Image
vlucht economy class

Krappe zitjes, ondermaatse maaltijden, goedkope oortjes, … vliegen is niet altijd een prettige ervaring. Nochtans heb je de meeste zaken zelf in de hand. Deze 10 tips zullen je vlucht een pak aangenamer maken.

Niet iedereen vindt vliegtuigreizen leuk en veel mensen halen hun neus op voor lange vluchten (meer dan 6 uur). Toch zijn er manieren om de uren aan boord een pak aangenamer te maken.
Check deze 10 tips en misschien krijg je wel zin om eindelijk dat retourtje New York te boeken.

1. Kies de juiste stoel

Veel passagiers associëren vliegen met krappe zitjes. Maar dat is niet altijd en bij elke maatschappij het geval. Sterker nog: op langeafstandsvluchten heb je doorgaans meer plaats dan op een lowcosttoestel of op een charter die voornamelijk op korte(re) afstanden vliegt.
Voor langeafstandsvluchten zul je trouwens vaker met een reguliere maatschappij vliegen en bovendien worden op die trajecten andere types vliegtuigen ingezet die qua comfort meer te bieden hebben dan pakweg een Boeing 737.

Wist je trouwens dat je doorgaans zelf je plek aan boord kunt kiezen? Wie vooraf online incheckt, krijgt in de meeste gevallen de mogelijkheid om zelf een stoel te kiezen. Dat is tegenwoordig weliswaar niet altijd gratis, maar het geeft jou wel de mogelijkheid om zelf te beslissen waar je gaat zitten.

Een makkelijke manier om te weten te komen welke zitjes wél en niét deugen, is om je vluchtnummer in te geven op seatguru.com. Al jaar en dag houdt deze website commentaren bij van reizigers, maar ze biedt ook praktische informatie over quasi alle vluchten ter wereld. Zo kun je op de website in één oogopslag zien hoe de indeling van jouw toestel is.
Vaak is het handig om weten of je aan het raam met 2 dan wel met 3 naast elkaar zit. Dan weet je als koppel alvast dat er altijd (of vaak) een onbekende naast jou zal komen zitten. Maar dan weet je ook waar je wél met vier of meer naast elkaar kunt vliegen.
Bovendien geeft Seatguru aan welke plaatsen goed zijn, en welke minder goed of zelfs te vermijden. Een voorbeeldje: op de laatste rij in het vliegtuig kunnen de stoelen niet of nauwelijks achteroverleunen.
 

2. Breng je eigen eten mee

Hoe je het draait of keert: vliegtuigeten in economy class is zelden een hoogstaande gastronomische belevenis. Uiteraard hangt een en ander af van de maatschappij waar je mee vliegt, maar wie toch liever het zekere voor het onzekere neemt, kan zelf voor eten zorgen.
We bedoelen daarmee niet dat je je eigen boterhammetjes in folie moet wikkelen, maar ga eens winkelen op de luchthaven. Fijnproevers vinden makkelijk snacks of kleine gerechtjes om de smaakpapillen aan boord te verwennen. Wat dacht je van een portie sushi? Of heerlijke chocolaatjes bij de koffie? Er is keuze te over.
Maar opgelet: drank die je in de taksvrije winkel koopt, mag je aan boord niet consumeren.

3. Entertainment op je tablet

Op langeafstandsvluchten heb je op moderne toestellen doorgaans je eigen entertainmentsysteem. Maar niet iedereen vindt navigeren door de menu’s even handig en het aanbod verschilt danig van maatschappij tot maatschappij.
In tijden van laptops en tablets ben je vaak beter af met je eigen entertainmentsysteem. Zet je favoriete films en televisieseries op je laptop, tablet of smartphone en kijk naar wat je wil, wanneer je wil.
Wie een abonnement op Netflix heeft, installeert best op voorhand de app en zorgt ervoor dat alle films en series correct gedownload zijn (tip: test voor je vertrekt). Voor alle duidelijkheid: op de meeste vluchten is géén wifi beschikbaar, tenzij betalend.

4. Goede hoofdtelefoon

Vergeet de goedkope oortjes die je gratis krijgt. Breng je eigen kwalitatieve hoofdtelefoon mee, zodat je optimaal kunt genieten van je favoriete muziek, films en televisieseries.
En als je het budget hebt, investeer dan in een zogeheten ‘noice cancelling’ hoofdtelefoon. Dit soort hoofdtelefoons filtert namelijk ook nog eens het geronk van de vliegtuigmotoren weg, zodat je je tijd aan boord werkelijk in stilte kunt doorbrengen.

5. Comfortabele kleding

Misschien voel je je wel lekker in je vel met een strakke jeans, maar als je uren moet zitten is dat beslist geen goed idee. Draag losse kledij en voorzie iets extra voor als het te koud wordt.
En ook: draag makkelijke schoenen, zodat je die eventueel kunt uitdoen. Als je dat van plan bent, zorg dan ook voor een extra paar kousen of zogeheten ‘kousschoenen’ zodat je niet op je blote voeten door het vliegtuig moet stappen.

6. Blijf niet de ganse tijd zitten

6 uur of meer op dezelfde plek blijven zitten, is niet goed voor je rug, voor je benen enzovoort. Loop af en toe eens rond, en maak eventueel een babbeltje met een andere passagier of het boordpersoneel.
Het is niet alleen beter voor je bloedsomloop, het helpt ook om de tijd aangenamer te overbruggen.

7. Breng je eigen hoofdkussen mee

Op lange vluchten krijg je vaak een dekentje en een kussentje. Fijn, maar dat kussentje is doorgaans niet echt functioneel. Het is te dun en glijdt bijgevolg te makkelijk weg.
Investeer in een eigen hoofdkussen in U-vorm. Zo’n model – dat je ook in een opblaasbare versie kunt kopen – past rond je nek en zorgt ervoor dat je hoofd stabiel blijft. Eveneens bevorderlijk voor als je wil rusten/slapen aan boord: een slaapmasker en oordopjes.

8. Verwen jezelf

De lucht aan boord van een vliegtuig is erg droog. Zorg voor een crème waarmee je je handen en gezicht vochtig houdt en zorg eventueel ook voor andere productjes waarmee je jezelf kunt verwennen.
Een kleine waterspray of deodorant bijvoorbeeld, maar ook een compacte tandenborstel en een kleine tube tandpasta zodat je na 8 uur vliegen nog even je tanden kunt opblinken.
En waarom geen geurtjes meebrengen? Koop er eventueel eentje aan boord, maar zorg dat je je medepassagiers niet bedwelmt. Opgelet: vloeistoffen mogen in hun verpakking niet groter zijn dan 100 ml.

9. Vochtige doekjes

Ze bestaan in alle formaten en dienen niet alleen om het gezicht van je meereizende kinderen mee schoon te maken, maar ook om jezelf af en toe wat verfrissing te gunnen.

10. Externe batterij

Veel vliegtuigen hebben usb-aansluitingen in de stoelleuning zodat je je apparaten kunt opladen, maar er zijn ook (oudere) toestellen waarin die aansluiting niet voorzien is.
Als je verslaafd bent aan je smartphone, kun je er maar beter voor zorgen dat je niet het grootste gedeelte van de vlucht naar een zwart scherm moet zitten turen.