicht.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …