Image
Fiets op trein
Veel pendelaars laten voor woon-werkverkeer hun auto op stal. Christophe en Catherine doen hun verhaal.

Christophe woont in Bergen en werkt in Brussel. Catherine woont in Nijvel en werkt in Gent. Onze twee pendelaars nemen dagelijks de trein in combinatie met de fiets. En dat is voor hen de beste oplossing. Ze kampen met minder stress en dragen hun steentje bij aan het milieu. En de auto, die blijft op stal.

 

Interessant financieel voordeel

Catherine is professor aan de UGent en verklaart dat het financiële voordeel in haar geval zeer interessant is. "De universiteit vergoedt 100% van de kosten. Aangezien ik lang onderweg ben, is dat zeker voordelig." Voor Christophe is het ook positief om trein en fiets te combineren. Hij kan in de trein werken en dus vroeger naar huis vertrekken.

Hij geraakt ook makkelijk op het werk met de fiets. De auto gebruikt hij wel nog voor kortere ritten maar hij rijdt ook minder vaak. "Ik heb geen zware motor nodig onder de motorkap. Ik heb genoeg aan een kleine tweedehandswagen, aangezien ik niet veel kilometers afleg." Catherine en haar partner hebben samen één auto.

 

Tijdwinst en minder stress

Voor Catherine en Christophe zijn de woon-werkafstanden erg lang. De tijd die ze winnen, gebruiken ze om te werken. Eens je als pendelaar in de trein zit, kan je werken, een boek lezen, een dutje doen … Dat is onmogelijk als je achter het stuur van je auto zit. “Aangezien ik ook in de trein al werk, win ik tijd en kan ik vroeger naar huis. Een niet te verwaarlozen voordeel!

En op de terugweg kan ik rustig verder werken in de trein", vertelt Christophe. “En met stress voor het drukke verkeer en lange files hoef ik geen rekening te houden", voegt Catherine er nog aan toe.

 

Ecologische voetafdruk verlagen

Voor onze twee pendelaars heeft dit ook een ecologische impact. "Ik heb drie kinderen en wil een ecologisch steentje bijdragen“, verduidelijkt Christophe. Catherine is mama van twee kinderen en ook zij vindt haar ecologische voetafdruk belangrijk.

 

Geen probleem bij slecht weer

Onze twee pendelaars storen zich niet aan het stuk dat ze moeten fietsen als het slecht weer is. ”Slecht weer bestaat niet, wel een slechte uitrusting", beweert Catherine. En dat geldt ook voor Christophe. Regen en sneeuw vinden beiden niet erg. Volgens Christophe is autorijden als het vriest even gevaarlijk als fietsen. Ten slotte vinden beide fietsers dat het eigenlijk niet zo vaak regent in België, al beweren velen het tegenovergestelde. "Ik heb zelf een regenponcho en heb die het afgelopen jaar slechts tweemaal gedragen, denk ik", vertelt Catherine.

 

Hoe begin je eraan?

Volgens Catherine en Christophe moet je eerst investeren in een goede uitrusting. "Ga niet voor een goedkope fiets, want je loopt het risico dat je het snel beu wordt", zegt Christophe. Christophe fietst op een Brompton, een plooibare fiets die je overal kunt meenemen.

“Daarna moet je je traject in detail bekijken en op zoek gaan naar kleine straatjes, enzovoorts. Als je een poos niet hebt gefietst, dan heb je tijd nodig om weer te wennen en dat doe je stapsgewijs", verduidelijkt Christophe. Voorzichtigheid is essentieel of je nu met de fiets of de auto rijdt. Volgens Christophe moet je niet twijfelen om op de rijweg te fietsen als het fietspad niet berijdbaar of te gevaarlijk is. Heb je al lang niet meer gefietst? Doe het eerst rustig aan en leg korte trajecten af voor je de stad gaat trotseren!

Wil je ook je auto in de garage laten staan en met de fiets naar het werk gaan? Twijfel je nog? Ontdek de getuigenis van Katia, ex-autoverslaafde en vandaag overtuigd fietser!