Image
Belgische automobilisten slecht voorbereid op de winter!

Volgens een recent onderzoek van Touring overschatten Belgen de capaciteit van hun wagen om het winterseizoen door te komen. Maak jij dezelfde fout?

Volgens een nieuw onderzoek van Touring zijn de Belgische automobilisten veel slechter voorbereid om winterse kwaaltjes te trotseren dan ze denken. 89% van de 6000 ondervraagde automobilisten mag dan wel denken dat hun wagen goed voorbereid is op de winter, maar:

  • slechts de helft van hen bracht een bezoekje aan de garage voor een preventief onderhoud
  • slechts 56% van de auto’s zijn uitgerust met winterbanden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat startproblemen en ongevallen vaker voorkomen in de winter. De wegenwachters van Touring rukken tussen november en februari gemiddeld dan ook 200.000 keer uit om gestrande leden te depanneren!

 

Laat een preventief onderhoud doen

Een kleine check-up voor de winter hoeft niet veel te kosten. Je garagist zal meestal de meest koudegevoelige onderdelen van je auto nakijken zoals de batterij, koelvloeistof, motorolie, brandstof- en oliefilter, koplampen en ruitenwissers. Deze routinecontroles zullen de meest voorkomende pannes voorkomen.

Je kunt zelf ook iets doen:

leer hoe de 5 meest voorkomende winterpannes te voorkomen

volg onze tips om je auto winterklaar te maken.

 

Winterbanden: verre van luxe

Volgens ons onderzoek schakelt 36% van de automobilisten niet over op winterbanden omdat ze vinden dat ze er niet genoeg kilometers mee rijden om de kost eruit te halen. Verder monteert 25% van de automobilisten geen winterbanden omdat ze denken dat wij geen echte barre winters hebben. Wist je echter dat winterbanden al efficiënter zijn dan gewone banden wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt? En bij vriesweer is het verschil nog meer uitgesproken: de remafstand vermindert dan met 6 tot 20%!

Deze aarzeling om aangepaste banden te gebruiken, is nog vreemder wetende dat volgens de ondervraagde automobilisten de grootste gevaren van winterweer precies diegene zijn waartegen winterbanden beter bestand zijn: stofhagel (69%) en een nat wegdek (52%).

 

Bereid je voor, zorg voor een noodpakket

Tot slot heeft volgens het onderzoek van Touring slechts 20% van de automobilisten een ‘noodpakket’ in de wagen liggen voor het geval dat ze geïmmobiliseerd raken door winterse autopech of een ongeval. Onze wegenwachters raden dit nochtans aan. Zelfs als Touring snel ter plaatse is, kan de temperatuur in de auto spectaculair snel dalen, wanneer de motor niet draait.

Voorzie dus:

  • warme jassen of dekens om te vermijden dat je verkleumt.
  • een paar drankjes en tussendoortjes, want met een beetje energie kun je beter tegen de kou.

En als je kinderen hebt, zal dit noodpakket ervoor zorgen dat je deze noodsituatie kunt omtoveren in een spannend avontuur en geïmproviseerde picknick!

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …