Image
Kamperen onderweg: wat is toegestaan en wat niet?

Kamperen onderweg is een avontuurlijke reisformule waar niet enkel kinderen dol op zijn. Maar wat mag en wat mag niet in Europa?

Kamperen is niet langer het uitgelezen argument om euro’s te besparen maar veeleer een andere meer intense manier van reizen. De mogelijkheden zijn legio: van overnachten in een eenvoudige tent tot voluit genieten in een luxueuze motorhome. Wie deze zomer nog een reis naar het zuiden (of noorden) ambieert, vraagt zich wellicht af wat is toegestaan onderweg en wat niet. We vatten de belangrijkste feiten en weetjes hieronder voor jou samen.

 

Wildkamperen bijna overal verboden

Wildkamperen is op de meeste plaatsen verboden. Concreet: je kunt niet zomaar overal je tent neerzetten of je motorhome parkeren. Zo is het in ons land alsook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië en Italië verboden om te overnachten langs de weg of op parkings langs de weg. Kortom: kamperen is enkel toegestaan op officiële terreinen.

Doch er zijn uitzonderingen. Zo wordt kamperen voor één nachtje geïnterpreteerd als ‘bivakkeren’. Concreet: op veel plaatsen mag je tussen 19 uur ’s avonds en 9 uur ’s ochtends je tent of camper neerzetten. Let wel: in België en Luxemburg kun je maar beter toestemming vragen aan de boswachter of eigenaar. In Frankrijk is toestemming vragen evenzeer verstandig maar op 1 uur wandelafstand van de weg mag het sowieso. Een gelijkaardige uitzonderingsmaatregel geldt ook voor Zwitserland: boven de boomgrens is het toegestaan. Lastig, maar wel uniek.

In Spanje varieert de wetgeving van streek tot streek. In Catalonië mag het overal, zelfs in natuurparken, maar daarbuiten kun je beter toestemming vragen aan een lokale autoriteit.

Noorwegen, Zweden en Finland zijn de buitenbeentjes binnen Europa. Iedereen heeft er namelijk het recht om één nacht te overnachten op privéterrein. Uiteraard is het verstandig en beleefd om (indien mogelijk) de eigenaar op de hoogte brengen en het terrein niet te beschadigen en te verlaten zoals je het hebt aangetroffen.

Kortom, trek er niet zomaar op uit maar doe op voorhand voldoende research. Bovendien is reizen een pak minder stressvol als je niet in vol seizoen ad hoc naar een kampeerplaats moet zoeken. Dat geldt overigens niet alleen voor de plaatsen waar je je tent opstelt, maar evenzeer voor plaatsen waar je je motorhome wil parkeren.

Tip: in deze Belgische bivakzones kun je probleemloos een nachtje bivakkeren. Check ook deze plekken in Nederland waar je kunt kamperen bij de boswachter.  Op zoek naar last minute kampeerplekjes in Frankrijk? Check campingfrance.com.

 

Wat nemen we mee?

Geroutineerde trekkers nemen het strikte minimum mee maar wie meer op luxe gesteld is, denkt wellicht eerder aan een bungalowtent of een heuse camper. Meer informatie over allerlei soorten tenten en benodigdheden; check ook deze regels en tips voor mobilhomes (huur of aankoop).

Tip: voor je naar de Decathlon of AS Adventure trekt, raden we je aan om bij vrienden en familie te vragen of je eventueel spullen mag lenen. Sommige accessoires zijn namelijk relatief duur en worden hooguit een paar dagen per jaar gebruikt.