Image
cuisine du monde / wereldkeuken

Trek je naar het buitenland? Informeer je goed van tevoren over de lokale gewoonten. Zo vermijd je flaters en blunders aan tafel.

In bepaalde culturen - zoals de Japanse - is beleefdheid het hoogste goed. En soms neemt dat fatsoen rare vormen aan. Voor toeristen wordt het door de vingers gezien wanneer je niet luid genoeg smakt en slurpt bij het eten van je noedels.
Je merkt echter snel bepaalde zaken op als je de plaatselijke gewoonten van nabij observeert ...

La dolce vita in Italia

Het is 18 uur, je bent in Milaan, de zon begint geleidelijk aan onder te gaan en de Milanezen zijn klaar met de werkdag. Heb je niet meteen grote honger? Drink dan een aperitief op een terras. In Milaan is het ‘aperitivo’ een gevestigde waarde.
Wanneer je een glas bestelt, mag je meteen ook aanschuiven aan een buffet à volonté met allerlei Italiaanse specialiteiten.

Geen keuzestress in China!

In China kiest niemand een gerecht enkel voor zichzelf. Bespreek samen welke schotels je gaat bestellen. Alle gerechten worden samen met een kom rijst op een draaiplateau opgediend.
Niet vergeten: je mag niemand aanwijzen met je eetstokje, dat is beledigend!

Teppanyaki: Japanse showkeuken

De teppanyaki is een bakplaat uit de Japanse keuken. In Japanse restaurants heb je altijd zicht op de keuken ... Of wordt de maaltijd prompt voor je neus aan tafel bereid, op de teppanyaki.
Een streling voor de ogen en de smaakpapillen. Eet je rijst bij de maaltijd? Zet dan, wanneer je een kleine pauze neemt tijdens het eten, je eetstokjes niet recht in het kommetje maar leg ze ernaast.

In Azië eet niet iedereen met stokjes

Ga je naar Thailand? Weet dan dat de locals geen stokjes gebruiken. Je vindt er evenmin de traditionele combi ‘mes en vork’. Het eten is al in kleine stukjes gesneden, dat hoef je dus niet opnieuw te doen.
Je krijgt wel een lepel in plaats van een mes. Wat doe je met je vork? Daarmee schraap je het eten in je lepel.

Met je handen eten?

Tijdens een vakantie in de Maghreb moet je misschien wel met je handen eten. Gebruik altijd je rechterhand, de linkerhand wordt als onrein gezien. De rechterhand staat voor zuiverheid, zegening en eer. Geef de gastheer tot slot zeker een complimentje over de maaltijd en herhaal dat je genoeg hebt gegeten.
Zonder die zekerheid laat je gastheer je niet vertrekken!

Laat de geneugten van het eten (luid) horen

In Japan doe je er goed aan te smakken en te slurpen, wanneer je je kom noedels en andere gerechten verorbert. Zo weet de gastheer dat het eten je smaakt. Waar ook, proef van alles dat je voorgeschoteld krijgt, zelfs al is het maar een beetje.
In Azië toon je dat je verzadigd bent door wat eten over te laten op je bord. In India mag je zeker hardop boeren. Dit bij ons onbeleefde gedrag is daar voor de kok een teken dat het overheerlijk was!

Bier en oorlog, een kwestie van belofte

Klink niet met bierglazen in Hongarije. Deze gewoonte heeft haar oorsprong in een oorlog die het land in 1849 uitvocht met Oostenrijk. Nadat de Oostenrijkers enkele Hongaarse officiers hadden vermoord, klonken ze op hun overwinning met bier.
De Hongaren zwoeren op hun beurt 150 jaar lang nooit meer met bier te klinken Ook al is die termijn inmiddels verstreken, de gewoonte heeft standgehouden. En geen paniek: klinken mag naar hartenlust met alle andere alcoholische dranken!

Een doggybag in Sub-Saharaans Afrika?

Nooit weigeren! Word je uitgenodigd voor een etentje op het Afrikaanse continent? Weet dan dat het zoals elders onbeleefd is om te weigeren ... De gastheer spaart kosten noch moeite om je goed te bedienen en vaak meer voedsel te bereiden dan nodig.
Als hij je daarna voorstelt wat eten mee naar huis te nemen, weiger dan niet. Dit getuigt immers van weinig respect.

Bang om je te vergissen en je gastheer te schofferen? Kijk rondom je of stel je vragen bij de bron: aan de locals! Zo kom je meer te weten over de cultuur van het land waar je naartoe reist.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.