Image
Auto onderhoud voor winter

Hoe gaan autobestuurders in ons Belgenlandje om met het koude seizoen? Zijn ze erop voorbereid? Maken ze zich zorgen? Vragen waar we een antwoord op krijgen dankzij de winterpeiling van Touring ...

In oktober 2018 ondervroeg Touring samen met Indiville de Belgische automobilisten om zo te weten te komen hoe ze nu echt denken over het winterseizoen.

Goed voorbereid …

Meer dan de helft van de 3.557 ondervraagde bestuurders liet weten nog voor de start van de winter een controle te laten uitvoeren door hun garagist om hun auto klaar te stomen voor de koude. Meer dan de helft controleert ook regelmatig zijn ruitenwisservloeistof en een derde houdt het olieniveau en de staat van de grootlichten nauwlettend in de gaten.

De meerderheid van de automobilisten heeft steeds een eerstehulpkit en een ijskrabber in zijn wagen. Daarnaast zijn heel wat bestuurders vooruitziend: karton om de voorruit te beschermen en startkabels in het geval van een lege batterij liggen bij meer dan 40% standaard in de wagen. Een mogelijke reden daarvoor: een op de vijf automobilisten heeft ooit te maken met autopech in de winter.

En bijgeschoold!

Een kleine minderheid voorzichtige chauffeurs (15%) geeft aan dat ze extra slipcursussen hebben gevolgd om voorbereid te zijn op alles, ook al dateerden de meeste lessen van meer dan vijf jaar geleden. Belgen die met de wagen op wintersport vertrekken (1 op de 3 ondervraagden) hebben vaker een cursus gevolgd.

Ijs, regen en sneeuw schrikken de automobilist af

Ijzel blijkt de grootste angst in de winter van onze ondervraagde bestuurders te zijn. Ook gladde wegen, mist en regenbuien boezemen angst in. Een op de tien automobilisten heeft al een ongeval gehad tijdens de winter.

Winterbanden, geen favorieten?

Nochtans, ondanks al deze angsten en de vele artikels die we er al over schreven, verklaart maar iets meer dan de helft (56%) dat ze winterbanden gebruiken. Hoe nieuwer de wagen, hoe groter het percentage wordt. Winterbanden zijn wel populair bij automobilisten die vaak op de baan zijn (meer dan 20.000 kilometer per jaar) en bij wintersportfanaten: meer dan 80% van hen laat winterbanden monteren.

Tegenstanders van  winterbanden halen verschillende redenen aan om er geen te plaatsen. Hun top drie ziet er als volgt uit: te weinig kilometers in de winter, de zachte winters in België en de prijs. De perfecte gelegenheid om je er toch nog even aan te herinneren dat winterbanden veel efficiënter zijn dan zomerbanden wanneer de temperatuur onder de 7°C duikt, wat zelfs in on Belgisch herfstseizoen  al vaak voorkomt en nog veel meer in de winter. Niet vergeten dus!