Image
veiligheid op de weg

Met de donkere dagen in zicht kan het belang van een veilige schoolomgeving niet genoeg benadrukt worden. Een taak voor politiediensten, gemachtigde opzichters en gemeenschapswachten. Wij namen een kijkje bij de Schaarbeekse gemeenschapswachten.

46 gemeenschapswachten voor 36 scholen

De gemeenschapswachten van Schaarbeek staan in voor de veiligheid in de omgeving van 36 basisscholen. Sommige van die basisscholen zijn gelegen in zones die risicovoller zijn dan andere. Dat kan liggen aan de nabijheid van tramrails, een kruispunt of een drukke weg. Door hun ligging is het voor elk van die scholen noodzakelijk dat er een extra gemeenschapswacht ingezet wordt. Het toezicht door de gemeenschapswachten vindt voornamelijk ‘s morgens tussen 7.50 en 8.30 uur plaats en tussen 15 uur en 15.30 uur later op de middag.

Gemeenschapswachten, versterking voor de politie

Gemeenschapswachten maken geen deel uit van de politie. Ze zijn echter wel bevoegd om bijvoorbeeld kinderen veilig te begeleiden bij het verlaten van hun school. Gemeenschapswachten hebben als taak het veiligheidsgevoel bij de burgers te stimuleren en zijn een link tussen de gemeente en de bevolking.

Tevreden ouders … en kinderen!

"Ouders feliciteren ons omdat we instaan voor de veiligheid van hun kinderen. We krijgen telkens een glimlach of een dankjewel. Ouders zijn erg tevreden dat we er zijn. En ook de kinderen bedanken ons!", vertrouwt Oumar N’Diaye ons toe, één van de twee leidinggevenden in Schaarbeek en zelf ook papa. Oumar houdt van zijn job, want hij heeft het gevoel iets te kunnen betekenen voor de gemeenschap. "We helpen mensen, we beschermen hun kinderen en ze zijn er ons dankbaar voor. En dat is erg fijn."

Je kind altijd begeleiden

Volgens Oumar moet een kind altijd begeleid worden door een volwassene. Kinderen weten niet altijd hoe ze zich in de stad moeten gedragen en ze zijn ook een stuk minder zichtbaar in het verkeer. De kleinsten onder hen reiken niet altijd tot aan een voorruit van een auto en kunnen zo goed als onzichtbaar zijn voor de bestuurders. Reflecterende armbandjes en gadgets zijn een goed idee.

Kinderen imiteren hun ouders, geef dus altijd het goede voorbeeld en kijk samen met je kind telkens goed naar rechts en links voor je de straat oversteekt. Sta nooit stil op het zebrapad. Oumar doet ook een oproep aan alle autobestuurders om zo voorzichtig mogelijk te zijn in schoolomgevingen, kinderen kunnen soms onvoorspelbaar reageren.

Gemeenschapswachten hebben een belangrijke taak

Een paar seconden afleiding kan fatale gevolgen hebben. Precies daarom is de taak van de gemeenschapswachten van essentieel belang. Je kunt ze al van ver opmerken dankzij hun fluohesjes. Toch gebeurt het soms dat ze met problemen geconfronteerd worden. "Sommige bestuurders negeren het C3-bord en stoppen niet, anderen respecteren de zones 30 niet”, verduidelijkt Oumar. De gemeenschapswachten zorgen ervoor dat die verkeersregels zo veel mogelijk gerespecteerd worden om de kinderen te beschermen.

Hoe je je kinderen naar school brengt, maakt niet uit. Met de auto, op de fiets of te voet, verkeersveiligheid is altijd van levensbelang. Je kind is nooit te klein om het wegwijs te maken in het drukke verkeer en aan te leren hoe hij/zij zich op straat moet gedragen.