Image

Fietsverlichting

Een goede fietsverlichting is niet enkel verplicht, ze is ook noodzakelijk om te zien en om gezien te worden. Maar wat zegt de wet precies en hoe kies je goede fietsverlichting voor jouw gebruik?

Wie een fiets gaat kopen, heeft meestal een heel goed idee over het type fiets dat hij wil en zelfs ook over het aantal versnellingen waarmee deze uitgerust moet zijn. De verlichting die op de fiets moet daarentegen, dreigt eerder als bijzaak behandeld te worden. Toch is een goede fietsverlichting onmisbaar om te zien en gezien te worden.


Wat zegt de wet over fietsverlichting?

Tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, moet je fiets voorzien zijn van fietsverlichting. 0ok wanneer het zicht minder dan 200 meter bedraagt, tijdens mist bijvoorbeeld, is het voeren van fietsverlichting verplicht.

Maar wat verstaat de wet onder fietsverlichting? Vooraan moet de fietser een wit of geel licht hebben en achteraan een rood licht. Dat laatste moet ’s nachts minstens 100 meter ver zichtbaar zijn. Beide lichten mogen knipperen, maar het voorlicht mag de tegenligger niet verblinden.

Fietsverlichting op helm
Je mag ook fietsverlichting voeren op je kledij, helm of rugzak.


De verlichting mag ook op kleding of een (rug)zak van de fietser worden vastgemaakt, op voorwaarde dat ze goed zichtbaar blijft en in goede staat is. Dat kan vooral handig zijn als je met een zogenaamd voortbewegingstoestel op pad gaat: ook hoverboards, (elektrische) steps, skateboards, monowheels, segways, enzovoort moeten namelijk vooraan en achteraan een licht hebben als het donker is. En mocht je er aan twijfelen: dat geldt ook voor kinderfietsen, vouwfietsen, koersfietsen en mountainbikes.

Meer hierover in dit artikel over verplichte fietsuitrusting.


Zien en gezien worden

Een goede fietsverlichting zorgt er in de eerste plaats voor dat andere weggebruikers jou tijdig opmerken. Rijd je ‘s avonds voornamelijk in goed verlichte stadskernen, dan volstaat een basisverlichting met een lichtsterkte tussen 50 en 100 lumen. Die eenheid vind je doorgaans op de verpakking van fietsverlichting: hoe meer lumen, hoe meer lichtopbrengst.

Krachtige fietsverlichting
Fiets je regelmatig in het donker, kies dan voor krachtige, oplaadbare verlichting met veel lumen.

Rijd je vaak over minder goed verlichte wegen, dan kies je beter voor een lichtsterkte van 100 tot 500 lumen. Ga je ook op pad langs niet verlichte wegen, dan opteer je best voor fietsverlichting met een sterkte groter dan 500 lumen.

Hou er wel rekening mee dat je de fietsverlichting zo richt dat ze tegenliggers niet kan verblinden.


Vaste of losse fietsverlichting

Je kunt kiezen voor vaste of losse (verwijderbare) fietsverlichting. Vaste verlichting is op je fiets vastgeschroefd en wordt gevoed door een dynamo op de voorvork of in de naaf. Het voordeel van een naafdynamo is dat deze niet slipt bij regen en minder kwetsbaar is dan de klassieke dynamo die op je voorvork staat en die je tegen het voorwiel klikt.

Fietsverlichting met dynamo
Klassieke verlichting met dynamo heeft het nadeel dat ze niet brandt als je stilstaat.


Losse fietsverlichting werkt op batterijen en is soms minder krachtig. Je bevestigt ze op je kleding of rugzak, het stuur of de zadelpen. Het voordeel van losse verlichting is dat ze blijft branden als je stilstaat of stopt. Het nadeel is dat losse fietsverlichting werkt op batterijen die uiteraard nog voldoende krachtig moeten zijn.

Gelukkig vind je vandaag een erg ruim aanbod aan losse fietsverlichting die je makkelijk kan opladen met een usb-kabel. Bovendien zijn ze doorgaans uitgerust met energiezuinige maar krachtige led-lampen.


Veiligheidshesjes

Tot slot verhogen ook reflecterende gadgets en veiligheidshesjes de veiligheid van zwakke weggebruikers aanzienlijk. Maak je kinderen er van jongs af vertrouwd mee. Vinden ze zo'n hesje maar niets? Pimp het dan met stickers en buttons van hun favoriete film, meidengroepje of boysband. Alles is goed als ze het hesje maar dragen, want het kan letterlijk levensreddend zijn.

Reflecterende kledij
Reflecterende fietskledij met fluo-accenten maakt je beter zichtbaar. | Copyright: © Johannes Vande Voorde


Ook volwassenen hebben er alle baat bij om goed uitgerust op weg te gaan met de fiets. Meer hierover in dit artikel over fietsen in alle weersomstandigheden.

Rijd zonder zorgen, dankzij fietsbijstand

Problemen met je remmen, een lekke band, een ongeval, vandalisme, ... Met de Touring Bike fietsbijstand geraak je altijd thuis, ongeacht of je nu met een gewone of een elektrische fiets rijdt. En zelfs als er zich een probleem voordoet voordat je thuis vertrekt, kan je een beroep doen op onze unieke fietsbijstand.