Image
backpackers rugzak wat nemen

Lange bus- of treinritten zijn een plus, accommodaties dienen enkel om te slapen en je leeft in het NU? Dan is de kans groot dat je een backpacker bent. Sta je (voor het eerst) op het punt je rugzak te pakken, neem dan deze tips door.

Een kleine greep uit de symptomen van een typische backpacker: 9-tot-5-jobs zijn niks voor hen, ze verkiezen een hostel boven een hotel. Ook trein- en busritten kunnen niet lang genoeg duren en kleding is puur functioneel.
Het lijstje is in de praktijk een pak langer, denk maar aan beperkingen qua reisbudget. Maar wie zich hierin herkent en het nog niet geprobeerd heeft, kan overwegen om straks niet met een koffer te vertrekken, maar met een rugzak.

Inpaklijsten bij de vleet

Op het web vind je talloze lijstjes van backpackers die hun tips delen, dus ga als beginner vooral grasduinen in de blogs en websites van ervaren rugzaktoeristen. Je zult er niet alleen handige inpaklijsten vinden, maar ook lijstjes met spullen die je vooral niet moet meenemen.


Minder ervaren backpackers hebben namelijk de neiging om spullen mee te nemen die je onderweg zelden of nooit gebruikt of die je tijdens je reis simpelweg veel voordeliger kunt aankopen als je ze daadwerkelijk nodig hebt.
Voor een aantal zaken bestaan er trouwens slimmere alternatieven. Wat we daar concreet mee bedoelen, schetsen we in de drie indicatieve lijstjes hieronder.

1. Neem zeker dit mee

Wat je tijdens je reis qua kledij en spullen meeneemt, hangt af van veel factoren: de bestemming, de weeromstandigheden, het seizoen, noem maar op, maar deze essentials mag je zeker niet vergeten.

Opgelet, dit is een greep uit de essentials, geen volledige inpaklijst!

  • noodnummers, identiteitsdocumenten, bank- en kredietkaart
  • mobiele telefoon, oplader, gps-app en wereldstekker
  • reisdocumenten: trein- en vliegtuigtickets, hotelreservaties enzovoort
  • telefoonnummer(s)/documenten reisbijstand
  • poncho, sneldrogende t-shirts
  • beperkte toiletzak en beperkte EHBO-kit
  • waterzuiveringstabletten en waterfles

2. Dit kun je beter thuislaten

Ervaren backpackers kunnen na maanden of zelfs jaren rondtrekken in het buitenland lijstjes maken van spullen die ze onderweg zelden of nooit nodig hebben gehad. Denk dus goed na voor je de volgende spullen in je rugzak stopt.
Ze nemen namelijk (veel) plaats in en zorgen er misschien wel voor dat je nét niet met handbagage kunt reizen

Waarom een complete EHBO-kit meezeulen? Beperk je tot de essentiële spullen zoals diarreeremmers. Maar weet dat je verband, pleisters en de meeste medicatie perfect ter plaatse kunt kopen. Met uitzondering van specifieke medicatie die je nodig hebt.


Neem een doktersvoorschrift mee om problemen aan de grens te voorkomen en informeer je goed, want niet alle medicatie is overal legaal. En wat met je juwelen en je dure horloge? Thuislaten. Net als een jeans, boeken en je elektrische tandenborstel.


Check ook deze items die doorgaans op je bestemming beschikbaar zijn:

  • handdoeken: je kunt er doorgaans een lenen, of beperk je tot een kleintje
  • zware dure wandelschoenen: sportschoenen met profiel volstaan voor de meeste reizen
  • muskietennet: vaak ter plaatse aanwezig of te koop indien het nodig blijkt
  • muggenspray: ter plaatse meestal goedkoper én beter van kwaliteit
  • zak- of hoofdlamp: als het echt nodig blijkt, gebruik je je smartphone
  • een ‘beautycase’: ga kritisch door je toiletspullen; het lukt met minder dan de helft

3. Denk aan deze alternatieven

We gaan ervan uit dat we onderweg de spullen nodig hebben die we ook thuis gebruiken, maar dat is vaak niet zo. De EHBO-kit die je thuis hebt staan, is een goed voorbeeld.
Want hoe lang is het geleden dat je daar nog iets uit nodig had?


En als je voor de spiegel staat en je ziet al die flesjes en flacons staan, denk je dan nooit dat jouw collectie veel te groot is geworden? Kortom, denk aan alternatieven, want de ruimte in je rugzak is beperkt.

  • shampoo-bar in plaats van klassieke shampoo en zeep of wilderness wash, een shampoo-zeep-(af)wasproduct-in-één
  • e-reader: lees tientallen boeken of reisgidsen op een e-reader
  • smartphone ter vervanging van je fototoestel, gps, muziekspeler, zaklamp enzovoort
  • staaltjes: als je dan toch een geurtje of andere verzorgingsproducten wil meenemen

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …