Image
Bob

In 2017 telde het instituut Vias 620 doden die te wijten waren aan ongevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. Dit maakt van alcohol de tweede oorzaak van verkeersslachtoffers. De eindejaarsfeesten komen eraan. Laten we dus de beste manieren bekijken om niet met een paar glazen op achter het stuur te kruipen.

Vergeet niet, je begaat een overtreding wanneer:

  • een ademtest een alcoholconcentratie van ten minste 0,22 mg aanwijst;
  • een bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,5 g/l bloed aantoont


Dit komt overeen met gemiddeld twee glazen alcohol. Maar opgelet: twee glazen hebben niet op iedereen hetzelfde effect. Iedereen is anders op basis van gewicht, leeftijd en metabolisme.

Wat moet je doen wanneer je te veel gedronken hebt?

Als je een avondje op de lappen gaat en je er zeker van bent dat je in die mate alcohol gaat drinken dat je rijvaardigheden gevaar lopen, doe je best het volgende:

  • Bel een taxi
  • Reserveer een hotel in de buurt
  • Neem het openbaar vervoer

Je kunt ook een alcoholtest kopen (chemisch of elektrisch) om na te gaan of je in staat bent om te rijden of niet. Opgelet: veel van deze toestellen zijn niet betrouwbaar.

Er bestaan bovendien meerdere initiatieven om je tijdens de feestdagen bij te staan:

Op 1 januari brengen de Responsible Young Drivers je veilig thuis

Het doel van de RYD (Responsible Young Drivers) is het gedrag en de mentaliteit van de chauffeurs in België het hele jaar door verbeteren. Hiervoor confronteren ze hen op een ludieke manier met de gevaren van de weg. Naast al hun sensibiliseringsacties organiseren de RYD op Nieuwjaar de Nieuwjaarsactie.

Word BOB of duid er één aan

Een BOB-chauffeur is de chauffeur die in een groep wordt aangeduid en belooft de hele avond nuchter te blijven om zijn of haar vrienden veilig thuis af te zetten. Een ‘gids’ over ‘Hoe BOB worden’ is online beschikbaar. Lees ook onze tips in dit artikel.

Het AWSR brengt je thuis

Het AWSR is een vzw die enkel in Wallonië bestaat. Een van haar opdrachten is het organiseren van sensibiliseringsacties en -campagnesl. Het AWSR biedt een alcoholsimulator aan, die je een goed idee geeft van wat je al dan niet mag drinken voor je plaatsneemt achter het stuur. Opgelet: de test is uiteraard niet voor 100% betrouwbaar!

Het AWSR zette ook een campagne op om jongeren te sensibiliseren over rijden onder invloed van alcohol en drugs. Voor de inwoners van Wallonië (Luik, Charleroi, Bergen, Verviers, Namen, Doornik en Aarlen) wordt zelfs een oplossing aangereikt: de ‘Back Safe taxicheques’, zodat ze veilig thuis raken!

Goede voornemens met de VSV

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) heeft tot doel de bestuurders in Vlaanderen te sensibiliseren en op te voeden. De VSV reikt een reeks opleidingen aan en organiseert bijvoorbeeld sensibiliseringsbezoeken in scholen. Een van hun campagnes, Beloofd, geeft internetgebruikers de kans om te beloven dat ze nooit zullen drinken wanneer ze rijden”, om hun eigen campagne op te zetten en om getuigenissen te lezen van andere chauffeurs.

Ook de politie staat in voor je veiligheid

De meest zichtbare speler in België wat betreft de preventie en sensibilisering omtrent de gevaren van alcohol achter het stuur blijft de politie. Elk jaar worden de controles tijdens de feestdagen opgedreven om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen dronken achter het stuur kruipen. Benieuwd welke boetes je riskeert? Het AWSR creëerde hiervoor een ‘Boetecalculator’.

Drinken of rijden?

Het beste wat je kunt doen als je gaat rijden, is helemaal geen alcohol drinken. Of, als je drinkt, niet rijden! Wil je toch van een lekkere cocktail genieten? BOB heeft een paar recepten voor alcoholvrije cocktails in petto.