Image
snowboard

De eeuwige paradox: vroeg boeken en hopen dat er sneeuw ligt of wachten tot er sneeuw ligt en dan vertrekken? Elk jaar staan tienduizenden skiërs voor dit vraagstuk. We zetten de pro’s en contra’s nog eens op een rij.

Vroeg boeken is verstandig, laat dat duidelijk zijn. Met schoolplichtige kinderen (die mee willen), zijn er trouwens weinig alternatieven. Bovendien ben je bij een vroege boeking zeker dat je kunt gaan skiën in de periode die jij zelf bepaalt en waar je zelf weinig aan kunt veranderen. Schoolvakanties staan vast, maar ook werkgevers zijn niet altijd flexibel.

Doch wie zich buiten de schoolvakanties kan vrijmaken, kan het erop wagen en minutieus websites en andere media in de gaten houden en een fameuze ‘last minute’ boeken. Maar betaal je dan ook effectief minder? En kan je dan met de ganse familie vertrekken of gaat het letterlijk om de allerlaatste kamer in dat ene hotel? In dit artikel worden de pro’s en contra’s uit de doeken gedaan aan de hand van vijf verschillende scenario’s.

Er is echter nog een derde optie: impulsief beslissen. Lees: je skimateriaal bijeenrapen van zodra de weersvoorspelling aangeeft dat er ergens voldoende sneeuw zal liggen. Om praktische redenen zal je misschien niet meteen naar de Alpen kunnen trekken en moet je noodgedwongen een bestemming dichter bij huis kiezen.

Op de latten in eigen land

Bij dichtbij denken we spontaan aan onze eigen heuvels in het zuiden van België. Populair zijn Ovifat en de Baraque Fraiture. Samen goed voor een vijftal kilometer pistes. Ideaal voor beginners maar helaas niet goed genoeg voor de meer ervaren skiërs. Bovendien ben je heus niet de enige die meteen na het positieve weerbericht in de auto springt met als gevolg dat het lang aanschuiven is op de weg naar de pistes én op de pistes zelf. Alternatief: probeer je tijdens de week vrij te maken.

Wie niet skiet maar langlauft, heeft aan de Ardennen en de Hoge Venen de perfecte bestemming. Langlaufers hebben namelijk geen ‘bergen’ nodig; glooiende vlaktes met een laagje van 15 à 20 cm sneeuw volstaan. Populair is de Baraque Michel met ‘loipes’ van 5, 10, 12, 17 kilometer en meer.

Tegen de lunch op de piste

Uiteraard hebben onze heuvels hun beperkingen en wie meerdere dagen wil gaan skiën, kan zich snel vervelen. Kortom, je moet op zoek naar een skigebied iets verder weg. Een gebied dat relatief vlakbij ligt, namelijk zo’n 350 km van Brussel, is Winterberg: 22 skiliften en 27 km pistes verspreid over 6 bescheiden bergjes bieden mogelijkheden voor zowel beginners als de wat meer ervaren skiërs. Let wel, net als bij ons kan het er tijdens de weekends druk worden. Kortom, ook hier kun je beter tijdens de week gaan skiën.

Minder bekend dan Winterberg en ongeveer net zo ver ligt het iets rustigere Winterpark Willingen. Het gebied is de ideale uitvalsbasis voor gezinnen met kinderen die voor het eerst gaan skiën. Willingen en Winterberg maken overigens deel uit van de zogeheten Wintersport-Arena Sauerland, een gebied met nog zes andere skistations. Met één skipas kun je in alle acht gebieden gaan skiën.

Op 450 km van Brussel en verder

Behalve in Duitsland kun je ook uitstekend gaan skiën in Frankrijk. Check de Vogezen. Skioord La Bresse ligt zo’n 460 km verwijderd van Brussel en beschikt over 21 km pistes. Nog steeds in de Vogezen kun je ook terecht in Gerardmer Mauselaine. Met in totaal een veertigtal kilometer pistes beslist een te overwegen bestemming.

En wat als er geen sneeuw ligt?

Wie last minute boekt, doet dat uiteraard uit de overtuiging dat er effectief voldoende sneeuw ligt op de bestemming. Maar wie die keuze niet heeft en per definitie vroeg moet boeken, loopt helaas een zeker risico. Gelukkig kun je je verzekeren tegen ‘geen sneeuw’. Check de Touring Snow Card, een reisbijstand op maat van de wintersporter.