Image
Cruise
Een cruise op de Middellandse Zee iets voor jou? Deze 8 tips & weetjes helpen jou overtuigen.

Wie op het punt staat een cruise te boeken – op de Middellandse Zee of verder weg – vindt hieronder extra motivatie en verhelderende tips en weetjes.

 

1. Misvattingen

Cruisen is niet (altijd) duurder dan een hotelvakantie of andere vorm van all-in-vakanties en cruises zijn ook niet voor een ‘ouder publiek’ bedoeld. De gemiddelde leeftijd van een cruisepassagier schommelt rond de 42 jaar. En neen, aan boord hoef je je niet aan een programma of strikte regels te houden. Wat je aan boord doet of aan land, vul je voor 100% zelf in.

 

2. Eerste keer?

Boek niet meteen online maar laat een gespecialiseerde cruisespecialist jou helpen bij het vinden van de juiste cruisemaatschappij want elke maatschappij heeft zijn eigen specifieke troeven: lowcost, party, cultuur, slow cruising, gastronomisch, kindvriendelijk, etc.

Extra tip: boek een korte cruise van een paar dagen en je komt er vanzelf achter of het voor herhaling vatbaar is.

 

3. Omvang van schepen

Hoe groter het schip, hoe groter de havens waar kan aangemeerd worden. Dergelijke havens bevinden zich zelden op wandelafstand van interessante toeristische centra. Taxi’s en busjes kunnen soelaas bieden, maar die transfers kosten tijd en geld. Check ook hoe lang een schip aangemeerd blijft, want door transfertijden van en naar het schip blijft van een daguitstap vaak nog heel weinig over.

 

4. All-in is niet altijd all-in

Alcoholische dranken zijn doorgaans niet inbegrepen (maar zijn gelukkig betaalbaar) en de uitstappen die je aan boord boekt, zijn in de regel (veel te) duur. Alternatief: zelf op stap gaan met een taxi, bus of simpelweg te voet. Ook niet inbegrepen zijn de tips: gemiddeld wordt verwacht dat je 8 à 12 euro per persoon per nacht betaalt op het einde van jouw cruisereis. Eveneens niet inbegrepen: de inhoud van jouw minibar, een bezoek aan de spa, bepaalde sportlessen, internet, casino-uitgaven en souvenirs.

Opgelet: de prijzen van zogeheten taksvrije artikelen aan boord zijn niet altijd marktconform!

 

5. Prijs niet het belangrijkst

Kies geen cruise op basis van de prijs alleen; kies een cruise op basis van de havens/bestemming(en) die je wil ontdekken. De beste cruise-ervaring is het resultaat van een doordachte keuze. Het aanbod schepen/maatschappijen/bestemmingen is uitermate divers.

 

6. Paspoort, identiteitskaart, visa?

Denk aan je paspoort en eventuele visa. De maatschappij zal jou laten weten welke reisdocumenten je precies nodig hebt voor je afreist maar check ook zelf wat je nodig hebt als je in verschillende landen aan wal gaat.

Belangrijk: steeds meer rederijen laten enkel passagiers toe die in het bezit zijn van een internationale reispas, zelfs voor cruises binnen Europa!

 

7. Reisverzekering

Check je reisverzekering: wat is verzekerd en wat niet. Hou er rekening mee dat je op veel verschillende plaatsen komt en dat zelfs het kleinste accident of incident vervelende gevolgen kan hebben. Check ons nieuwste product Move On Wereld dat reisbijstand biedt overal ter wereld.

 

8. Vertrek (relatief) vlakbij

Een van de meest geschikte vertrekpunten is wellicht Marseille omdat deze haven vanuit België makkelijk bereikbaar is per vliegtuig, hogesnelheidstrein (ca. 5 uren vanuit Brussel) of auto. Vanuit Marseille kun je naar nagenoeg alle (ei)landen in/om de Middellandse Zee en is er een alternatief voor quasi elk budget.

Wie dichter bij huis wil vertrekken en niet meteen naar het zuiden wil, kan vanuit Zeebrugge en Rotterdam heel wat van Noord-Europa ontdekken. Laat je informeren door een cruisespecialist.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …