Image

Alleen reizen is geen nieuw fenomeen en dus kijkt niemand er nog vreemd van op. Maar hoe begin je eraan? Kan je ’s avonds probleemloos alleen op stap gaan? En waar ga je eten? We stellen jou hieronder meteen gerust! Foto: Pexels.

Voor het eerst alleen reizen roept meteen een hoop vragen op. Veiligheid staat helemaal bovenaan het lijstje van de twijfels, maar al bij al blijken er aan soloreizen toch meer voordelen dan nadelen verbonden te zijn. Met dit lijstje helpen we je op weg om van je (eerste) soloreis meteen een succes te maken.

alleen reizen is doen wat je wil, zonder tegenspraak
Alleen reizen biedt voordelen, maar denk aan je veiligheid onderweg en op je bestemming. Foto: Pexels.


Alleen reizen versus veiligheid

We moeten er niet flauw over doen: alleen reizen of in groep zijn twee totaal verschillende belevingen. In grote steden – maar heus niet allemaal – is het niet altijd verstandig om alleen op pad te gaan en in clubs hou je maar beter je glas en waardevolle spullen goed in de gaten.

Gebruik je gezond verstand en informeer je over de bestemming waar je heen wil gaan. Reisadvies vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ook een bezoek aan een reiskantoor is geen overbodige luxe. Daar werken mensen die de bestemmingen door en door kennen en relevante aanbevelingen kunnen doen.

alleen reizen - geen compromissen
Als je alleen reist, hoef je aan niemand verantwoording af te leggen. Foto: Pexels.


Alleen reizen staat voor totale vrijheid

Koppels en vriendengroepen kunnen het bevestigen: het is niet makkelijk om knopen door te hakken als je met alle uiteenlopende meningen rekening moet houden. Bij alleen reizen, kies je zelf de bestemming, het type verblijf, de excursies en de periode. Dat opent een hoop perspectieven waar anderen alleen maar van kunnen dromen.

alleen reizen is alles zelf bepalen
Soloreizigers kiezen zelf de bestemming, de manier van reizen enzovoort. Foto: Pexels.


Zonder je niet af ...

Het is een val: je terugtrekken op je hotelkamer of waar dan ook. Een paar tips: probeer de taal te leren (op voorhand en ter plaatse), ga op restaurant aan de bar zitten, ga actief in gesprek met de lokale bevolking en boek eventueel een georganiseerde tour. Kortom, je bepaalt zelf in welke mate je ‘alleen’ wil zijn. En het mooie: je hoeft tegenover niemand verantwoording af te leggen.


... of zonder je wél af

Voor veel mensen staat alleen reizen voor bewuste afzondering. Jezelf terugtrekken en tot rust komen op een plek waar je verder niemand kent. Iets wat enkel mogelijk is als je effectief alleen reist. Vooral doen dus als dit jouw manier is om te ontsnappen aan het hectische leven van thuis.


Herinneringen delen

Wie alleen reist, zal niet altijd meteen de kleine en fijne momenten kunnen delen met anderen. Neem dus veel foto’s om er achteraf over te praten, of laat je vrienden via sociale media weten hoe het je vergaat.

Pochen op social media kan mensen met minder goede bedoelingen op kwalijke ideeën brengen. Foto: Pexels.


Pas echter op met Facebook en Instagram: er constant op wijzen dat je niet thuis bent, kan mensen met minder goede bedoelingen op ideeën brengen. Maar zorg er wél voor dat iemand aan het thuisfront weet waar je (ongeveer) bent.


Voorzorgsmaatregelen

Sommige landen zijn niet bepaald vrouwvriendelijk, dus oefen vooral de ‘neen’ in de taal van je bestemming. Niet getrouwd? Een neptrouwring om de vinger kan je ‘leugentje om bestwil’ wat extra geloofwaardigheid geven. Toch kan je bepaalde landen als alleenreizende vrouw simpelweg beter mijden, tenzij je daar mensen kent of ter plekke met bekenden optrekt.

alleen reizen

Maak ook kopies, of foto’s, van al je reisdocumenten en bezorg die via mail aan jezelf en aan iemand in België die je kan vertrouwen. In geval van nood (gestolen of kwijtgespeeld) heb je zo altijd een back-up.


Waar (niet) heen?

Je kan in principe de hele wereld ontdekken, want er is niemand waar je rekening mee moet houden of die jou gaat tegenhouden. Profiteer dus van die vrijheid. Anderzijds: anticipeer problemen op bestemmingen die bekendstaan om hun minder fraaie kantjes.

Of een land al dan niet veilig is om er (solo) heen of doorheen te reizen, verneem je op de website van Buitenlandse Zaken.


Toch nog twijfels?

Als je niet meteen de grote stap naar Zuid-Amerika of Azië wil wagen, trek er dan gewoon eens een weekendje alleen op uit. Het is de beste manier om te achterhalen of solo reizen naar meer smaakt.


Een reisbijstand voor één enkele reis

Vertrek je binnenkort naar het buitenland en wil je éénmalig gedekt zijn voor je reis? Dan is de tijdelijke formule Touring Explore beslist iets voor jou. Reisbijstand in de hele wereld vanaf 10 euro per persoon per reis, waar wacht je nog op?

Ontdek ook onze reisbijstand en annuleringsverzekering voor wereldwijde dekking.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …