Image
plaque d'immatriculation / nummerplaat

Alle gemotoriseerde voertuigen die zich op ons territorium verplaatsen, moeten voorzien zijn van een kentekenplaat. Voor de hand liggend, maar wel verbonden aan een aantal regels. Wat moet je allemaal weten?

De zogeheten ‘Europese’ kentekenplaat bestaat sinds 2010. Deze ‘klassieke’ kentekenplaat omvat eerst het cijfer 1 of 2, gevolgd door drie letters en drie cijfers. Er bestaan verschillende soorten kentekenplaten, afhankelijk van het type gebruiker.

Verder in dit artikel ontdek je hier enkele voorbeelden van. Opgelet, als je nog een oude kentekenplaat met slechts ‘drie letters – drie cijfers’ hebt, moet je die aan de bevoegde administratie overhandigen wanneer je van auto verandert. Bij de volgende inschrijving ontvang je dan een Europese kentekenplaat.

De gepersonaliseerde kentekenplaat

De nummerplaat telt negen plaatsen, waarvan er één gereserveerd is voor de reliëfstempel van de DIV. De automobilist beschikt dus over acht plaatsen – cijfers en/of letters – om zijn nummerplaat te personaliseren. Maar de procedure is wel omslachtig:

  • Contacteer de DIV om de beschikbaarheid van de gevraagde combinatie te controleren.
  • Is je combinatie beschikbaar? Dien dan een reservatieformulier in bij de DIV.
  • Validatie door de DIV.
  • Je betaalt 1.000 euro.
  • Definitieve validatie van je inschrijvingsaanvraag door de DIV.

Niet alles mag! Kentekenplaten die xenofobe, racistische of beledigende combinaties bevatten, zijn verboden. De DIV beperkt ook het aantal gebruikte karakters bij ‘bijzondere’ kentekenplaten, zoals voor diplomaten (CD), taxi’s (TX) of commerciële platen (Z en ZZ).

Je kentekenplaat afdekken?

Dubbele boete! Je hebt vast al kentekenplaten opgemerkt die amper of niet leesbaar zijn.

  • Bedekt met een laagje modder
  • Gewiste cijfers/letters door slijtage
  • Een trekhaak op dezelfde hoogte
  • Een geplooide plaat op een motor

Al die redenen, al dan niet opzettelijk aangebracht door de gebruiker, kunnen zwaar doorwegen. Niet zozeer door een eerstegraadsboete, die 58 euro bedraagt, maar vooral omdat je het risico loopt om jezelf te moeten verantwoorden voor de rechtbank. In dergelijk geval kunnen je een zware straf en een rijverbod te wachten staan.

De autoriteiten willen de forfaitaire boete verdubbelen – van 58 naar 116 euro – maar het wetsvoorstel dat in 2013 werd neergelegd, is nog niet goedgekeurd. François Bellot, federaal minister voor Mobiliteit, wil vooruitgang boeken in het dossier. Wordt vervolgd!

Meer info over de inschrijving in België?

Je vindt meer inlichtingen op de websites van de officiële instanties. Start bij de DIV (Dienst Inschrijvingen Voertuigen) en GOCA voor de autokeuring.
Meer algemene info over alle officiële diensten vind je op het platform ‘belgium.be’.

De verschillende types kentekenplaten

Al kom je ze op de weg regelmatig tegen, toch weet je misschien niet wat de verschillende categorieën kentekenplaten betekenen. Hieronder een overzicht van de verschillende modellen, met hun toepassingen:
 

Gewone kentekenplaat met een normaal opschrift:
- Rechthoekig formaat 520 mm x 110 mm  

Image
rechthoekig formaat



De kentekenplaten zijn voorzien van een veiligheidskenmerk, de reliëfstempel en het watermerk van de DIV, een visuele veiligheidsdraad (VST) en een veiligheidsafbeelding met positieve identificatie.     

  • Vierkant formaat 340 mm x 210 mm
Image
vierkant formaat
  • Vierkant formaat bromfietsen 210 mm x 140 mm
Image
Vierkant formaat bromfietsen


 

Tijdelijke kentekenplaat van korte duur of voor tijdelijk verblijf:

Image
commerciele kentekenplaat
  • Diplomatieke kentekenplaat, bijvoorbeeld voor ambassadepersoneel:
     
Image
commerciele kentekenplaat
  • Commerciële kentekenplaat, bijvoorbeeld voor een garage:

     
Image
vierkant formaat



Opgelet: het gebruik van een commerciële kentekenplaat is onderhevig aan enkele verplichtingen. Traxio, de Belgische federatie van de autosector, heeft hierover een volledig dossier gepubliceerd.
 

  • 'T’ kentekenplaat voor taxi’s, bijvoorbeeld T-XAA-001 en T-LAA-001 voor de verhuur met chauffeur.
  • ‘O’ kentekenplaat voor oldtimers, bijvoorbeeld 0-AAA-001 (voertuigen ouder dan 30 jaar)
  • ‘Q’ kentekenplaat voor aanhangwagens, bijvoorbeeld Q-AAA-001
     

‘Bijkomende’ kentekenplaat: Wij hebben het over ‘bijkomende’, omdat het voertuig met dat type plaat al in het bezit moet zijn van een kentekenplaat. Onder de instanties en personen die een functie binnen die instanties uitoefenen, vind je:`