
Je kind veilig vervoeren met de motor
Je bent gewonnen voor een gemotoriseerde tweewieler en je wil ook dochter- of zoonlief met de motor vervoeren? Wij zorgen voor veiligheidstips en voor de specifieke verkeersregels.
Check in de eerste plaats het gelijkvormigheidsattest van het voertuig. Dit zal uitwijzen of je tweewieler passagiers mag vervoeren of niet. Neem ook de tijd om vóór jullie eerste rit de veiligheidsregels uit te leggen aan je kind.
Welke leeftijd voor welk motorrijwiel?
Je kind mag je niet op alle tweewielige motorvoertuigen vergezellen. Ga na of je voertuig is aangepast aan de leeftijd van het kind.
Tweewielig voertuig | Jonger dan 3 jaar | Van 3 tot 8 jaar | Ouder dan 8 jaar |
Sidecar | √ | √ | √ |
Bromfiets en scooter van maximum 125 cc | X | √ | √ |
Motorfiets en scooter van meer dan 125 cc | X | X | √ |
Welke bescherming moet je voorzien?
In België mogen kinderen jonger dan 8 jaar enkel vervoerd worden op een tweewieler van maximum 125 cc die voorzien is van een speciaal kinderzitje. Ook voor kinderen ouder dan 8 jaar van wie de voeten het voetensteuntje nog niet raken, is een kinderzitje ten zeerste aan te raden.
Er bestaan gordels en harnassen om het kind vast te gespen aan het zitje of aan de bestuurder, maar dit is niet aan te raden! Bij een val blijft het kind immers aan jou of aan het voertuig vastgehecht, wat fataal kan zijn.
Voor een maximale veiligheid moet het kind zich tijdens de rit goed kunnen vasthouden aan de handgrepen. Kies bij voorkeur een kinderzitje met ingebouwde handgrepen waar het kind makkelijker zal bij kunnen. Is dit niet mogelijk, dan kan je ook een speciale riem gebruiken die je vastmaakt rond het middel van de bestuurder en waaraan het kind zich kan vasthouden.
Net zoals jij dient je kind een correcte uitrusting te dragen:
- Een helm die aangepast is aan zijn/haar grootte
- Stevige handschoenen
- Een jas met lange mouwen
- Een motorbroek of -pak
- Laarzen of bottines die de enkels beschermen
Heb je alle nodige uitrusting en ken je alle specifieke verkeersregels om met een scooter of motorfiets te rijden? Dan ben je klaar om een veilige rit te maken met je kind. Veel plezier!
Blog
Verwante inhoud
Meest recente artikelen
9 cadeautips voor mensen ‘on the move’
De zoektocht naar een leuk cadeau is geen sinecure. Gelukkig worden we deze dagen om de oren geslagen met inspirerende lijstjes en Touring kon uiteraard niet achterblijven: 9 leuke cadeautips voor de mobiele medemens.
De mooiste eindejaarbestemmingen in eigen land
Het is donker en koud, maar hier en daar worden hartverwarmende evenementen georganiseerd. Sommige steden en dorpen kijken verder dan de klassieke kerstmarkten en laten het extra fonkelen na zonsondergang. 9 inspirerende tips!
4 verrassende kerstbestemmingen in Europa
Winkelen voor de feestdagen gebeurt vaak last minute, maar sommige mensen nemen er graag de tijd voor en plannen het minutieus in of trekken zelfs de grens over. Deze vier steden zijn erg verschillend, maar...
Hoe bestrijd je verblindende grootlichten?
Een Britse studie bevestigt wat velen onder ons al vermoedden: de nieuwe grootlichten op basis van ledlampen verblinden meer dan de oudere modellen. Hoe komt dat? En hoe ga je daarmee om? In dit artikel...
Lage-emissiezones: wat moet je weten?
Op 1 januari 2020 wordt in Gent een lage-emissiezone (LEZ) van kracht. In de bestaande LEZ’s van Antwerpen en Brussel worden de regels strenger, en over een paar jaar voert het Waalse Gewest milieunormen in....
Een onderhoudsbeurt om je auto winterklaar te maken
Strenge winter op komst? Van plan om met je auto naar de sneeuw te trekken? Met onze praktische tips verloopt je voorbereiding optimaal en trotseer je de barste weersomstandigheden in alle rust …
Tweedehands auto kopen of verkopen in 7 stappen
Je wil een voertuig verkopen of kopen, maar je hebt geen idee welk contract je moet gebruiken, welke documenten de koper nodig heeft of hoe je je nummerplaat moet schrappen? Enkele antwoorden op jouw vragen...
Een nieuwe of een tweedehandse auto ?
Koop je een tweedehands auto of een nieuwe? Beide formules hebben hun voor- en nadelen. Zelfs al koop je je tweedehands auto in het officiële dealernet, een zeker risico valt nooit uit te sluiten. Je...