Image
rijbewijs-wallonië

Om in Wallonië je rijbewijs “B” te behalen, moet je een opleiding volgen die in de loop der jaren alsmaar moeilijker geworden is. Het doel is uiteraard om de opleiding van leerling-chauffeurs te verbeteren.

Theoretische opleiding en examen

In Wallonië kan je vanaf 17 jaar het theoretisch examen afleggen zonder dat je lessen moet volgen in een autorijschool. Maar na twee mislukte pogingen word je naar de rijschool gestuurd voor 12 uur theorie. Ook als je voor een opleiding bij de autorijschool kiest, duurt de theoretische module 12 uur.

Het theoretisch examen vindt plaats in een van de veertien door Wallonië erkende examencentra. Voor de keuze van het examencentrum ben je niet gebonden aan je woonplaats; dat kan in heel België. Als je het examen in het Duits wil afleggen, moet je het examencentrum van Eupen kiezen.

Deelnemen aan het theoretisch examen kost 15 euro. Een bedrag dat je zal moeten betalen bij elke deelname. Het examen gaat als volgt:

  • 50 vragen op de computer
  • Maximaal 15 seconden om je keuze te maken
  • Duurt ongeveer 30 minuten
  • Je moet minimaal 41/50 halen om te slagen.

Belangrijk! Bij een fout antwoord wordt er een onderscheid gemaakt tussen ernstige en lichte overtredingen. Een lichte fout kost je één punt, terwijl er bij een zware fout vijf punten afgetrokken worden! Met een zware fout bedoelt men elke overtreding van de derde of vierde graad.

Als je geslaagd bent, zal je na het theoretisch examen nog een leestest moeten afleggen (tenzij je al een rijbewijs hebt). Een kandidaat die niet slaagt voor de leestest, moet zich laten onderzoeken door een oogarts van zijn keuze.

Praktijkopleiding en examen

Eens je je theoretisch rijbewijs hebt, is het tijd voor de praktijk! Opgelet, met een voorlopig rijbewijs (dat 36 maanden geldig is) mag je niet buiten België rijden en mag je enkel een voertuig van categorie B besturen.

Met vrije begeleiding:

  • Minimumleeftijd: 17 jaar
  • Opleiding: minimum 3 maanden, maximum 36 maanden. In die periode moet je minstens 1.500 kilometer afleggen en het logboek invullen. Wanneer de geldigheidsperiode (36 maanden) van je voorlopig rijbewijs verstreken is, kan je je stage enkel voortzetten via een erkende rijschool, nadat je minstens 6 uur praktijklessen gevolgd hebt.
  • Je begeleider moet minstens 8 jaar zijn rijbewijs hebben en mag de laatste 3 jaar niet vervallen zijn geweest van het recht tot sturen.
  • Pedagogische afspraak: Als je na 30/06/2018 geslaagd bent voor je theoretisch examen, zullen jij en je begeleider een cursus “pedagogiek” moeten volgen. Dit is een 3 uur durende opleiding die je kan volgen bij een van de erkende rijscholen in Wallonië of via e-learning (zie www.awsr.be).
  • Dit is een van de nieuwigheden in de hervorming van de rijopleiding: vooraleer je het praktijkexamen op de openbare weg mag afleggen, moet je slagen voor een risicoperceptietest. De test (15 €) vindt plaats in een van de 14 door Wallonië erkende examencentra.
  • Het examen op de openbare weg: Na minstens 3 maanden stage mag je, samen met je begeleider, met je eigen voertuig het examen op de openbare weg afleggen bij het examencentrum.
  • Als je niet geslaagd bent: Na twee mislukte examens op de openbare weg moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.
  • Wil je alleen leren rijden? Dan moet je 18 jaar oud zijn en heb je de technische rijvaardigheidstest, een geldig theoretisch rijbewijs en de risicoperceptietest nodig. Wanneer? Na 20 uur les in een autorijschool of 3 maanden vrije begeleiding. Waar? Zoek een examencentrum. Prijs: 60 euro. Geslaagd? Ga naar de gemeente om je voorlopig rijbewijs op te halen. Niet geslaagd? Na 2 mislukte pogingen moet de kandidaat 6 uur praktijkles volgen in de rijschool en moet hij 3 maanden wachten vooraleer hij zijn praktijkexamen opnieuw mag afleggen.

Via de autorijschool

  • Minimumleeftijd: 18 jaar
  • Praktijklessen: je volgt minstens 20 uur praktijkopleiding. Deze lessen kunnen eventueel gevolgd worden vanaf 17 jaar en voordat je geslaagd bent voor het theoretisch examen. De erkende rijschool geeft je dan een “Getuigschrift van praktische scholing”.
  • Net als bij de vrije begeleiding moet de leerling slagen voor een risicoperceptietest.
  • Technische rijvaardigheidstest: Deze test, een van de voorwaarden om een voorlopig rijbewijs van 18 maanden te krijgen, gaat door in een examencentrum, dat jou een “Bekwaamheidsattest” zal geven.
  • Het examen op de openbare weg: Na minstens 3 maanden stage mag je bij het examencentrum het examen op de openbare weg afleggen, met je eigen voertuig (in aanwezigheid van een begeleider) of met het voertuig van de erkende rijschool (waarbij je begeleid wordt door de instructeur).
  • Als je niet geslaagd bent: Na twee mislukte examens op de openbare weg moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.

Rechtstreekse toegang

Wallonië en Brussel (en dus niet Vlaanderen) hanteren ook het volgende traject:

  • Minimumleeftijd: 18 jaar
  • Praktijklessen: je volgt minstens 30 uur praktijkopleiding via een erkende rijschool die jou een “Getuigschrift van praktische scholing” geeft.
  • Net als bij de vrije begeleiding of via de autorijschool zal de leerling moeten slagen voor een risicoperceptietest.
  • Het examen op de openbare weg: Geen stage met een voorlopig rijbewijs. Je mag meteen het examen op de openbare weg afleggen met het voertuig van de erkende rijschool (waarbij je begeleid wordt door de instructeur).
  • Als je niet geslaagd bent: Na twee mislukte examens op de openbare weg moet je minstens 6 uur praktijklessen volgen via een erkende rijschool.

Meer informatie over het behalen van het rijbewijs B in Wallonië?

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.