Image
Noorse fietssnelwegen
Noorwegen pompt 852 miljoen euro in nieuwe fietsinfrastructuur in en rond 9 grote steden.

In vergelijking met Zweden en Denemarken is Noorwegen veel minder een fietsland: in Zweden en Denemarken worden respectievelijk 12 en 17 procent van de verplaatsingen per fiets gedaan terwijl dat in Noorwegen amper 5 procent is.

De Noorse regering wil dat aandeel minstens verdubbelen, maar dat is niet makkelijk in een relatief bergachtig land waar het grote delen van het jaar donker en koud is. Oslo maakt daarom 8 miljard kronen (852 miljoen euro) vrij om tien brede fietssnelwegen aan te leggen in en rond de negen grootste steden van het land.

De snelwegen zijn dus niet bedoeld als verbindingen tussen de steden onderling maar wel om het fietsverkeer vanuit de voorsteden te stimuleren. Veiligheid is één aspect, de gemiddelde snelheid verhogen een ander. Elektrische fietsen lijken daarbij een belangrijke rol te kunnen spelen.

(Bron: IPS News)

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …