Image
pretparken buurlanden

Uitgekeken op de pretparken in eigen land? Dit zijn onze 8 favoriete pretpleisters net over de grens en iets verder weg. © Disneyland® Paris

Wie van pretparken houdt, beperkt zich doorgaans niet tot bezoekjes in eigen land. In dit overzicht trekken we naar de leukste pretparken in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Alle tarieven hieronder zijn de online ticketprijzen voor 1 volwassene, exclusief de parkingkosten.

Let wel: sommige pretparken pakken regelmatig uit met acties, waardoor je vaak kan genieten van scherpere prijzen. Zo zijn toegangstickets op datum doorgaans het goedkoopst en de prijzen aan het loket het duurst. Onze tip? Schrijf je in op de nieuwsbrieven van de respectieve pretparken en mis voortaan geen enkele aanbieding meer.


1. Parc Astérix (F)

Wie de stripverhalen van Astérix kent, weet waaraan hij zich mag verwachten: lachen, gieren en brullen. Jawel, de humor uit de strips zit ook verwerkt in het park. De namen van de attracties alleen al: hydrolix, lavomatix, aérodynamix, enigmatix, gyrofolix, discobélix, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Vorig jaar pakte Parc Astérix uit met een nieuw gebied gewijd aan de Gallische God Toutatis. ‘Festival Toutatis’ strekt zich uit over 3 hectare en herbergt de grootste speeltuin die ooit in het park is aangelegd. Blikvanger is de spectaculaire rollercoaster met maar liefst 7 versnellingen, 23 momenten van gewichtloosheid en een 51 meter hoge vrije val. Topsnelheid: 110 km/uur!

pretparken - Parc Astérix
Nieuw dit jaar: La Tour de Numérobis. © Parc Astérix

Dit jaar staat Parc Astérix in het teken van de 35ste verjaardag van het park. Nieuw, en uniek, is de introductie van een heuse musical: ‘C’est du Délire!’, een muziekspektakel van 30 minuten.

Daarnaast is er ook een nieuwe attractie, ‘La Tour de Numérobis’, een toren die de durvers 40 meter de hoogte injaagt en hen daarna laat ‘vallen’. Leuk om te weten voor de snelle beslissers: nog tot 3 mei is de toegang voor kinderen jonger dan 12 jaar helemaal gratis!

Online tickets vanaf 48 euro.


2. Disneyland Paris (F)

De fans van Disney weten het al langer: Disneyland Park en het aanpalende Walt Disney Studios Park zijn het ganse jaar open. Diezelfde fans zullen ook bevestigen dat beide parken constant in beweging zijn. Nieuwe attracties, renovaties, vernieuwingen ... elk jaar valt er wel iets nieuws te beleven.

Liefhebbers van het imposante Disneyland Hotel, pal aan de ingang van Disneyland Park, zullen verheugd zijn dat het hotel weer open is na een lange, ingrijpende renovatie. Al is ‘renovatie’ niet het juiste woord: het hotel werd helemaal opnieuw ontworpen. Vijf sterren met een koninklijk randje; vermoedelijk is dit het meest luxueuze Disneyhotel ter wereld.

In het park zelf is het uitkijken naar de nieuwe lichtjesparade: Disney Symphony of Colours. Deze nieuwe avondshow is geïnspireerd op de ‘Main Street Electrical Parade’, het avondspektakel dat tussen 1992 en 2003 in het Disneyland Park te zien was. De nieuwe show wordt verzorgd door niet minder dan 500 drones. Nostalgie en verbazing verzekerd! Check de website voor een overzicht van alle andere nieuwigheden.

Online tickets vanaf 57 euro (Disneyland Park of Studios Park) of 82 euro (beide pretparken).


3. Puy du Fou (F)

Puy du Fou in de Franse Vendée is een buitenbeentje in de wereld van de pretparken. Maar ondanks het feit dat hier geen rollercoasters staan, hoort dit park wel degelijk thuis in ons rijtje van favorieten. Puy du Fou is een geschiedkundig themapark waarbij periodes uit onze geschiedenis (Vikingen, Romeinen, Musketiers, noem maar op) via grootse attracties en indrukwekkende shows met soms honderden acteurs tot leven gebracht worden.

De ruim 20 shows zijn van wereldklasse. In die mate zelfs dat het pretpark in sneltempo de prestigieuze prijzen opstapelt. Zo won het park eerder dit jaar de Thea Award voor beste liveshow ter wereld. De Thea Awards zijn voor de entertainmentindustrie wat de Oscars zijn voor de filmwereld.

Met dit spektakel won Puy du Fou dit jaar de Thea Award voor beste liveshow ter wereld. © Puy du Fou

Online tickets vanaf 44 euro.


4. De Efteling (NL)

De Efteling is net als Disneyland Paris alle dagen van het jaar open. De komende weken en maanden lanceert het pretpark een aantal nieuwigheden. Zo wordt nog steeds hard gewerkt aan de nieuwe attractie Danse Macabre. Het themagebied rondom Danse Macabre moet dit jaar het griezeligste stukje Efteling ooit worden. Check het filmpje hieronder voor een voorsmaakje.

Online tickets vanaf 44 euro.


5. Toverland (NL)

Minder bekend in dit lijstje pretparken is Attractiepark Toverland, eveneens bij onze noorderburen. Maar vergis je niet, want in dit magische attractiepark staat de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux: Troy (zie filmpje hieronder).

Houten achtbaan Troy. © ToverLand

Afgelopen zomer werden vier nieuwe attracties geopend in themagebied Avalon. Daarmee is het attractieaanbod in dit themagebied nog aantrekkelijker geworden voor een bredere doelgroep. Naast twee grote en twee kleine attracties kreeg Avalon ook extra speelplaatsen en diverse interactieve belevingen.

Online tickets vanaf 32,5 euro.


6. Europa-Park (D)

Voor het beste pretpark ter wereld moet je naar het Zwarte Woud: Europa-Park. Hier sleutelt men constant aan de attracties en slaagt men er elk jaar opnieuw in om zowel de technologische als entertainmentgrenzen te verleggen. Vorig jaar werden de bezoekers verrast met een nieuwe themawereld, Liechtenstein, en dit jaar zijn alle spots op Kroatië gericht.

In themagebied Kroatië is het uitkijken naar de nieuwe achtbaan Voltron Nevera, die vanaf eind april voor een hoop nieuwe sensaties zal zorgen. Voltron Nevera combineert tal van innovatieve elementen, waaronder zeven inversies, vier lanceringen, 2,2 seconden gewichtloosheid aan één stuk en het wereldrecord met de steilste lancering van 105°. Slik!

pretparken - Europa-Park
De nieuwste attractie in Europa-Park: Voltron Nevera. © Europa-Park

Check deze webpagina voor een overzicht van alle nieuwigheden, want er valt nog meer, véél meer te beleven in Duitslands grootste pretpark.

Online tickets vanaf 57,5 euro.


7. Phantasialand (D)

Dichter bij huis bevindt zich Phantasialand, een pretpark met een lange traditie en een bijzonder ruim aanbod rollercoasters, waterattracties, darkrides, thrillrides en diverse kinder- en familieattracties.

Phantasialand is beperkt qua oppervlakte, maar springt daar slim mee om. Nergens anders liggen de verschillende attracties zo dicht bij elkaar (handig!). Ook de themahotels maken integraal deel uit van het park . Meer nog, Hotel Charles Lindbergh bevindt zich niet aan de rand van het pretpark, maar er middenin. Het hotel ligt in Rookburgh, de recentste en meest mysterieuze pretzone van het park. Rook stijgt op uit de straatjes, stoommachines lijken de boel draaiende te houden en boven je hoofd scheert F.L.Y. voorbij. F.L.Y. is een unieke ‘vliegende’ coaster in een al even unieke setting, niet in het minst omdat de attractie naadloos geïntegreerd is in de themazone.

pretparken - Phantasialand
F.L.Y. in Rookburgh. © Phantasialand

Online tickets vanaf 44 euro.


8. Movie Park (D)

Nog steeds net over de Duitse grens: Movie Park, een pretpark in ware Hollywoodstijl, compleet met lookalikes die de bezoekers op diverse plaatsen in het park verrassen. Zoals Marilyn Monroe die met een limo door het park rijdt. Dit jaar zijn er geen grote nieuwigheden en moeten de bezoekers het doen met de vertrouwde attracties, ruim 40 in totaal.

pretparken - Movie Park
Movie Park Studio Tour. © Movie Park

Online tickets vanaf 29,90 euro.


Pret in eigen land

Ook in eigen land draaien de pretparken weer op volle toeren. Check dit overzicht.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.