Image
Hoe ziektes voorkomen en herkennen als je in het buitenland bent?
Een andere omgeving is soms een uitdaging voor je lichaam. Enkele tips om het hoofd te bieden als je ziek wordt in het buitenland.

De meest voorkomende ziektes

 

  • Turista is de meest voorkomende ziekte bij reizigers. Deze ziekte is ook bekend onder de naam reizigersdiarree en is in de meeste gevallen vrij makkelijk te verzorgen. Enkele dagen geduld en je komt er weer bovenop!
  • Hepatitis A is een virale ziekte die de lever aantast. Is het goedaardig dan glip je er doorheen. Volgens de Wereldorganisatie voor de Gezondheid (WHO) zijn de symptomen van hepatitis A koorts, een algemene slechte gezondheidstoestand, verlies van eetlust, regelmatige diarree, misselijkheid, buikpijn, donkere urine en geelzucht (de huid en het wit van de ogen zijn geelkleurig). Die symptomen kunnen soms maanden lang aanslepen.
  • Tyfus wordt veroorzaakt door bacteriën die het water en voedingswaren besmetten. Symptomen zijn hoge koorts en problemen bij de vertering. Een opname in het ziekenhuis is nodig! Wees extra voorzichtig in landen van Noord-Afrika en India.

 

Hoe voorkom je ze?

 

De drie hierboven beschreven ziektes worden overgedragen door water en voeding. Vermijd in ‘exotische landen’ vlees en rauwe groenten. Drink alleen water uit een fles dat in jouw aanwezigheid wordt opengemaakt. Vermijd ook ijsblokjes in je drankjes als je over hun herkomst twijfelt. Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A en tyfus. Raadpleeg je huisarts en vraag of het aangeraden is dat je wordt beschermd.

  • Een zonnesteek en zonnebrand zijn geen ziektes maar kunnen je vakantie om zeep brengen. Het aantal oproepen bij Touring van reizigers die het slachtoffer zijn van een zonnesteek is de laatste drie jaar verdubbeld. Beiden komen voor als je je lichaam te lang hebt blootgesteld aan de zon. Let extra op voor een zonnesteek. Je krijgt er hevige hoofdpijn van en je bent zwaar misselijk.

 

Wat moet je doen?

 

Beperk de blootstelling van je lichaam aan de zon, in het bijzonder tijdens de warmste uren van de dag. Smeer je goed in met zonnecrème en bescherm je hoofd met een hoed, pet … Houd er rekening mee dat kleding een deel van de zonnestralen doorlaat.

 

Let op voor teken!

 

Je hoeft niet altijd ver te reizen om geconfronteerd te worden met gevaarlijke ziektes. Teken zijn kleine parasieten die je terugvindt in hoge grassen en kreupelhout in Europa (Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk …). Ze zijn niet alleen vervelend wanneer ze zich in je huid vastbijten maar zijn ook dragers van twee gevaarlijke ziektes:

  • De ziekte van Lyme is een bacteriële aandoening en kan meerdere organen aantasten. Al bestaat er een behandeling, toch blijft het moeilijk om een diagnose te stellen en deze ziekte te behandelen. De ziekte maakt verschillende stadia door en bij het eerste stadium zijn de symptomen niet altijd zichtbaar. Indien de diagnose tijdig wordt gesteld dan kan een antibioticakuur doeltreffend werken.
  • Tekenencefalitis is, over het algemeen, een goedaardige ziekte. Je voelt je grieperig en soms kan de ziekte zelfs je zenuwstelsel aantasten. De ziekte komt vooral voor in Centraal Europa.

Als je gebeten wordt door een teek betekent dat niet dat je door één van de twee ziektes besmet bent. Maar het risico bestaat wel.

Hoe voorkom je het?

  • Als je in de natuur wandelt, is het aangeraden om dekkende kledij te dragen en je in te smeren met een afweermiddel.
  • Check na de wandeling of er geen teek vastzit aan je lichaam. Indien er een teek aanwezig is, verwijder het voorzichtig met een pincet (zonder het lichaam te knijpen) of een teektangetje (te koop bij de apotheek). Ontsmet daarna de wonde en markeer de zone met een onuitwisbare stift. Zo kan je in de gaten houden als je huid rode uitslag begint te vertonen. Die huiduitslag kan wijzen op de ziekte van Lyme.

De twee ziektes verplaatsen zich in het verteringsstelsel van de teken en niet in hun speeksel. Dat is de reden waarom je het lichaam van de teek niet mag knijpen als je het verwijdert. Het duurt immers enkele uren, soms dagen alvorens de infectie vanuit het zenuwstelsel zich in de wonde ontwikkelt. Je hebt dus tijd genoeg om de teek met het juiste middel te verwijderen.

 

Medicijnen: bereid je voor!

 

Sommige medicijnen die in België worden verkocht, zijn niet verkrijgbaar in het buitenland of hebben een andere benaming. Vermijd problemen, in het bijzonder als je verre reizen onderneemt, en neem je reisapotheek mee.

  • Geneesmiddel tegen hoest en neusdruppels
  • Aspirine
  • Geneesmiddel tegen diarree en slechte vertering
  • Zonnecrème en after-sun
  • Afweermiddel tegen insecten, zalf tegen insectenbeten en zalf voor blauwe plekken en verstuiking
  • EHBO-doos (verband, ontsmettingsmiddel)

Bescherm je huid met aangepaste zonnecrème tegen zonnebrand of een zonnesteek en vermijd de blootstelling aan de zon tussen de middag en 16u. Heb je nog vragen ? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je bij de samenstelling van je reisapotheek. Indien nodig kan Touring vanuit België medicijnen per post versturen. Let op: Touring stelt nooit een medische diagnose via zijn medische hulplijn.

 

Bescherm de kleinsten

 

Kinderen zijn minder bestand tegen ziektes. Let op wat ze eten, in het bijzonder in exotische bestemmingen. Voorzie geneesmiddelen aangepast aan hun leeftijd. Vele geneesmiddelen kunnen niet aan kinderen worden toebedeeld. Vraag voor je vertrek advies aan je huisarts.

 

Laatste tips

 

Bereid je voor wanneer je op vakantie gaat. Blijf je in de Europese Unie, vraag dan gratis je Europese ziekteverzekeringskaart aan bij je ziekenfonds. Let wel op dat deze kaart slechts een gedeeltelijke tussenkomst biedt. Als je 100% wilt gedekt zijn, dan is het aangeraden om een reisbijstand te nemen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op touringinfo@touring.be .